Πολιτική

Οι θέσεις του ΚΚΕ στο συνέδριο

Αρχισαν οι εργασίες με την παρουσίαση της εισήγησης της ΚΕ από την Αλέκα Παπαρήγα
Αρχισαν οι εργασίες με την παρουσίαση της εισήγησης της ΚΕ από την Αλέκα Παπαρήγα

Με την παρουσίαση της εισήγησης της ΚΕ του ΚΚΕ, από την Αλέκα Παπαρήγα, άρχισαν σήμερα (χθες) στον Περισσό, οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του κόμματος. Στην εισήγησή της η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στον στρατηγικό σκοπό του κόμματος, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό, υπογραμμίζοντας ότι ήδη το 15ο Συνέδριο του κόμματος έχει ξεκαθαρίσει ότι «επαναστατική αλλαγή στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική» με ηγετική κινητήρια δύναμη την εργατική τάξη. Μίλησε για τις κοινωνικές συμμαχίες και επέκρινε εκείνους που εγκαλούν το ΚΚΕ για μη συνεργασία με πολιτικά κόμματα ή τμήματά τους, αγνοώντας τη «σχέση πολιτικής και οικονομίας».

Αναφερόμενη στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, μεταξύ άλλων, επανέλαβε ότι θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, ενώ αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Κύπρο δεν απέκλεισε τον κίνδυνο εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

«Βασικό πρόβλημα της στρατηγικής είναι ο εντοπισμός του κύριου κρίκου στην αλυσίδα των γεγονότων και στο πλέγμα των αντιθέσεων της καπιταλιστικής κοινωνίας», υπογράμμισε στην ομιλία της η κ. Παπαρήγα, και τόνισε: «Η πάλη κατά των συνεπειών της κρίσης, η αποτροπή μεγαλύτερης χρεοκοπίας του λαού, η διέξοδος από την κρίση υπέρ του λαού, μπορεί να αποτελέσει -μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κρίκο για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, να γίνει εφαλτήριο για την όσο γίνεται πιο μαζική υποστήριξη του αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, σε συνδυασμό με την πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχής της ελληνικής αστικής τάξης».

Η γγ του ΚΚΕ είπε ότι το θεμελιακό ζήτημα για την επεξεργασία του προγράμματος του ΚΚΕ -που είναι το κεντρικό ζήτημα της στρατηγικής, το ποια αντίθεση θα λύσει η κοινωνική επανάσταση, ποια τάξη θα πάρει την εξουσία- το έλυσε το 15ο Συνέδριο και υπογράμμισε ότι «η επαναστατική αλλαγή στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική με κινητήριες δυνάμεις την εργατική τάξη ως ηγετική δύναμη, τους μισοπρολετάριους, τη φτωχή αγροτιά και τα πιο καταπιεσμένα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων».

Επισήμανε δε ότι το ΚΚΕ δεν κρύβει ότι έχει στρατηγικό σκοπό τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό, την ανατροπή της αστικής εξουσίας και την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη και προσέθεσε ότι με την πρόταση για τη Λαϊκή Συμμαχία το κόμμα κάνει εκείνους τους απαραίτητους συμβιβασμούς, αφού δεν είναι δυνατό να απαιτήσει η κοινωνική συμμαχία να συμφωνήσει με το δικό του πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι ο συμβιβασμός που προτείνει το ΚΚΕ δεν καταργεί τις διαφορές των κοινωνικών συμμάχων μέσα στις γραμμές της Λαϊκής Συμμαχίας. Το ζήτημα της γραμμής συμμαχίας του 15ου και του 19ου Συνεδρίου, είναι η ίδια συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον από την κατάργηση της εξουσίας των μονοπωλίων, υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα.

Αναφερόμενη στη Λαϊκή Συμμαχία, είπε ότι είναι κοινωνική, έχει κινηματικά χαρακτηριστικά με γραμμή αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής, και οριοθετημένη πρόταση διακυβέρνησης-εξουσίας από την αστική διακυβέρνηση ή την κυβέρνηση αστικής διαχείρισης.

Η γγ του ΚΚΕ επέκρινε εκείνους που εγκαλούν το ΚΚΕ για μη συνεργασία με πολιτικά κόμματα ή τμήματά τους, λέγοντας πως «μας προτείνουν, δηλαδή, να αγνοήσουμε την σχέση πολιτικής και οικονομίας, να ξεχάσουμε ότι όποιες κυβερνητικές αλλαγές και να γίνουν, όσο και να σοβατιστεί το πολιτικό σύστημα, ο πρωταγωνιστής θα είναι το μονοπώλιο».

«Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες, που μπορούν να απελευθερωθούν μόνο με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής από την εργατική λαϊκή εξουσία» είπε η κ. Παπαρήγα τονίζοντας ότι η θέση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή όλου του χρέους, είναι διαφορετική από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων για νέο “κούρεμα”. Προσέθεσε δε ότι η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ είναι άλλο πράγμα από τις προτάσεις για αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ και αναβάθμιση της συμμετοχής σε άλλα κέντρα, όπως ΗΠΑ-Βρετανία, Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία.

Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση, είπε η ελληνική αστική τάξη, αλλά και η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια, δεν είναι ευθυγραμμισμένες σε ό,τι αφορά τη συνταγή αντιμετώπισής της και έκανε λόγο για αναμέτρηση «στο ίδιο επίπεδο και με τον ίδιο ταξικό στόχο» των συνταγών «του κεϊνσιανού και φιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης».

Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί αν έχουν εκλείψει οι πιθανότητες μιας ανεξέλεγκτης πτώχευσης του κράτους με έξοδο από την ευρωζώνη ή διάσπαση της ευρωζώνης λόγω αποχώρησης ισχυρότερης δύναμης, όπως είναι η Ιταλία, και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ συγκεντρώνει την προσοχή του στις εξελίξεις στην Κύπρο, τονίζοντας πως «η απαξίωση των συσσωρευμένων κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών είναι εφαλτήριο για την προώθηση πολλαπλών στόχων και έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της Κύπρου σε αδύναμο κρίκο στο εσωτερικό της ευρωζώνης».

Οι πρόσφατες εξελίξεις «με τη δειλή και αμφιλεγόμενη ως προς το στόχο προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το θέμα της ΑΟΖ, έφεραν στο προσκήνιο τον λυσσαλέο πόλεμο ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, παλιές και νέες, πράγμα που εμπλέκει ακόμα πιο πολύ τη χώρα σε κινδύνους εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο πλευρό της μιας ή της άλλης ιμπεριαλιστικής συμμαχίας», τόνισε η γγ του ΚΚΕ και υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε μορφή πάρει η συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το ΚΚΕ πρέπει να ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής-λαϊκής αντίστασης και να συνδεθεί με την πάλη για ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης, ως εισβολέα».

«Το ΚΚΕ οφείλει να πάρει την πρωτοβουλία, ανάλογα με τις συγκεκριμένες συνθήκες, για τη συγκρότηση του εργατικού λαϊκού μετώπου με το σύνθημα: Ο λαός θα δώσει την ελευθερία και τη διέξοδο από το καπιταλιστικό σύστημα, που όσο κυριαρχεί, φέρνει τον πόλεμο και την “ειρήνη” με το πιστόλι στο κρόταφο», προσέθεσε.

Αναφέροντας ότι οι εξελίξεις προμηνύουν ένταση της κρατικής βίας και καταστολής, η κ. Παπαρήγα δεν απέκλεισε να τεθούν σε εφαρμογή είτε ευρωπαϊκοί κατασταλτικοί μηχανισμοί, είτε -με αξιοποίηση του υπάρχοντος Συντάγματος ή και νέου- να επιχειρηθεί διαχωρισμός των κομμάτων σε «εντός» και «εκτός» «συνταγματικού τόξου», με «κριτήριο αν το πρόγραμμα του κάθε κόμματος ομνύει ή όχι στο καπιταλιστικό σύστημα», και επισήμανε ότι «στην προκείμενη περίπτωση ο στόχος είναι αποκλειστικά και μόνο το ΚΚΕ».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το αστικό πολιτικό σύστημα σήμερα έχει βρει το εργαλείο του για την προώθηση τέτοιων μέτρων, που δεν είναι άλλο από τη Χρυσή Αυγή, την οποία χαρακτήρισε «ναζιστικό μόρφωμα που ακουμπάει στον υπόκοσμο, χρησιμοποιεί τη σωματική βία και κακοποίηση, και μετεξελίσσεται σε οργάνωση-τάγμα εφόδου κατά το πρότυπο των Ες-Ες».

«Η Χρυσή Αυγή πρέπει να απομονωθεί από το λαό, ως εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, ως η ακραία φωνή του κεφαλαίου», είπε η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και να απομονωθεί με αναθέματα του τύπου “είναι έξω από το συνταγματικό τόξο” ή με σύνθημα την υπεράσπιση της αστικής δημοκρατίας, αλλά με την αντιμονοπωλιακή-αντικαπιταλιστική συσπείρωση και συμμαχία, με την οργάνωση του λαού στους τόπους δουλειάς και στον κλάδο και με την κοινωνική συμμαχία, οργανωμένη σε εδαφική βάση».

Αναφερόμενη στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι βασικό υλικό για την επεξεργασία του αποτέλεσε το σχετικό ντοκουμέντο του 18ου Συνεδρίου, που εμπλούτισε την αντίληψη του κόμματος για το σοσιαλισμό, και πρόσθεσε ότι στο νέο Πρόγραμμα που προτείνεται υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις από το 18ο Συνέδριο, που οφείλονται στην παραπέρα μελέτη των εξελίξεων στο πολιτικό σύστημα του σοσιαλισμού, στο ζήτημα της σοσιαλιστικής δημοκρατίας και των μορφών της εργατικής εξουσίας.

Η γγ του ΚΚΕ, είπε ότι το κόμμα επεξεργάσθηκε την οργάνωση της νέας εξουσίας, που είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, και το πώς θα εξασφαλίζεται η συμμετοχή των άλλων κοινωνικών δυνάμεων, και προσδιόρισε ως σημαντικό και νέο στοιχείο το κεφάλαιο για την επαναστατική κατάσταση, τη διαπάλη του παλιού με το νέο και την σχεδιασμένη εξάλειψη των στοιχείων της ανωριμότητας που χαρακτηρίζει το σοσιαλισμό ως κατώτερη βαθμίδα του κομμουνισμού.

Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στις αδυναμίες της δουλειάς του κόμματος, και κατέληξε λέγοντας ότι η επόμενη μέρα του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ «πρέπει να μας βρει ένα βήμα μπροστά, είναι υποχρέωσή μας, είναι δικαίωμα των χιλιάδων αγωνιστών να απαιτούν από εμάς μεγαλύτερη ικανότητα και μαχητικότητα, ετοιμότητα, ανιδιοτέλεια, ενότητα θεωρίας και πράξης, ενότητα λόγων και έργων».

Σημειώνεται ότι οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί με την εκλογή του 29μελούς προεδρείου του, από το σώμα των αντιπροσώπων.

Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου και στη διάρκεια της παρουσίασης της εισήγησης της ΚΕ, από την γγ της, Αλέκα Παπαρήγα, ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Κώστας Ασκούνης, οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, και Πειραιώς Βασίλης Μιχαλολιάκος, ενώ χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Παρόντες ήταν επίσης οι πρέσβεις, Κύπρου, Κούβας, Κίνας, Βιετνάμ, Βενεζουέλας και Παλαιστινιακής Αρχής καθώς και εκπρόσωποι από τους χώρους των Επιστημών, των Γραμμάτων και της Τέχνης.

Το ΚΚΕ έλαβε χαιρετιστήρια μηνύματα από 80 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο επί τη διεξαγωγή του 19ου Συνεδρίου του, ενώ όπως ανέφερε στην παρουσίαση της εισήγησής της, η κ. Παπαρήγα, «αποκλειστικά και μόνο για οικονομικούς λόγους, αυτή την φορά, δεν προσκαλέσαμε αντιπροσωπείες Εργατικών και Κομμουνιστικών Κομμάτων προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το