Οικονομία, Πρώτο Θέμα (old)

Οι απαιτήσεις της τρόικας για να «ξεκλειδώσουν» τα 8,1 δισ.

ΤΡΟΙΚΑ

Η πολιτική αστάθεια που δημιουργήθηκε με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση δεν πτοεί τους εκπροσώπους των δανειστών που επιμένουν σε σκληρή γραμμή για να δώσουν το πράσινο φως, για τη δόση των 8,1 δισ.

Η τρόικα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» θα επιμείνει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων ζητώντας μάλιστα να περιληφθεί στις προαπαιτούμενες δράσεις η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, έως τα μέσα Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να παρουσιάσει λίστα ονομάτων έως το τέλος Ιουνίου, όμως μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει θέσει σε διαθεσιμότητα άλλους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους.

Οι δανειστές ζητούν άμεση ενσωμάτωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ο νόμος έχει ψηφιστεί, αλλά δεν έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις, ενώ από ελληνικής πλευράς έχουν γίνει απόπειρες να αλλάξει η σχετική πρόβλεψη του Μνημονίου.

Παράλληλα, ζητείται πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έως τις 15 Ιουλίου. Στο «μέτωπο» των δημοσιονομικών η τρόικα εκτιμά ότι το κενό δεν υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ φέτος, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εισπραχθούν τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η «τρύπα» που έχει δημιουργηθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

Για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, η θέση της τρόικας παραμένει ότι δεν υπάρχουν σε αυτή τη φάση δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά ακόμη και να υπήρχαν, η μείωση του Φόρου θα ήταν αντιπαραγωγικός τρόπος για να χρησιμοποιηθούν.

Για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η εισήγηση των στελεχών της τρόικας που βρίσκονται στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ είναι πως για την αστοχία δεν ευθύνεται η ελληνική πλευρά, όμως , ο στόχος δεν θα αλλάξει. Θα αναζητηθεί τρόπος κάλυψής του μέσω αναθεώρησης του προγράμματος, με το να υλοποιηθούν νωρίτερα αποκρατικοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί για αργότερα.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα η τρόικα δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείζονες συμβιβασμούς, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Για τα δημοσιονομικά, σχετικά με το κενό του 2013 θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν θεωρείται πολύ μεγάλο, ενώ αυτό της τριετίας 2014 – 2016 θα εξετασθεί τον Σεπτέμβριο, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να προσδιορίσει τι κατά τη γνώμη της είναι εφικτό να γίνει έως το τέλος Ιουλίου πριν από την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το