Κατηγορίες: ΟικονομίαΠολιτική

Οικονομικές ειδικές ζώνες στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

 

Ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στο Spiegel, προτείνει τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στην Ελλάδα προκειμένου να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη και η χώρα να βγει από την κρίση.

Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα λιτότητας, ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι μια στρατηγική προκειμένου να επαναφέρει την οικονομία της σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό θα γίνει μέσω επενδυτικών προγραμμάτων και ταυτόχρονα με έλεγχο από την ΕΕ.
Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας «οργανισμός ανάπτυξης», λέει ο Σουλτς, όπου Ευρωπαίοι και Έλληνες πολιτικοί θα εντοπίζουν έργα άξια να τύχουν υποστήριξης και θα ελέγχουν την εισροή των σχετικών κονδυλίων. «Θα υπάρχει έλεγχος, αλλά και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης», εξηγεί ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να δεχτεί να εφαρμόζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταρρυθμίσεις επί ελληνικού εδάφους. «Ωστόσο, δεν πρόκειται για καμιά εχθρική δύναμη κατοχής, αλλά για εργαλείο βοήθειας». Προϋπόθεση γι’ αυτήν την ειδική οικονομική ζώνη αποτελεί η προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ και η προθυμία της Αθήνας να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και επενδυτικές διευκολύνσεις για επιχειρήσεις, οι οποίες θα επενδύουν στην Ελλάδα.

Η Μαρία Δαμανάκη

Τον κίνδυνο να καταλήξει η Ελλάδα «παράπλευρη απώλεια της ευρωπαϊκής ενοποίησης» επισημαίνει η Μαρία Δαμανάκη, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν είναι προς το συμφέρον μας να ξεκαθαρίσει η εικόνα αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε δεινή διαπραγματευτική θέση».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής, η επίτροπος αναγνωρίζει αστοχίες στο μνημόνιο, ωστόσο, εκτιμά ότι η Ελλάδα φέρει τη βασική ευθύνη της αποτυχίας, «επειδή υποσχέθηκε πολλά και έκανε ελάχιστα».
Εκφράζει την αγωνία της για το φόβο η χώρα να βρεθεί εκτός αγωνιστικού χώρου στις ραγδαίες ευρωπαϊκές εξελίξεις, «αν ο δημόσιος τομέας εξακολουθήσει να καταπίνει το οξυγόνο της οικονομίας, αν οι υπηρεσίες και τα κλειστά επαγγέλματα δεν απελευθερωθούν και αν δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης η κ. Δαμανάκη αναγνωρίζει ότι έχουν ενισχυθεί οι φυγόκεντρες τάσεις, ωστόσο, προέβλεψε ότι εντός του επόμενου χρόνου οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
«Η φάση της ευρωπαϊκής ωρίμανσης τελείωσε» λέει χαρακτηριστικά.

Βελτίωση

Bελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ύπαρξη εμφανών ενδείξεων στην Ελλάδα ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, επισήμανε το Σάββατο ο επικεφαλής του μηχανισμού ευρωστήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του στο «Ευρωπαϊκό Φόρουμ Άλπμπαχ», στην Αυστρία.
Ο επικεφαλής του EFSF (και μελλοντικός διοικητής του ESM) θεωρεί πως η Ευρώπη βρίσκεται κοντά στην επίλυση της κρίσης, καθώς η ανταγωνιστικότητα ενισχύεται, βελτιώνεται ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής των χωρών-μελών, ο ESM θα αποτελέσει δίχτυ ασφάλειας και συζητούνται οι δυνατότητες για την επίτευξη ανάπτυξης, ενώ σημειώνεται πρόοδος στο ζήτημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπου, όπως ανέφερε, τα τεράστια ελλείμματα αποτελούν παρελθόν.
Κατά την άποψη του, αν η Ευρώπη συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πορεία, τότε το δημόσιο χρέος θα μπορεί να εξισορροπηθεί μέσα σε δύο χρόνια.
Στην ομιλία του στο φόρουμ, με τίτλο «Η μελλοντική εξέλιξη του εθνικού χρέους», ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε πως οι περισσότερες από τις χώρες της Ευρωζώνης, που εφαρμόζουν προγράμματα εξυγίανσης, παρουσιάζουν σημαντική πρόοδο, σημειώνοντας πως η Ιρλανδία μπόρεσε να εκδώσει πενταετή ομόλογα στην κεφαλαιαγορά, η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη επιτυχημένη περίπτωση, ενώ για την Ελλάδα είπε πως είναι μια «μοναδική» περίπτωση.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας

Προειδοποίηση πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προξενούσε, σε κάθε περίπτωση, εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα, απευθύνει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), εκφράζοντας συγχρόνως επιφυλάξεις ως προς την πρόσφατη πρόταση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, για δημιουργία μηχανισμού αποπομπής «απείθαρχων» χωρών από την ευρωζώνη.
Για να απαντηθεί το ερώτημα, αν θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να αναμένεται η έκθεση της Τρόικας, σημειώνει ο κ. Φίσερ στη συνέντευξή του.
Όπως τονίζει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπεται να εκλαμβάνεται ως «τόπος διερχομένων», όπου κάποιος «εισέρχεται και κατόπιν εξέρχεται», κάτι που θα ήταν, κατά την άποψή του, «πολύ προβληματικό».
Προσθέτει δε, πως η φιλοσοφία της ΕΕ έγκειται στο ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης θεωρείται μη αναστρέψιμη και αυτός είναι ο λόγος που στην ισχύουσα Ευρωπαϊκή Συνθήκη δεν προβλέπεται μια δυνατότητα αποκλεισμού μελών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Φεβρουαρίου – Τι αλλάζει

Στα τέλη Ιανουαρίου θα αρχίσει η καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου 2024. Αναλυτικά,…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο 16χρονος που σκότωσε τον πατέρα του

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους και μόνο με την επίβλεψη επιμελητή, αφέθηκε μετά την απολογία του…

27 Δεκεμβρίου 2023

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κήρυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τιμώντας την μνήμη…

27 Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελένη Κτιστάκη

Μετά από μάχη με τον καρκίνο πέθανε σε ηλικία 59 ετών η υποψήφια βουλευτής της…

27 Δεκεμβρίου 2023

SOS από τον ΕΟΦ: Ανακαλούνται παρτίδες φαρμάκου για τον θυρεοειδή – Ο λόγος

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την ανάκληση πέντε παρτίδων φαρμάκου για την αντιμετώπιση παθήσεων του θυρεοειδή αδένα.…

27 Δεκεμβρίου 2023

Τους νικητές του διαγωνισμού «Κινηματογραφώντας στη Θεσσαλία» βράβευσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός

Τα βραβεία του διαγωνισμού «Κινηματογραφώντας στη Θεσσαλία» που διοργάνωσαν το Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας σε…

27 Δεκεμβρίου 2023