Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό

Εκδήλωση στο δημαρχείο Βόλου με κεντρικό ομιλητή τον Γ. Σταθάκη
Εκδήλωση στο δημαρχείο Βόλου με κεντρικό ομιλητή τον Γ. Σταθάκη

Δίκαιη φορολόγηση και ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων με παράλληλη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού διοικητικού μηχανισμού εποπτείας και συλλογής φόρων και οριστική πάταξη της φοροδιαφυγής προέκρινε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Σταθάκης από το βήμα εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες στο δημαρχείο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του ο βουλευτής Χανίων και υπεύθυνος της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, επικεντρώθηκε στο πρόβλημα του φορολογικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό, πολυνομία, αναποτελεσματική διοίκηση και εκτεταμένη φοροδιαφυγή κυρίως στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ σε δηλώσεις του έστειλε «μήνυμα» στο εσωτερικό του κόμματος και ειδικότερα στις συνιστώσες . Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλές «φωνές» στο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική πολιτική , ωστόσο δήλωσε πως η γραμμή από την ηγεσία είναι ενιαία και ξεκάθαρη. Τόνισε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερή για έξοδο από το μνημόνιο, την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και την παραμονή της χώρας στο Ευρώ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι υπάρχει δρόμος στον αντίποδα του μνημονίου, για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση, να επαναφέρει στοιχειώδεις κανόνες της κοινωνικής συνοχής, βγάζοντας το φτωχοποιημένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας από την ακραία φτώχεια και διαμορφώνοντας μια οικονομική πολιτική η οποία θα δημιουργήσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στη χώρα», είπε και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση και το μνημόνιο μέχρι στιγμής αδυνατούν, λόγω της συνεχιζόμενης για πέμπτη χρονιά ύφεσης, να προσδιορίσουν που είναι ο πάτος του βαρελιού , γι’ αυτό ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών μεταφέρουν την …αισιοδοξία τους το 2014.
«Εμείς ισχυριζόμαστε ότι εφόσον συνεχίζεται η πολιτική του μνημονίου, δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι και πρέπει να απαλλαγούμε απ’ αυτή την πολιτική, να ακολουθήσουμε διαφορετική δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική για να σταθεροποιηθεί η οικονομία», ανέφερε ο ομιλητής.

Ο κ. Σταθάκης πρότεινε ένα και δίκαιο φορολογικό σύστημα για όλους, το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί κάτω από νέα βάση. Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακατανείμει ως κυβέρνηση τα φορολογικά βάρη στα πρόσωπα που είναι πιο ευκατάστατα.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα μειωθεί η επιβάρυνση των φτωχότερων στρωμάτων, που υπερφορολογούνται σήμερα, θα παραμείνει, λίγο ως πολύ σταθερή η φορολογία των ενδιάμεσων στρωμάτων και θα αυξηθεί η φορολογία μόνο στις κοινωνικές ομάδες των πιο ευκατάστατων στρωμάτων, που συστηματικά φοροδιαφεύγουν τα τελευταία 30 χρόνια.
Το νέο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να προβλέπει περιουσιολόγιο , δηλαδή, ο κάθε φορολογούμενος θα δηλώνει εισοδήματα, ακίνητα, μετοχές και καταθέσεις, προκειμένου έτσι να γίνεται επαλήθευση των φορολογικών δηλώσεων, ενιαίο φόρο εισοδημάτων και κατάργηση διατάξεων όπως αυτή της περαίωσης που οδηγούν στη φορολογική ασυλία. Για το θέμα του φορολογικού συντελεστή που θα πρέπει να ισχύσει, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως θα πρέπει να κινηθεί σε επίπεδα όπου δεν θα γίνεται  πλέον λόγος ούτε για υπερφορολόγηση ούτε για υποφορολόγηση.

Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε τις θέσεις του κόμματος , για ακύρωση του μνημονίου με παραμονή της χώρας εντός του ευρώ.

“Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής του μνημονίου. Επιδιώκει τη σταθεροποίηση των δημοσίων δαπανών, μισθών, συντάξεων και τη σταθεροποίηση των εσόδων με αναδιανομή των φορολογικών βαρών από τα φτωχότερα στα πιο ευκατάστατα στρώματα. Έτσι, θα σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά και θα αποτρέψει τη περαιτέρω ύφεση της οικονομίας. Από εκεί και πέρα, σημασία έχει η στροφή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από συντονισμένες ενέργειες για την κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Καθοριστική σημασία έχει το τραπεζικό σύστημα όπου η σταθεροποίηση του συναρτάται και από την αποκλιμάκωση των “κόκκινων δανείων”, είπε.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεικόπουλος που ανέφερε ότι  «στον πυρήνα της αντιπρότασης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα φορολογικό σύστημα απλό, λειτουργικό, σταθερό, πιο αποτελεσματικό και προπαντός πιο δίκαιο».  Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της φορολογικής πολιτικής παρουσίασε στην εκδήλωση η Άννα Κιουτσουκιόζογλου που ανέφερε ότι  η  οργάνωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει  μεταξύ άλλων αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπλήρωσε είναι μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ από το 23% και η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, αντί για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την οριστική κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων, τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, την εστίαση, τις παιδικές τροφές, τα είδη προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία, τα προϊόντα πολιτισμού και γνώσης και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επίσης προτείνει ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στα 12.000 ευρώ, το οποίο όμως θα προσδιορίζεται κάθε χρόνο ανάλογα με το όριο της φτώχειας . Άλλη μία πρόταση είναι υψηλά αφορολόγητα όρια για το σύνολο της περιουσίας, πχ 300.000 ευρώ ανά άτομο, ώστε να μη θιγείι η μικρή και η μεσαία περιουσία.

Η  αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου ήταν κατάμεστη από μέλη και φίλους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το