Photo Gallery, Τοπικά

Οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί δίνουν διέξοδο στην κρίση

Γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ζυμαρικά, είναι μερικά από όσα φτιάχνουν με μεράκι οι Γυναίκες των Συνεταιρισμών

Η Μαγνησία χρόνια ολόκληρα φημίζεται για την παράδοση που έχει στους Γυναικείους Αγροτουριστικούς Συνεταιρισμούς, όμως από το 2010 κι έπειτα, χτυπήθηκαν και αυτοί από την κρίση. Πάντως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως ο Συνεταιρισμός Γυναικών Βυζίτσας, που είδε τα κέρδη του να αυξάνουν. Το νέο μέτρο της φορολόγησης των μελών των γυναικείων συνεταιρισμών με 26% συντελεστή φόρου, έρχεται ως «κερασάκι στην τούρτα» των προβλημάτων τους.

Δυστυχώς, σήμερα, όλοι ανεξαιρέτως οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί έχουν να αντιμετωπίσουν κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους και σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των πρατηρίων τους, αλλά και σε παραγγελίες που είχαν παλαιότερα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Απ’ ό,τι φαίνεται η πτώση αυτή του τζίρου φτάνει μέχρι και το 60% από το 2010, που έκανε αισθητή την παρουσία της η κρίση στη χώρα μας.

Γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, γλυκά ταψιού, σπιτικά λικέρ και μεζέδες είναι τα «καλούδια» που φτιάχνουν με μεράκι και αγνά υλικά οι γυναίκες στη Ζαγορά, την Πορταριά, τη Βυζίτσα, τη Γλώσσα Σκοπέλου, το Ανήλιο, τη Ν. Αγχίαλο, τη Μακρυρράχη, αλλά και στον Πτελεό. Οι συνεταιρισμοί ήταν μια καλή ευκαιρία για τις γυναίκες στην επαρχία, να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους και να συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα.

Στη Μαγνησία η ιστορία των γυναικείων συνεταιρισμών ξεκίνησε το 1993, από το Πήλιο και τη Ζαγορά. Στη Ζαγορά ιδρύθηκε ο πρώτος Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός από 50 γυναίκες, που θέλησαν να αξιοποιήσουν τις παραδόσεις τους και να προσφέρουν υπηρεσίες, όχι στεγνά τουριστικές, αλλά δουλειά με κέφι, μεράκι και ποιότητα. Πολλή δουλειά λοιπόν, φαντασία, μεράκι, γυναικεία μυαλά σε εγρήγορση, έδιναν μέχρι σήμερα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αγανακτούν στην Πορταριά

Ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πορταριάς Πηλίου και περιχώρων με το όνομα «Η Πορταριά», έχει έδρα το περίφημο κεφαλοχώρι του Πηλίου και ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1997 από γυναίκες της τότε κοινότητας, οι οποίες θέλησαν να αξιοποιήσουν παλιές συνταγές, που βρισκόντουσαν για χρόνια στα συρτάρια των σπιτιών τους, σώζοντας τη γαστριμαργική παράδοση του τόπου.

Η κ. Εύα Φυγετάκη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του  Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Πορταριάς, φανερά αγανακτισμένη με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα, τονίζει: «Ευτυχώς, ακόμη στεκόμαστε. Για πόσο ακόμα; Δεν γνωρίζουμε. Μέσα στο 2012 καταγράφηκε μια πτώση της τάξεως του 30%, ενώ από το 2010, όταν ήταν φανερή πλέον η οικονομική κρίση στη χώρα μας, τα έσοδα του Συνεταιρισμού έχουν υποστεί πτώση της τάξεως του 60%. Δεν ξέρω πόσο ακόμη θα αντέξουμε».

Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με το νέο φορολογικό καθεστώς, στο οποίο θα υπαχθούν οι συνεταιρίστριες, σύμφωνα με το οποίο θα θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και θα φορολογούνται με συντελεστή 26%, πέρα από τη φορολόγηση που βαρύνει το Συνεταιρισμό. «Δηλαδή, από τα 200 ευρώ που έχουν ως έσοδο, τώρα θα παίρνουν 150 ευρώ, κι άμα. Εδώ έρχονται για να βοηθήσουν το οικογενειακό τους εισόδημα, αν γίνει έτσι δεν θα έρχονται, καθώς δεν θα αξίζει τον κόπο. Επειδή έκλεβαν κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες, μας βάζουν στον ίδιο παρονομαστή και πρέπει να την πληρώσουμε εμείς; Πλέον, από αυτούς που κυβερνούν, δεν συγκινείται κανείς, δεν τους ενδιαφέρει η κοινωνία», υποστηρίζει η κ. Φυγετάκη, για να προσθέσει, πως «πλέον παίρνουμε λιγότερα κι από όσα παίρνει κάποιος στη Βουλγαρία». Η ίδια είναι έξω φρενών, διότι τώρα «όλη η δουλειά μας, τόσα χρόνια, πάει χαμένη. Και πάλι καλά, που ο Δήμος μας έχει παραχωρήσει το εκθετήριο και δεν πληρώνουμε ενοίκιο. Είναι αρκετή βοήθεια για εμάς».

Τολμούν στη Βυζίτσα

Παρ’ όλο που οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στο σύνολό τους περνούν κρίση, στη Βυζίτσα οι γυναίκες τόλμησαν και με ιδιωτικό κεφάλαιο σύστησαν πέρσι τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Βυζίτσας. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση το κτίριο είναι μια ευγενική παραχώρηση του Δήμου και έτσι οι συνεταιρίστριες δεν χρειάζεται να καταβάλουν ενοίκιο. «Στόχος μας ήταν η διατήρηση και η διάδοση της παράδοσης από γενιά σε γενιά, μέσα από την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων. Τολμήσαμε εν μέσω κρίσης, χάρη στην αγάπη μας για τον τόπο και τα προϊόντα του. «Πατήσαμε» στην ποιότητα των προϊόντων, καθώς και στην προσεγμένη διατροφή που έχει ως βάση παραδοσιακά προϊόντα», σημειώνει η κ. Αγλαΐα Φεύγα, συνεταιρίστρια. Η ίδια μάλιστα σημειώνει πως τα έσοδα του Συνεταιρισμού σημειώνουν αύξηση συν τω χρόνω. «Το Δεκέμβριο που μας πέρασε, παρατηρήθηκε αύξηση των εσόδων μας κατά 30% σε σύγκριση με τον περσινό Δεκέμβριο. Εξάλλου, πέρσι διοργανώσαμε σεμινάρια παραδοσιακής κουζίνας, τα οποία θα επαναληφθούν και φέτος και ενδιαφέρον έχουν δείξει γκρουπ από χώρες του εξωτερικού, όπως η Ολλανδία και η Αγγλία». Να σημειωθεί πως έτσι ενισχύεται και ο τουρισμός του τόπου.

Ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βυζίτσας παράγει γλυκά, μαρμελάδες, πίτες, λικέρ, κουλουράκια, ενώ οι συνεταιρίστριες προσπαθούν, όσο μπορούν, να προωθούν το φιρίκι, που συναντάται ως επί το πλείστον στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο Συνεταιρισμός.

Δυναμικότερος ο Πτελεός

Ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πτελεού (Φτελιά) ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2000, από 17 γυναίκες του τότε Δήμου Πτελεού, σήμερα Αλμυρού, με σκοπό να αντιμετωπίσει την ανεργία, που έπληττε από τότε ιδιαίτερα την περιοχή, αξιοποιώντας τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους και να προωθήσει τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της περιοχής (λάδι, ελιές, φρούτα, λαχανικά κ.ά.). Οι γυναίκες του Συνεταιρισμού, κατανοώντας ότι πρέπει να συνδυαστούν οι γνώσεις πάνω στα παραδοσιακά προϊόντα με ό,τι πιο σύγχρονο στην υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, ώστε ο καταναλωτής να έχει στα χέρια του ένα προϊόν αγνό, αλλά και ασφαλές, εγκατέστησαν στο εργαστήριο το σύστημα HACCP.

Στα χρόνια λειτουργίας του ο συνεταιρισμός απορρόφησε μεγάλες ποσότητες τοπικών προϊόντων, απέκτησε νέα μέλη και προώθησε τα προϊόντα του εκτός από την τοπική αγορά στο Βόλο, τη Λαμία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα και αλλού.

Ποιοι είναι οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί στη Μαγνησία:

Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς

Γλυκά κουταλιού μαρμελάδες, κέτερινγκ, διατήρηση ξενώνα

Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πορταριάς

Γλυκά κουταλιού, γλυκά ταψιού, μαρμελάδες, ζυμαρικά, κέτερινγκ

Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πτελεού «Η ΦΤΕΛΙΑ»

Γλυκά κουταλιού, παραδοσιακές πίτες, αρτοσκευάσματα, καλάθια δώρων

Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Ν. Αγχιάλου «ΑΧΕΛΩ»

Αγροτουριστικές κλίνες, αμυγδαλωτά, γλυκά κουταλιού, γλυκά ταψιού, παραδοσιακές πίτες, κέτερινγκ

Αγροτουριστικός Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μακρυρράχης «Η ΓΑΡΔΕΝΙΑ»

Ανθοκομικά (φυτά, χώμα, λίπασμα)

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανηλίου, Ομάδα Γυναικών «ΑΝΗΛΙΩΤΙΚΑ-ΤΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΑ»

Γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, τουρσιά, κέτερινγκ

Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Αλοννήσου «ΙΚΟΣ»

Τόνος, γλυκά κουταλιού, γλυκά ταψιού, μαρμελάδες, ζυμαρικά, παραδοσιακές πίτες, λικέρ, σαπούνια, χαϊμαλιά, αρωματικά φυτά

Αγροτικός Συνεταιρισμός Γλώσσας Σκοπέλου «Η ΓΛΩΣΣΙΩΤΙΣΣΑ»

Γλυκά κουταλιού, παραδοσιακές πίτες, κέτερινγκ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το