Photo Gallery, Τοπικά

Οικονομική στήριξη από τις σχολικές εκδρομές

Βαθιά «ανάσα» παίρνει η τοπική οικονομία σε αυτή τη δύσκολη εποχή με τις σχολικές εκδρομές. Ο Βόλος, τα τριήμερα Παρασκευής και Σαββατοκύριακου, γεμίζει από νιάτα. Αγόρια και κορίτσια κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στην πόλη, ενώ γεμίζουν τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες. Από τις 16 Μαρτίου έως και τις 29 Απριλίου, ο μαθητόσμος κατακλύζει το Βόλο και ταυτόχρονα τονώνει οικονομικά την πόλη. Περίπου 1000 μαθητές έρχονται στο Βόλο τα τριήμερα στο πλαίσιο των σχολικών εκδρομών. Αλλά και βολιώτες μαθητές μετακινούνται σε άλλες περιοχές δίνονται και αυτοί με τη σειρά τους ζωή σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Ο Βόλος φέτος αποτελεί έναν από τους πέντε προορισμούς των μαθητών για τις σχολικές τους εκδρομές. Τα ξενοδοχεία στο Βόλο καταγράφουν πληρότητα στο 100% για τα τριήμερα έως και το τέλος Απριλίου.

Από το υπουργείο Παιδείας επιχειρήθηκε φέτος να μπει μία τάξη και ορισμένοι κανόνες με τη διοργάνωση των σχολικών εκδρομών. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως τηρήθηκαν κατά γράμμα τα όσα προβλέπει ο νόμος. Από τις βασικές παρεμβάσεις είναι η προκήρυξη διαγωνισμού μέσω του διαδικτύου από τις κατά τόπους Δευτεροβάθμιες Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και το κάθε σχολείο. Στην προκήρυξη θα δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία (αριθμός μαθητών, χρόνος κ.λπ.) και οι ενδιαφερόμενοι τουριστικοί πράκτορες θα καταθέτουν τις οικονομικές τους προσφορές. Αξίζει να σημειωθεί, όπως τονίζει ο τουριστικός πράκτορας κ. Νικ. Βισβίκης, ότι το μέσο κόστος για κάθε μαθητή ανέρχεται σε 50-60 ευρώ. Υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις… Ελάχιστα σχολεία του Βόλου αποφάσισαν εκδρομή και στο εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία) με κόστος ανά μαθητή 500 ευρώ με την αιτιολογία ότι «υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από τους γονείς».

Στα σχολεία με το χαμηλό κόστος συμμετοχής η συμμετοχή των μαθητών στη σχολική εκδρομή είναι στο 70-80% και ο στόχος είναι -όπως σημειώνει ο κ. Βισβίκης- να μην αποκλειστούν μαθητές από τη σχολική δραστηριότητα που θα μείνει ως βασική ανάμνηση από τα χρόνια του σχολείου.

Αρχικά το υπουργείο Παιδείας, με δημοσίευση στις 2/12/2011στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έκανε λόγο για πολυήμερες εκδρομές μόνο της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων και όχι άλλων τάξεων του Λυκείου ή του Γυμνασίου. Σε αυτή την απόφαση υπήρξε αντίδραση των τουριστικών πρακτόρων (καθώς και αυτοί αναζητούν εργασία, δεδομένου ότι το καταναλωτικό προϊόν που πουλούν έχει περικοπεί από την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών) και ζητούσαν από το υπουργείο να δίνει τη δυνατότητα και σε άλλες σχολικές τάξεις να πραγματοποιήσουν εκδρομή.

Με ερμηνευτική εγκύκλιο η υφυπουργός Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις σχολικές τάξεις να κάνουν διήμερες ή τριήμερες εκδρομές, στο πλαίσιο της μονοήμερης, δηλαδή την Παρασκευή με χρονική επέκταση το Σαββατοκύριακο, ώστε «να μην διασαλεύεται η λειτουργία του σχολείου».

Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα σχολεία και όλες τις τάξεις να κάνουν εκδρομή.

«Με τη σειρά τους οι γονείς, ακόμη και από το υστέρημά τους, δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά τους να πραγματοποιήσουν το όνειρο μιας ολόκληρης σχολικής χρονιάς» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βισβίκης. Ο νόμος για τις σχολικές εκδρομές και μετακινήσεις προβλέπει μειοδοτικούς διαγωνισμούς μέσω διαδικτύου. Μεταξύ άλλων, στο άρθρο 14 ορίζεται, ότι ο διευθυντής του σχολείου προκηρύσσει στην ιστοσελίδα της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αξιολογούνται οι προσφορές και επιλέγεται η πλέον συμφέρουσα από οικονομικής απόψεως προσφορά. Γίνεται η επιλογή, ενημερώνονται οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και το αποτέλεσμα αναρτάται υποχρεωτικά στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου. Τουριστικοί πράκτορες ωστόσο αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν τηρείται, όσον αφορά στην ενημέρωση μετά το διαγωνισμό.

 

Στο Βόλο μεγάλο κομμάτι της «πίτας» των εκδρομών

Ο Βόλος φέρεται να παίρνει ένα μεγάλο κομμάτι της «πίτας» των σχολικών εκδρομών, αφού είναι ένας από τους βασικούς προορισμούς. Για φέτος προορισμοί σχολικών εκδρομών αποτελούν η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Πάτρα και η Αθήνα (λόγω κυρίως του Μουσείου της Ακρόπολης). Όπως τονίζει ο κ. Βισβίκης, από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι το Σαββατοκύριακο των Βαΐων ο Βόλος, στα τριήμερα, θα γεμίσει μαθητόκοσμο. Ήδη είναι εμφανής η παρουσία τους. Τα ξενοδοχεία πόλης εμφανίζουν πληρότητα, ενώ «ανάσα» παίρνουν τα εστιατόρια και τα καφέ.

Το αποκορύφωμα της μαθητικής εξόδου για το Βόλο είναι τα διαστήματα: 16-18 Μαρτίου, 29-31 Μαρτίου, 26-29 Απριλίου.

Όσον αφορά στους βολιώτες μαθητές, περίπου 100 σχολεία θα πραγματοποιήσουν εκδρομή -τριήμερη- ενώ πολλά γυμνάσια προγραμματίζουν εκπαιδευτικές εκδρομές με προορισμό τις λίμνες Κερκίνη, Πλαστήρα και το Σοφικό Κορινθίας.

Τα Ιωάννινα και η Αθήνα κυριαρχούν στις επιλογές των μαθητών από σχολεία του Βόλου.

 

Τούλα Κεκάτου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το