Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Οι υποψήφιοι στη Μαγνησία

Οι υποψήφιοι στη Μαγνησία

 

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ 

Σε έντονους ρυθμούς προετοιμασίας βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ εν όψει της επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου και χθες βράδυ συνεδρίασε η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος, η οποία κατέθεσε την πρότασή της για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου.

Συζήτηση προκάλεσε η αυτοπρόταση του Α. Παπατόλια για συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο, καθώς το καταστατικό του κόμματος στο άρθρο «κωλύματα και ασυμβίβαστα» αναφέρει πως οι επικεφαλής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές. «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ειδικής πολιτικής σημασίας το Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά», ωστόσο σαφές στους όρους του είναι και το καταστατικό για την ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών.

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής κ. Γ. Φώτης απέστειλε χθες μαζί με την πρόταση της Νομαρχιακής και την αυτοπρόταση του κ. Παπατόλια ώστε να την εξετάσει το κόμμα.

«Πρέπει να σεβαστούμε τις διαδικασίες», δήλωσε ο κ. Φώτης, ο οποίος μίλησε και για τις διαμάχες που κατά καιρούς προκαλούνται με τον κ. Παπατόλια.

«Όσα έχουν συμβεί με το συγκεκριμένο πρόσωπο έχουν προκαλέσει μεγάλη εσωστρέφεια. Τέτοιας έκτασης προβλήματα δεν αντιμετώπισε το ΠΑΣΟΚ ποτέ και ποτέ κανείς δεν προκαλούσε τέτοια ένταση», είπε ο γραμματέας απευθυνόμενος στα μέλη της Νομαρχιακής.

Την εξέταση του καταστατικού από τη Νομαρχιακή του κόμματος ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες χθες το πρωί η Ιπποκράτους και επισημάνθηκε ότι οι προτάσεις και οι αυτοπροτάσεις που θα σταλούν δεν πρέπει να παρουσιάζουν «κενά».

Οι ίδιοι τόνισαν ότι πρέπει να τηρηθούν οι καταστατικές διαδικασίες και ο γραμματέας της Νομαρχιακής κ. Φώτης δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Νομαρχιακής ότι η αυτοπρόταση του κ. Παπατόλια θα σταλεί «με αστερίσκο» από το τοπικό ΠΑΣΟΚ προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της η Αθήνα.

Στην πρόταση της Νομαρχιακής συμπεριλαμβάνονται τυπικά τα ονόματα των δύο βουλευτών, δηλαδή του κ. Καρτάλη και της κ. Ροδούλας Ζήση και ακολουθούν της κ. Εύης Αδαμάκη-Τζαβέλλα, αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και πρώην αντινομάρχη Νατάσσας Οικονόμου, εκπαιδευτικού και αντιδημάρχου, Ντίας Βουβαλούδη, γιατρού, Γιάννη Αναστασίου, δημοσιογράφου, Θεόδωρου Τσατσάνη, φαρμακοποιού, Νίκου Χαυτούρα, γιατρού, και Βαγγέλη Ζαχαρόπουλου δικηγόρου. Επίσης συμπεριλαμβάνονται Δ. Μεργιαλής, Κ. Παπαμαρκάκης, Μπάμπης Αραμπατζής (νέος αγρότης από το Βελεστίνο), Θ. Κούντριας και Π. Μαβίδης.

Τέλος προτάθηκε και θα συμπεριληφθεί στην πρόταση ο γραμματέας της Νομαρχιακής κ. Φώτης. Η πρόταση θα σταλεί επίσης με «αστερίσκο» καθώς υπάρχει και σε αυτή την περίπτωση ασυμβίβαστο.

Θετικά εξετάζεται η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο και η κ. Φούλη Τσιώμου από το συνδικαλιστικό χώρο, ενώ η ίδια το επιθυμεί. Σήμερα θα διερευνηθεί και υποψηφιότητα από τα νησιά. Η πρόταση μπορεί να συμπληρωθεί μέχρι την Πέμπτη.

Για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ αυτοπροτάθηκαν η Τζούλια Τσαλίκη, αρχιτέκτων μηχανικός και η Κατερίνα Γαργάλα, δικηγόρος.

Το νεότερο σε ηλικία πρόσωπο είναι ο Θ. Τσατσάνης που είναι 32 ετών.

Τα ψηφοδέλτια θα εγκριθούν την προσεχή Παρασκευή, οπότε και συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.
Η Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία έχει κλείσει το ψηφοδέλτιό της και σε αυτό συμμετέχουν οι Θ. Νάκος, Ζέττα Μακρή, Γ. Σούρλας, Α. Μποντός, Σ. Δεσύλλας, Μαρία Καπάνη και Χ. Μπουκώρος.

Το ΚΚΕ

Με επικεφαλής τον νυν βουλευτή κ. Απόστολο Νάνο, θα συγκροτηθεί το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στη Μαγνησία, όπου δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνει νέα άτομα που προέρχονται από τους συνδικαλιστικούς χώρους.

Ο ΛΑΟΣ

Και στο ΛΑΟΣ ο νυν βουλευτής Μαγνησίας κ. Παύλος Μαρκάκης θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του κόμματος, ενώ δεν έχει εκδηλωθεί επίσημα ενδιαφέρον από άλλους υποψήφιους μέχρι στιγμής.

Στο ΣΥΝ

Την Πέμπτη γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσει στις 7 το απόγευμα ο ΣΥΝ για την πρόταση που θα καταθέσει ώστε να στελεχωθεί το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο οι κ.κ. Κ. Πουλάκης, Μ. Πατσιαντάς και Κ. Δελημήτρος.

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει από την ΑΚΟΑ ο κ. Γ. Αντωνιάδης.

Κατ. Τασσοπούλου

 

Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΣΥΜ

Στην τελική φάση βρίσκονται οι διαδικασίες για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου στη Μαγνησία της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Το Σαββατοκύριακο ήταν στο Βόλο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας του κόμματος Κ. Κουρκουτάς, ο οποίος είχε επαφές με τα τοπικά στελέχη για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου στη Μαγνησία. Αν και επίσημα δεν ανακοινώθηκε τίποτα, οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι έχουν ήδη «κλείσει» τέσσερα άτομα, ενώ σε καλό σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις με άλλα τρία. Δεδομένες θεωρούνται οι υποψηφιότητες της πρώην αντινομάρχου κ. Έλενας Αντωνοπούλου, του γραφίστα κ. Σταμάτη Παπαδήμου, του δασκάλου Κ. Ζέρβα και του απόστρατου αξιωματικού της αεροπορίας κ. Βασ. Σκούρα. Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ζωή Νασίκα, που κατάγεται από το Βελεστίνο. Επίσης συζητήσεις γίνονται και με τις Κατερίνα Διαμαντή και Σοφία Μαυραντζά. Προσπάθειες γίνονται να πειστεί και να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο και ένα ακόμη στέλεχος, που είναι από τα ιδρυτικά στο Νομό, αλλά τον τελευταίο καιρό δείχνει αποστασιοποιημένο λόγω… συγγενικής σχέσης.

Γ. Τσ. 


Οι υποψήφιοι της ΔΗΜΑΡ

Χωρίς «μεταγραφές» από το ΠΑΣΟΚ και με την αισιοδοξία ότι το πρόσημο θα είναι θετικό, με την απόκτηση έδρας, η Δημοκρατική Αριστερά ανακοίνωσε χθες σε εκδήλωση στο δημαρχείο του Βόλου τα ονόματα των υποψηφίων που θα εκτεθούν στις βουλευτικές εκλογές.

Οι Ελένη Τζαλαβρέτα δικηγόρος, Εύη Δεληπέτρου δικηγόρος, Πάρης Μουτσινάς γεωπόνος,  Φώτης Λαμπρινίδης εκπαιδευτικός, Στέφανος Λάζος εκπαιδευτικός, Παντελής Μαστρογιάννης συνταξιούχος εκπαιδευτικός είναι τα έξι άτομα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο, ενώ αναμένεται απόφαση από τα κεντρικά για τη συμμετοχή του εκπαιδευτικού Στέργιου Γαρδικλή καθώς η υποψηφιότητα που πρότειναν οι Ελεύθεροι Πολίτες δεν κρίθηκε κατάλληλη γιατί το πρόσωπο δεν προερχόταν από το Βόλο.

Ο κ. Πάρης Μουτσινάς δήλωσε πως δεν «έστρεξε» η υποψηφιότητα ενός προσώπου που θα προερχόταν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ καθώς στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν διαδικασίες και όσοι θέλησαν μέσω διερευνητικών επαφών να εξετάσουν αν μπορούν να είναι υποψήφιοι, δεν θέλησαν να τις ακολουθήσουν.

Όπως είπε δεν είναι δυνατόν να διερευνά κάποιος εάν μπορεί να είναι υποψήφιος αλλά να μην επιθυμεί να συμμετέχει στις διαδικασίες ούτε ως «φίλος».

Στη χθεσινή συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι υπάρχει ζήτημα για το κόμμα τοπικά με το «άνοιγμα» στη νεολαία, ενώ ο γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης κ. Θανάσης Ζαχαρόπουλος έδωσε χθες το εναρκτήριο λάκτισμα για τον προεκλογικό αγώνα.

Όπως τόνισε, σε αυτές τις εκλογές, με την Ελλάδα να μην έχει διαφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας θα κριθούν τρία πολιτικά σχέδια. Το πρώτο σχέδιο είναι αυτό που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που ακολουθούν πιστά τις εντολές των δανειστών γιατί εκτιμούν ότι το πρόβλημα είναι λογιστικό. Το δεύτερο σχέδιο σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρόπουλο είναι αυτό που θέλει να εφαρμόσει η παραδοσιακή αριστερά η οποία αποζητεί τη ρήξη με τους δανειστές και κλείνει το μάτι στη δραχμή, ενώ αποζητεί τη χρεοκοπία.

Ο τρίτος δρόμος είναι το σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης της χώρας που προτείνει η ΔΗΜΑΡ και το οποίο έχει ορίζοντα δεκαετίας. Όπως τόνισε η χρεοκοπία δεν αποτελεί ένα κλειστό κεφάλαιο για τη χώρα και η ανασυγκρότηση θα προκύψει αρχικά με τη δημοσιονομική εξυγίανση, τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.

Σημείωσε πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το κράτος στηρίχθηκε σε δανεικά και αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται γιατί θα υπονομεύονται δεκαετίες ολόκληρες, ενώ η ΔΗΜΑΡ θέλει να δημιουργήσει τις πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες ώστε μετά της εκλογές να παίξει το ρόλο του καταλύτη για την ανασύνταξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

 


 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. «Ξανα-σκέψου την Αθήνα»: Μια γνώριμη και αδιέξοδη κραυγή-αγωνίας
    Δημήτρης Μάρτος
    Αρχιτέκτων Δρ. Πολεδ.-Χωροτ.-Περιφ. Ανάπτυξης, ΑΠΘ,
    Βέροια , email: [email protected]

    Η διακήρυξη του πρωθυπουργού ότι «εθνική προτεραιότητα είναι η διάσωση του κέντρου της Αθήνας», που συνοδεύτηκε και από διακηρύξεις εφαρμογής όπως είναι η εξαγωγή λαθρομεταναστών στην ελληνική περιφέρεια, αποτελούν ουσιαστικά την αναδιατύπωση μιας αδιέξοδης αναπτυξιακής ιδεολογίας, που θεωρεί ότι ο μόνος αξιόπιστος μηχανισμός κινητοποίησης της οικονομίας και έλξης των επενδύσεων είναι η διεθνοποίηση του εδάφους της Αθήνας. Το σύνθημα «ξανα-σκέψου την Αθήνα» αντανακλά τη μόνιμη εθνική ιδεοληψία να ζούμε, να σκεφτόμαστε και να παράγουμε με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα.

    Τη δεκαετία του 1990 κυριάρχησε το επιχείρημα ότι «αν σωθεί η Αθήνα θα σωθεί και η Ελλάδα»· τότε που η ιστορία, λόγω των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που προκάλεσε η πτώση του διπολισμού, υποδείκνυε ακριβώς το αντίθετο. Υποστήριζε αυτή η «κραυγή αγωνίας» ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που συμπυκνωνόταν στον τίτλο «Ολυμπιάδα του 2004» και είχε το πρόσημο της «εθνικής προτεραιότητας». Πρόγραμμα που υπονόμευσε τις ευκαιρίες ορθολογικής – περιφερειακής ανάπτυξης και παγίδευσε τις πραγματικές προτεραιότητες της χώρας σε έργα που διόγκωσαν το έλλειμμα και το χρέος. Με πρόσχημα την έκτακτη συνθήκη που επέβαλλαν οι Ολυμπιακοί αγώνες αλλοιώθηκε η αρχική κατανομή του Γ’ ΚΠΣ, που προέβλεπε 80% στην περιφέρεια και 20% στην Αττική. Κατανεμήθηκαν ακριβώς αντίθετα με διάφορα τεχνάσματα όπως είναι ο κανόνας ν+2 ότι ο Πειραιάς, το Φάληρο και τα Μεσόγεια είναι περιφέρεια και όχι κέντρο κλπ. Στις ιλιγγιώδεις και σκοτεινές δαπάνες της διοργάνωσης -ακόμη δεν έγινε επίσημος απολογισμός- οφείλεται η επιτάχυνση της αποδόμησης του εθνικού μας παραγωγικού ιστού. Υποθέτω ότι σήμερα θέλουν πάλι να εκτρέψουν τη ροή διαφόρων προγραμμάτων, όπως πχ το ΕΣΠΑ, από τη συνολική ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας σ’ ένα παιχνίδι κερδοσκόπων με άξονα τα οικόπεδα, τα κτήρια και τη δημιουργία ευκαιριών στην Αττική.

    Έτσι, οι διακηρύξεις σχετικά με το κέντρο της Αθήνας, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση του παλαιού αεροδρομίου ως του σημαντικότερου ευρωπαϊκού ‘’φιλέτου’’ και το πάγιο ενδιαφέρον των αστικοποιητικών – κερδοσκοπικών μηχανισμών για τα Μεσόγεια μαρτυρούν ότι στο τρίγωνο Κέντρο της Αθήνας- Αεροδρόμιο Ελληνικού-Μεσόγεια επικεντρώνεται ο σχεδιασμός για μια «επενδυτική άνοιξη». Η υπόλοιπη Ελλάδα αξιολογείται ως η αποθήκη της Αθήνας και ότι το όφελος γι’ αυτήν θα έλθει εξ αντανακλάσεως των παγκόσμιων δραστηριοτήτων που θα λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα. Η διάχυση των λαθρομεταναστών καθιστούν την περιφέρεια ανασφαλή και ύποπτη και επόμενα υποβαθμισμένη στον εθνικό προγραμματισμό. Έτσι, η στοχοποίηση των λαθρομεταναστών γίνεται η πρώτη ύλη μιας νέας διαπεριφερειακής ανισότητας και μιας αυξημένης επιτήρησης από το «καθαρό» και «ασφαλές» κέντρο.

    Η επιδίωξη να γίνει η Αθήνα μια παγκοσμιούπολη (global city), δηλαδή ένα κέντρο των δικτύων της παγκόσμιας άρχουσας τάξης, δεν την προστατεύει από την προοπτική να αποκτήσει χαρακτηριστικά μιας τριτοκοσμικής μεγαλούπολης (megapoli), δηλαδή ενός κέντρου των παγκόσμιων δικτύων μετανάστευσης, υποδοχής υποαπασχόλησης, μαύρης εργασίας και εξαιρετικής φτώχειας. Εξάλλου, στα χρόνια μετά την Ολυμπιάδα διαψεύστηκαν οι προσδοκίες ότι τα ολυμπιακά έργα θα λειτουργούσαν ως πόλος έλξης των δραστηριοτήτων της παγκόσμιας άρχουσας τάξης. Απεναντίας έγιναν πόλος έλξης φτωχών και καταδιωγμένων. Γιατί, οι μεγάλες αναπτυξιακές επιλογές στην χώρα μας γίνονται συνήθως με εξωγενείς σκοπιμότητες και με εσωτερικές ιδεοληψίες, όπως είναι η αντιτρομοκρατική εκστρατεία της Δύσης, η ισλαμοφοβία και οι φοβίες από τις μεταδιπολικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά με οργανικές και ορθολογικές. Τελικά, καμία αστυνόμευση δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το μεγάλο ρεύμα μεταναστών προς την Αθήνα αν δεν σταματήσει να συγκεντρώνονται στο έδαφός της όλες οι οικονομικές, πολιτικές και ιδεολογικές εξουσίες και λειτουργίες. Καμία σωτηρία δεν θα υπάρχει αν δεν περιφερειοποιηθούν η κυβέρνηση, το κράτος, οι οικονομικοί πόροι και οι αναπτυξιακές επιλογές.

Μοιραστείτε το