Πολιτισμός

Οικογενειακές ιστορίες στην Τεχεράνη

Μια ιστορία μυστικών, αποκαλύψεων και ανατροπών ξετυλίγει ο σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαρχαντί

Στη βραβευμένη ταινία «Πυροτεχνήματα την Τετάρτη» στο «Αχίλλειον»

Με την ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχαντί συνεχίζονται σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου και ώρα 9:30 μ.μ. οι προβολές του Σινέ Μεσόγειος του Δήμου Βόλου στο «Αχίλλειον».

Την τελευταία Τετάρτη πριν το νέο περσικό έτος, ο λαός του Ιράν γιορτάζει με φωτιές και πυροτεχνήματα, όπως προβλέπει μια παλιά ζωροαστρική παράδοση. Μια κοπέλα, για να εξοικονομήσει χρήματα για τον επερχόμενο γάμο της, πιάνει δουλειά προσωρινά ως οικιακή βοηθός στο διαμέρισμα ενός ζευγαριού. Την πρώτη μέρα στη δουλειά αντιμετωπίζει άλλου είδους «πυροτεχνήματα»: Γίνεται μάρτυρας σ’ έναν τρομερό καβγά ανάμεσα στο ζευγάρι, καθώς η σύζυγος πιστεύει ότι ο σύζυγος την απατά. Και έτσι αρχίζει να ξετυλίγεται μια ιστορία μυστικών, αποκαλύψεων, ανατροπών και αντιπαραθέσεων.

Αυτή είναι η τρίτη, χρονικά, ταινία του Ιρανού Ασγκάρ Φαρχαντί, προβλήθηκε όμως μόλις φέτος στην Ελλάδα. Γυρίστηκε τρία χρόνια πριν από το αριστοτεχνικό «Τι απέγινε η Ελί» και πέντε πριν από το οσκαρικό «Ένας χωρισμός». Ο σκηνοθέτης, τότε τριάντα τεσσάρων ετών, σήμερα θεωρείται μέσα στους πέντε κορυφαίους σύγχρονους κινηματογραφιστές. Το στόρι σαν προάγγελος του «Χωρισμού». Νεαρή οικιακή βοηθός γίνεται μάρτυρας της διαμάχης μέσα σε δύο διαμερίσματα «καλών οικογενειών» της ιρανικής πρωτεύουσας των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων.

Ιράν (2006). Σκηνοθεσία-σενάριο: Ασγκάρ Φαρχαντί, Μανί Χατζιτζί. Πρωταγωνιστούν: Χεντιέ Τεχρανί, Ταρανέχ Αλιντοοστί, Χαμίντ Φαροχνεζάντ, Παντέα Μπαχράμ, (102΄). Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Σικάγου, Βραβεία Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Μοντάζ στο Φεστιβάλ Fajr, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Λας Πάλμας, επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Λοκάρνο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το