Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Οβελίας με ρεφενέ…

 

Η κίνηση στην εμπορική αγορά ήταν καλύτερη από άλλες εβδομάδες, αλλά όχι πασχαλινή
Η κίνηση στην εμπορική αγορά ήταν καλύτερη από άλλες εβδομάδες, αλλά όχι πασχαλινή

Με συνεταιρικά αμνοερίφια θα τη βολέψουν πολλοί Βολιώτες αύριο για το έθιμο του οβελία του Πάσχα, καθώς η οικονομική κρίση τους στέρησε τη δυνατότητα να αγοράσουν μόνοι τους ένα κατσίκι ή ένα αρνί. Την ίδια ώρα στην εμπορική αγορά του Βόλου η κίνηση μόνον Πάσχα δεν θύμισε τη Μεγ. Εβδομάδα. Κίνηση είχαν μόνον τα καταστήματα με λαμπάδες και υποδήματα.

Αρνάκι ρεφενέ πήραν πολλοί Βολιώτες, προκειμένου να τηρήσουν το έθιμο του οβελία αύριο. Δυο οικογένειες μαζί ή δυο ζευγάρια συνταξιούχων αγόρασαν από μισά ένα αρνί ή ένα κατσίκι και μάλιστα βάρους πάνω από 14-15 κιλά, το οποίο και θα ψήσουν αύριο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο περιόρισαν τα έξοδα του ψησίματος, ενώ θα γευθούν και το αρνάκι ή το κατσικάκι, παρά την κρίση. Ένα αρνί 15 κιλών που κοστίζει γύρω στα 135 ευρώ (9 ευρώ το κιλό μέσος όρος), θα καταλήξει στο στομάχι των μελών δύο οικογενειών, που θα πληρώσει έκαστη από 65 ευρώ πάνω-κάτω…

Επίσης ζευγάρια και μοναχικοί άνθρωποι προτίμησαν να αγοράσουν τμήματα αρνιού σε μειωμένες ποσότητες και να το ψήσουν στα κάρβουνα.

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Βόλου κ. Αντ. Κανελλόπουλος δήλωσε χθες ικανοποιημένος από την κίνηση φέτος, καθώς τα απούλητα αρνιά και κατσίκια είναι πλέον ελάχιστα στα καταστήματα. «Υπάρχουν αρνιά, αλλά ελάχιστα. Η ροή της ζήτησης ήταν κανονική».

Οι κρεοπώλες δεν έκαναν φέτος μεγάλες προμήθειες για το Πάσχα, με δεδομένη την κρίση και τον περιορισμό της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Άλλωστε και πολλοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν πήραν δώρο Πάσχα.

Καλή η κίνηση της Μ. Εβδομάδας, αλλά όχι πασχαλινή

Οι έμποροι ειδών ένδυσης και υπόδησης θεωρούν από την άλλη πως η κίνηση τη Μ. Εβδομάδα ήταν καλύτερη από τις υπόλοιπες εβδομάδες, αλλά δεν θύμιζε κίνηση Πάσχα. «Τη Μ. Δευτέρα η κίνηση ήταν αυξημένη, αλλά τις επόμενες ημέρες μέχρι και χθες δεν ήταν κίνηση για Πάσχα. Ευελπιστούμε σήμερα εν όψει Αγ. Γεωργίου, μήπως έχουμε κίνηση για δώρα» σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κ. Τσέλιος.

Τα καταστήματα που είχαν αυξημένη κίνηση, ήταν όσα εμπορεύονται λαμπάδες και παιδικά υποδήματα για τα δώρα των κουμπάρων. «Ήταν μια μικρή «ένεση» στα οικονομικά μας, αλλά όχι αρκετή. Άλλωστε και η επόμενη εβδομάδα είναι μισή» προσθέτει ο κ. Τσέλιος.

Από χθες παρατηρείται αυξημένη κίνηση στα σούπερ μάρκετ για το πασχαλινό τραπέζι.

Η μείωση του τζίρου στην εμπορική αγορά υπολογίζεται ότι φέτος έφθασε το 15%, ίσως και να το ξεπέρασε, καθώς οι καταναλωτές επέλεξαν λιγότερα και φθηνότερα δώρα για τα βαφτιστήρια τους. Επίσης παρά τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι καταναλωτές δεν προχώρησαν στην αγορά καλοκαιρινών ειδών ένδυσης και υπόδησης, βγάζοντας από τις ντουλάπες τους τα περυσινά…

Ακόμη και στα είδη σούπερ μάρκετ παρατηρείται μείωση τζίρου, καθώς εκτός του ότι οι καταναλωτές προμηθεύονται μειωμένες ποσότητες, προτιμούν πλέον και είδη ιδιωτικής ετικέτας.

Το ωράριο του Μ. Σαββάτου

Σήμερα τα εμπορικά καταστήματα του Βόλου και της Ν. Ιωνίας θα λειτουργήσουν από τις 8.30  π.μ. μέχρι 2.30 μ.μ. Αύριο Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά.

Το ωράριο λειτουργίας των κρεοπωλείων σήμερα είναι 8 π.μ.-5 μ.μ. Αύριο Κυριακή του Πάσχα, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά.

Επίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθευτούν ψωμί για τέσσερις ημέρες σήμερα, καθώς τα αρτοποιεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη του Πάσχα. Σημειώνεται ότι φέτος η τιμή για το παραδοσιακό τσουρέκι κυμαίνεται στα 9 ευρώ το κιλό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το