Οικονομία

ΟΑΕΔ: Πρακτική άσκηση για 9.000 νέους

Δύο προγράμματα που απευθύνονται σε 35.000 ανέργους και προβλέπουν την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων «τρέχουν» αυτή την περίοδο. Η υποβολή αιτήσεων για τα δύο προγράμματα θα σταματήσει, όταν καλυφθούν όλες οι θέσεις.

Το πρόγραμμα έχει σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ανέργων, ηλικίας 16-24 ετών, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, με την απασχόλησή τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνάπτουν με τους ανέργους συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας διάρκειας έως 12 μηνών. Μετά τη λήξη της σύμβασης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης της επιχορήγησης μόνο αν μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας, για επιπλέον χρονικό διάστημα 12 μηνών.

Δικαίωμα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ενώ για να υπαχθεί μια ιδιωτική επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει μειώσει το προσωπικό της κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Σε περίπτωση απόλυσης, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι η διάρκεια της επιχορήγησης που αφορά στο α’ στάδιο του προγράμματος (απόκτηση εργασιακής εμπειρίας) ορίζεται μέχρι 12 μήνες.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών των κλάδων σύνταξης-ασθένειας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως αυτό υπολογίζεται επί των ακαθάριστων αποδοχών του 80% του κατώτατου βασικού μισθού ή επί των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών του 80% του κατώτατου ημερομισθίου, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ.

Το ποσό της επιχορήγησης αποδίδεται μέσω της χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ – ΕΤΑΜ – ΟΑΕΔ και της αντίστοιχης πίστωσης του λογαριασμού του εργοδότη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το