Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Οι ελπίδες στα κρουαζιερόπλοια

 

 

 

 

Υπολογίζουν αύξηση των αφίξεων στο λιμάνι του Βόλου το 2012

 


 

 

 

Ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται από τις εταιρείες, που πρακτορεύουν κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των αφίξεων κατά την περίοδο της κρουαζιέρας το 2012 στο λιμάνι του Βόλου. Την ίδια ώρα προωθείται η απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών στον τομέα της κρουαζιέρας και στο λιμάνι του Βόλου, βάσει κυβερνητικού σχεδίου. Ενδιαφέρον για μεγάλα λιμάνια της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Βόλου, εκτός του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, δείχνει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, και φιλιππινέζικη εταιρεία.

 

 

 

 

Περίπου 70.000 τουρίστες έφθασαν ή θα φθάσουν μέχρι τέλος Νοεμβρίου φέτος στο λιμάνι του Βόλου με τα κρουαζιερόπλοια που συμπεριέλαβαν την περιοχή μας στα προγράμματά τους. Συνολικά φέτος έγιναν ή απομένουν να γίνουν 65 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων, αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 2010. Ωστόσο, σύμφωνα με υπολογισμούς, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο διεθνές κοσμοϊστορικό γεγονός, που θα επηρεάσει και τον τουρισμό, την επόμενη περίοδο κρουαζιέρας, δηλαδή από τον Απρίλιο μέχρι το Νοέμβριο του 2012, αναμένεται οι αφίξεις στο Βόλο να αυξηθούν περαιτέρω.

Οι ελπίδες αυτές τροφοδοτούνται και από το άνοιγμα που επιχειρείται στη ρωσική και την ισραηλινή τουριστική αγορά, καθώς και στο ότι μέχρι τότε αναμένεται να έχει επέλθει πολιτική ηρεμία στις χώρες της λεγόμενης αραβικής άνοιξης, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Συρία, η κατάσταση των οποίων σαφώς και επηρεάζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οριστικές πάντως προβλέψεις για τις αφίξεις του 2012 αναμένεται να γίνουν στις αρχές Ιανουαρίου, όταν και θα οριστικοποιηθούν τα προγράμματα των εταιρειών κρουαζιέρας.

«Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα. Εταιρείες που δεν ήρθαν φέτος, σχεδιάζουν να έρθουν το 2012. Βέβαια όλα βρίσκονται στο ερευνητικό στάδιο. Ψάχνουν τα κόστη, καθώς σε όλα τα λιμάνια αυτά δεν είναι τα ίδια. Ψάχνουν για ευκολίες πρόσδεσης, ελλιμενισμού», επισημαίνει ο ναυτικός πράκτορας κ. Θ. Μηνάογλου.

«Κάτι κινείται στην κρουαζιέρα και για το 2012 και άμα διατηρηθεί ο φετινός αριθμός αφίξεων, τότε θα έχουμε αύξηση. Οριστικά ωστόσο θα γνωρίζουμε το Γενάρη, οπότε εκδίδονται τα προγράμματα», προσθέτει ο κ. Μηνάογλου.

Μόνο ένα από τα κρουαζιερόπλοια που «έπιασαν» φέτος στο λιμάνι του Βόλου, το «Aida Diva», με 2.300 περίπου επιβάτες και πλήρωμα 600 ατόμων, στις 18 φορές που ήρθε ή θα έρθει στο Βόλο, θα μεταφέρει πάνω από 50.000 τουρίστες-επισκέπτες.

Πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Λιμένα Βόλου (ΟΛΒ), είχαν «πιάσει» στο Βόλο 33 κρουαζιερόπλοια με 21.455 επιβάτες, ενώ το 2009 43 με 38.592 επιβάτες. Οι περισσότεροι επιβάτες πέρυσι ήταν Άγγλοι και ακολούθησαν οι Ισπανοί, οι Αμερικανοί, που δεν θα έρθουν φέτος, οι Γερμανοί και οι Ισραηλινοί.

«Πολλές εταιρείες ρωτάνε. Υπάρχει πλήθος ενδιαφερομένων. Συμπληρώνουμε συνεχώς ερωτηματολόγια, αλλά τι θα γίνει του χρόνου, θα το δούμε μετά τα Χριστούγεννα», επισημαίνει ο ναυτικός πράκτορας κ. Αγ. Πετεινάρης.

«Γενάρη αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα προγράμματα και οι αφίξεις. Μας ρωτούν και αμερικανικές εταιρείες», προσθέτει ο κ. Πετεινάρης.

Στη διερεύνηση που γίνεται πάντως από τις εταιρείες, ρωτούν για την ύπαρξη επιβατικού σταθμού (τέρμιναλ), που δυστυχώς στο λιμάνι του Βόλου δεν υπάρχει στην προβλήτα όπου ελλιμενίζονται τα κρουαζιερόπλοια, στην προβλήτα 2, αλλά στην επιβατική προβλήτα του λιμανιού.

«Θα ήταν πολύ ωραίο να «πιάνουν» τα κρουαζιερόπλοια δεξιά και αριστερά της προβλήτας», αναφέρει ο κ. Πετεινάρης.

Οι επιβάτες κρουαζιεροπλοίων θέλουν, εφόσον δεν κατεβαίνουν από το πλοίο για τα Μετέωρα ή μια εκδρομή-περιήγηση στην πόλη, να έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο επιβατικό σταθμό, με εστιατόριο, καφετέρια, ιατρείο, χώρους ψυχαγωγίας και εμπορικά καταστήματα. Στα πρότυπα αυτά εξάλλου λειτουργούν οι επιβατικοί σταθμοί όλων των μεγάλων λιμανιών κρουαζιέρας της Μεσογείου.

Αντίθετα η υποδοχή των επιβατών γίνεται σε ένα τολ (προκατασκευασμένο κτίριο) στην προβλήτα 2… Από εκεί οι τουρίστες πρέπει να φθάσουν πεζή μέχρι το κέντρο της πόλης.

«Μίνι μπας» ή ταξί θα έλυναν το πρόβλημα της μετακίνησης, που εμποδίζει και η έλλειψη πινακίδων σήμανσης. Άλλωστε οι περισσότεροι επιβάτες είναι κυρίως τουρίστες τρίτης ηλικίας, στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.

Εξάλλου η μη συγκοινωνιακή σύνδεση της προβλήτας, όπου ελλιμενίζονται τα κρουαζιερόπλοια με το κέντρο της πόλης, αποτελεί ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα.

Η προβλήτα που «δένουν» τα κρουαζιερόπλοια, είναι αυτή, όπου εναποτίθενται το σκραπ και τα κοντέινερ…

«Οι εταιρείες ζητάνε πληροφοριακό υλικό για το πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες. Στέλνουν ερωτηματολόγια σελίδες ολόκληρες», αναφέρει ο ναυτικός πράκτορας κ. Ν. Βισβίκης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενδιαφέρον και για το λιμάνι του Βόλου φέρεται να δείχνει φιλιππινέζικη εταιρία που δραστηριοποιείται στα εμπορευματοκιβώτια. Η ξένη εταιρεία ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχουν έργα με σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, προκειμένου να επενδύσει σε αυτά.

«Έχουμε υποδομές για αύξηση μεταφορικού φορτίου; Επιτρέπεται ολόκληρος θεσσαλικός κάμπος να μην έχει ένα σύγχρονο σιλό στο λιμάνι του Βόλου για φορτοεκφορτώσεις δημητριακών και να γεμίζει η πόλη σκόνη με τον αέρα;», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πετεινάρης.

 

Απελευθέρωση υπηρεσιών

Ο Βόλος περιλαμβάνεται στα 20 λιμάνια της χώρας, όπου θα απελευθερωθούν οι λιμενικές υπηρεσίες στον τομέα της κρουαζιέρας (προβλήτες, καβοδεσία, φύλαξη κ.άλ.).

Το λιμάνι θα εξειδικευθεί σε συγκεκριμένες αγορές και θα αναπτύξει στοχευμένες στρατηγικές ανάπτυξης, ενώ θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες εποπτείας από το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με παράλληλη μείωση της γραφειοκρατίας. Ο έλεγχος του ΟΛΒ θα παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά θα παραχωρηθούν δικαιώματα παροχής λιμενικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας επιδεικνύουν «κολοσσοί» του κλάδου, όπως η Carnival, η Royal Caribbean, η Costa, η MSC και η Celebrity. Η προσδοκία είναι ότι η απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών στο λιμάνι του Βόλου θα φέρει επενδύσεις, κυρίως στο τέρμιναλ και αύξηση των θέσεων απασχόλησης.

Οι ξένες εταιρείες κρουαζιέρας ζητούν επιτακτικά, κάτι που έχει ζητήσει και η τρόικα, να απελευθερωθούν οι λιμενικές υπηρεσίες και να μην επιβάλλονται ειδικά τέλη, που επιβαρύνουν τις κρουαζιέρες.

Παράλληλα θέτουν και το ζήτημα της ασφάλειας και εφαρμογής των μέτρων του διεθνούς κώδικα ISPS.

Εταιρείες κρουαζιεροπλοίων διαπιστώνουν ότι στις εισόδους των ελληνικών λιμανιών, ο έλεγχος είναι ανεπαρκής. Επίσης υποστηρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις ο έλεγχος από τους ανιχνευτές, όπως αυτός που γίνεται στο τολ της προβλήτας 2 του λιμανιού του Βόλου, παρακάμπτεται, επειδή είναι πολύ εύκολη η είσοδος από τη θύρα εξόδου των επιβατών.

Μάλιστα  υπογράμμιζαν ότι το προσωπικό που διατίθεται στις πύλες και στα συστήματα ασφαλείας, παραμένει μόνο όσο βρίσκεται το πλοίο στο λιμάνι, με αποτέλεσμα στις περισσότερες ώρες της ημέρας οι είσοδοι ουσιαστικά να είναι αφύλακτες.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της λήψης μέτρων στο λιμάνι του Βόλου μέσω διαγωνισμού, παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και πέντε χρόνια, όπως και στα υπόλοιπα μεγάλα λιμάνια της χώρας, καθώς το κόστος εγκατάστασης του συστήματος ασφαλείας είναι ακριβό και ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Αντί του συστήματος ασφαλείας στα μεγάλα λιμάνια της χώρας όπως και στου Βόλου εφαρμόζονται ισοδύναμα μέτρα ασφαλείας από το Λιμενικό Σώμα.

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στο TikTok δίνουν ονόματα και διευθύνσεις ανηλίκων, «δείχνοντάς» τους ως δράστες του ξυλοδαρμού της 14χρονης

Την ώρα που η προανάκριση για τον άγριο ξυλοδαρμό του 14χρονου κοριτσιού στη Γλυφάδα το…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέντευξη Τύπου θα δώσει η διοίκηση του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού Β. την ερχόμενη Τρίτη

Συνέντευξη Τύπου θα παραθέσει την ερχόμενη Τρίτη η διοίκηση του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού Βόλου. Η ανακοίνωση:…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Η Αγία Άννα αφιέρωσε τη νίκη της στον Πέτρο Κόκκορη

Η Αγία Άννα κέρδισε σήμερα εκτός έδρας την Α.Ε. 2002 με το ευρύ 7-0 και…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Καταιγιστικοί ΓΣΑ και Αγία Άννα, πρώτη νίκη για τους Μυρμηδόνες

Με τρία παιχνίδια άνοιξε η αυλαία της 2ης αγωνιστικής στην Α’ ΕΠΣΘ. Γ.Σ. Αλμυρού και…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Κυριακής με θυελλώδεις ανέμους

Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την πρόγνωση της…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Καρυστιανού: Δεν μπορεί να ξεκινήσει η δίκη, έχουν φροντίσει να μας λείπουν στοιχεία

Η Μαρία Καρυστιανού παραχώρησε συνέντευξη όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον αγώνα που κάνει για την…

28 Σεπτεμβρίου 2024