Οικονομία

Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία κατάταξης


Ποιοι μπορούν να υπηρετήσουν ως Ειδικοί Έφεδροι Οπλίτες

Τη δυνατότητα σε οπλίτες και εφέδρους, που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν ως Ειδικοί Έφεδροι Οπλίτες στο Στρατό δίνει με απόφασή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ειδικότερα δίνεται σε οπλίτες και εφέδρους η ευκαιρία ανακατάταξης ή επανακατάταξή τους, αντίστοιχα ως Ειδικοί Έφεδροι Οπλίτες (ΕΕΦΟΠ). Η θητεία τους θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες και δεν θα ξεπερνά τα τρία έτη πραγματικής στρατιωτικής θητείας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

α. Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

β. Να μην έχουν συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της στρατολογίας νομοθεσίας.

γ. Να μην έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών από την ημερομηνία οριστικής απόλυσης λόγω εκπλήρωσης ενόπλως των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.

δ. Να έχουν σωματική ικανότητα κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων.

ε. Να έχουν ανάστημα τουλάχιστον ενός μέτρου και εξήντα πέντε εκατοστών (1,65 μ.).

στ. Να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, ψευδή ανώμοτη κατάθεση, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμηση, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας, όπλων, πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών και για οποιοδήποτε έγκλημα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα. Επίσης, να μην έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε ποινή κλήση ή βούλευμα για κακούργημα ή για τα ανωτέρω αδικήματα.

ζ. Να μην εκκρεμεί εις βάρος τους μήνυση ή κατηγορία για ανυποταξία ή λιποταξία.

η. Να μην έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.

θ. Να μην έχουν εκπέσει ή υποβιβαστεί του βαθμού τους, ούτε να έχει κινηθεί εναντίον της η σχετική διαδικασία.

ι. Οι οπλίτες που εκπληρώνουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, να έχουν αιτιολογημένη πρόταση καταλληλότητας του Διοικητή της Μονάδας.

ια. Οι έφεδροι να μην έχουν τιμωρηθεί με φυλάκιση άνω των 20 ημερών, εφάπαξ ή αθροιστικά.

ιβ. Να μην έχουν απολυθεί για οποιαδήποτε αιτία, όσοι υπηρετούσαν ως μόνιμοι ή εθελοντές οπλίτες ή εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης (ΕΠΟΠ) ή ειδικοί έφεδροι οπλίτες (ΕΕΦΟΠ).

ιγ. Να μην έχουν απολυθεί για οποιονδήποτε λόγο, πλην της λήξης της περιόδου ανακατάταξης ή επανακατάταξης, όσοι υπηρετούσαν ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι όσοι επιλεγούν, μπορούν να ζητήσουν την παράταση της ανακατάταξης ή επανακατάταξής τους μέχρι τη συμπλήρωση συνολικά τριών ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, εφόσον δεν έχουν απολυθεί για οποιαδήποτε αιτία.

Δικαιολογητικά και προθεσμίες

Οι ενδιαφερόμενοι για την ανακατάταξη ή επανακατάταξη και την παράτασή τους πρέπει να υποβάλουν τα εξής δικαιολογητικά:

α. Αίτηση-υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνουν: 1) Το χρονικό διάστημα, σε εξάμηνα, που επιθυμούν να διαρκέσει η ανακατάταξη ή επανακατάταξή τους ή η παράτασή τους, καθώς και τις περιοχές σε Μονάδες των οποίων επιθυμούν να υπηρετήσουν, χωρίς αυτό να αποτελεί δέσμευση για την τοποθέτησή τους. 2) Ότι δεν έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε ποινική κλήση ή βούλευμα την τελευταία πενταετία, δεν έχει ασκηθεί εις βάρος τους ποινική δίωξη από εισαγγελική Αρχή για αξιόποινες πράξεις και δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα. Με την ίδια αίτηση-δήλωση εξουσιοδοτούν τη Διεύθυνση Στρατολογικού του αρμόδιου Γενικού Επιτελείου για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση αντίγραφου ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, εφόσον δεν κατατίθεται από τους ίδιους.

β. Επικυρωμένο αντίγραφο του στρατιωτικού ή αστυνομικού δελτίου ταυτότητάς τους, μόνο για τους αρχικά ανακατατασσόμενους η επανακατατασσόμενους, αντίστοιχα.

Για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, επιπλέον απαιτείται βεβαίωση της Μονάδας τους, από την οποία να προκύπτει ότι δεν έχει κινηθεί διαδικασία έκπτωσης ή υποβιβασμού τους και αιτιολογημένη πρόταση καταλληλότητας του Διοικητή της Μονάδας.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται ως εξής:

α. Από τους οπλίτες, στις Μονάδες που υπηρετούν, κατά το τελευταίο τρίμηνο και τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.

β. Από τους εφέδρους, στα Στρατολογικά Γραφεία (ΣΓ), στα οποία υπάγονται ή σε αυτά του τόπου διαμονής τους, οποτεδήποτε μετά την οριστική απόλυσή τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατόν με διαταγή του οικείου Γενικού Επιτελείου να καθορίζονται κατά περίπτωση το χρονικό διάστημα ή τα χρονικά διαστήματα εντός των οποίων θα υποβάλλονται τα δικαιολογητικά των εφέδρων.

γ. Από όσους επιθυμούν παράταση της ανακατάταξης ή επανακατάταξής τους, στη Μονάδα που υπηρετούν, τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη συμπλήρωσή της, κατά περίπτωση, αναληφθείσας υποχρέωσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το