Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ξεσηκωμός στο Βόλο για ΕΡΤ – Απεργιακή συγκέντρωση έξω από την τοπική ΕΡΑ

ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΤ

Οι εντονότατες αντιδράσεις από τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ συνεχίζονται για τρίτο 24ωρο. Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις και στο Βόλο από το «λουκέτο» στον ιστορικότερο ραδιοφωνικό σταθμό της ελληνικής περιφέρειας. Οι συγκεντρώσεις πολιτών έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Βόλου συνεχίστηκαν και χθες Τετάρτη, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ. Η εκπομπή της ΕΡΑ συνεχίστηκε και χθες καθώς δεν είχαν «κατεβεί οι διακόπτες», αλλά και μέσω συχνοτήτων άλλων ραδιοφωνικών σταθμών του Βόλου. Το «Ράδιο Ένα» αναμετέδιδε το πρόγραμμα της ΕΡΑ Βόλου. Από τα μικρόφωνα της ΕΡΑ Βόλου το τελευταίο 48ωρο έχουν περάσει εκατοντάδες πολίτες, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων που εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους, αλλά και την έντονη αντίδρασή τους στην απόφαση της Κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα».

Χθες οι Ενώσεις Συντακτών είχαν κηρύξει απεργία σε όλα τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, που συνεχίζεται σήμερα με δεύτερη 24ωρη επαναλαμβανόμενη, ενώ για σήμερα έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Χθες έγινε και πορεία από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Βόλου μέχρι τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, στην πλατεία Πανεπιστημίου. Για σήμερα η απεργιακή συγκέντρωση ορίστηκε από το Εργατικό Κέντρο Βόλου στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Βόλου.

Το «λουκέτο» στην ΕΡΤ και κατά συνέπεια στην ΕΡΑ Βόλου έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Σχεδόν όλοι οι φορείς έχουν εκδώσει ανακοινώσεις, εκατοντάδες πολίτες μιλούν για «τραγικό λάθος» της Κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, ενώ αυξάνονται οι φωνές που καλούν τον κόσμο «να βγει στους δρόμους». Ο μεγάλος αριθμός των απολύσεων στην ΕΡΤ έχει προκαλέσει κοινωνικό σοκ και φόβο για «το τι θα ακολουθήσει». Οξύτατες ήταν οι αναφορές για την μέχρι τώρα πολιτική και τα μνημόνια που έκαναν οι πολίτες μέσα από τις μικρόφωνα της ΕΡΑ Βόλου και χθες. Αίσθηση προκαλούν προσωπικές αναφορές πολλών για το πώς βιώνουν οι ίδιοι το ραδιόφωνο της ΕΡΑ και τα κρατικά τηλεοπτικά μέσα. Εκατοντάδες είναι οι πολίτες του Βόλου που δήλωναν δημόσια «πιστοί ακροατές της ΕΡΑ Βόλου» ή ότι «μεγάλωσαν με την ΕΡΑ Βόλου», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους ανθρώπους της τέχνης. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, οι οποίοι πέρασαν το τελευταίο 48ωρο από το στούντιο της ΕΡΑ Βόλου για να εκφράσουν δημόσια την λύπη τους από την απόφαση της Κυβέρνησης, αλλά και την έντονη κριτική και αγωνία τους για την συνεχιζόμενη πολιτική της σκληρής λιτότητας.

Οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί της ΕΡΑ Βόλου, για δεύτερο συνεχές 24ωρο μετά το επίσημο «λουκέτο» στην ΕΡΤ, συνέχισαν την λειτουργία του σταθμού.

 

Συγκέντρωση  και πορεία

Χθες έγινε μία ακόμη συγκέντρωση πολιτών έξω από την ΕΡΑ Βόλου και στη συνέχεια πορεία στο κέντρο της πόλης στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα της τοπικής κοινωνίας στο αίτημα να ανακληθεί η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Περίπου 1.000 άτομα, εκπρόσωποι κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλογικοτήτων και μεμονωμένοι πολίτες, συμμετείχαν στη συγκέντρωση – πορεία συμπαράστασης έξω από τον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ Βόλου.

Η συμπαράσταση στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, ξεκίνησε από προχθές το βράδυ με συγκέντρωση έξω από το ραδιόφωνο της ΕΡΑ, ενώ χθες η συγκέντρωση ήταν μαζικότερη και με συμμετοχή εκπροσώπων δεκάδων φορέων της περιοχής. Προσυγκέντρωση έγινε από επαγγελματίες έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών που στη συνέχεια μεταφέρθηκε έξω από την ΕΡΑ Βόλου.

Αλληλέγγυα στον αγώνα είναι και η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, που ήδη συμμετέχει, βάσει απόφασης της ΠΟΕΣΥ, στην απεργία από χθες στα ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα και από σήμερα Πέμπτη και στις εφημερίδες.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, γινόταν ζωντανή εκπομπή, από δημοσιογράφους της ΕΡΑ Βόλου, οι οποίοι, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης που κλείνει την ΕΡΤ, έχουν απολυθεί από χθες. Στην εκπομπή απηύθυναν μηνύματα συμπαράστασης εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Μάλιστα το «Ράδιο Ένα» (102,5) παραχώρησε τη συχνότητά του και μετέδιδε την εκπομπή της ΕΡΑ Βόλου, ώστε, αν έκλεινε με εντολή της Κυβέρνησης η συχνότητα, να ακούγεται η φωνή τους.

Μετά τη συγκέντρωση και με επικεφαλής τους εργαζόμενους στην ΕΡΑ Βόλου πραγματοποιήθηκε πορεία η οποία, διά των οδών Πολυμέρη και Δημητριάδος, κατέληξε στην Αποκεντρωμένη Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδος, στην οδό Δημητριάδος. Σε ανακοίνωση, που διένειμαν στους περαστικούς στη διάρκεια της πορείας, οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Βόλου τονίζουν: «Συμπολίτες, συμπολίτισσες, ενώστε τη φωνή σας, όλοι μαζί, για να μη περάσει η πρωτοφανής και απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον ξαφνικό «θάνατο» της ΕΡΤ, να μην περάσει αυτό το πραξικόπημα. Είναι η δική σας φωνή, πρέπει να μείνει ζωντανή! Πρέπει να ανατραπούν τα σχέδια εκποίησης του δημόσιου πλούτου και της δημοκρατίας που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση κατ’ εντολή της τρόικας. Είναι θέμα ωρών, συσπειρωθείτε και προασπίστε το δικαίωμά σας να εκφράζεστε ελεύθερα»!».
Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και κατέληξε πάλι στο σημείο εκκίνησης, στον ραδιοφωνικό σταθμό.

 

24ωρη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

 Την κήρυξη 24ωρης απεργίας σήμερα Πέμπτη, 13 Ιουνίου, αποφάσισαν η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ και το ΠΑΜΕ μετά την κυβερνητική απόφαση για αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ.
Η συγκέντρωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Ραδιομέγαρο, ενώ το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει τη δική του συγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Αγίας Παρασκευής.

Στο Βόλο η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Βόλου θα γίνει έξω από την ΕΡΑ Βόλου.

Σε 24ωρη απεργία οι γιατροί του ΕΣΥ, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Με 24ωρη απεργία συμμετέχει και η ΟΤΟΕ.

 

Η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας

Μετά την επικοινωνία που είχε το Δ.Σ της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας, με την ΠΟΕΣΥ και το γενικό γραμματέα κ. Δημήτρη Κουμπιά σήμερα  Πέμπτη 13 Ιουνίου, απεργούν:

– Όλα τα ιδιωτικά Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα.

– Όλα τα έντυπα μέσα, εφημερίδες και περιοδικά, με την απεργία να  αρχίζει από τις 06:00 το πρωί.

– Όλα τα διαδικτυακά Μέσα, με εξαίρεση αναρτήσεις που αφορούν κινητοποιήσεις ή εξελίξεις για την ΕΡΤ.

– Όλοι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα Γραφεία Τύπου.

Από την απεργία θα εξαιρεθούν τα Μέσα που προβάλλουν το απεργιακό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Επίσης, τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα μπορούν με μικρά έκτακτα ενημερωτικά δελτία να προβάλλουν μόνο τις λαϊκές και δημοσιογραφικές κινητοποιήσεις, για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ.

 Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί για σήμερα  οι παρακάτω απεργιακές συγκεντρώσεις:

– Στη Λάρισα, απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από την κεντρική πύλη της 1ης Στρατιάς.

– Στο Βόλο,  απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα στούντιο της ΕΡΑ Βόλου στον Άγιο Κωνσταντίνο στις 10.30 π.μ.

– Στα Τρίκαλα  απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων όπου στεγάζεται ο ραδιοθάλαμος της ΕΡΤ στις 10.30 π.μ.

– Στην Καρδίτσα, απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας στις 10.00 π.μ.

Στο μεταξύ, ενημερωτική συνάντηση συμπαράστασης με τη  Διοίκηση της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος και Ευβοίας είχε χθες κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επικεφαλής τους βουλευτές Λάρισας κ. Ηρώ Διώτη και Δημήτρη Γελαλή. Η αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πλήρη στήριξη στον αγώνα των δημοσιογράφων της Ένωσης Συντακτών και της ΕΡΤ και τάχθηκε στο πλευρό τους εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην αιφνιδιαστική κατάργηση της ΕΡΤ.

Παράλληλα εξέφρασε τη συμμετοχή στη βραδινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε προγραμματιστεί για τις 9 το βράδυ στη κεντρική πλατεία της Λάρισας καθώς και στην σημερινή απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 το πρωί έξω από την κεντρική πύλη της 1ης Στρατιάς με τη συμμετοχή φορέων της πόλης στο πλαίσιο και της απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξαν για αύριο ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Από την πλευρά της διοίκησης της Ένωσης Συντακτών επισημάνθηκε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι πρωτίστως ζήτημα Δημοκρατίας, Ελευθεροτυπίας και φίμωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η Διοίκηση της ΕΣΗΕΘΣΕτΕ ενημέρωσε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τους περιφερειακούς σταθμούς του δικτύου ΕΡΑ Θεσσαλίας και το σύνολο των δημοσιογράφων και εργαζομένων, αλλά και των ανταποκριτών στην περιοχή μας. Τέλος συζητήθηκε το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΓΓΕ για τη νέα ΕΡΤ.

Τονίσθηκε δε ότι το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣτΕ επαγρυπνά σε συντονισμό με τις υπόλοιπες περιφερειακές Ενώσεις και με την ΠΟΕΣΥ, καλεί σε επαγρύπνηση τους δημοσιογράφους και όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ για τη δυνάμωση και κλιμάκωση του αγώνα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Στη συνάντηση πήραν μέρος από τη διοίκηση της ΕΣΗΕΘΣτΕ ο πρόεδρος κ. Γιώργος Πέτρου, ο ταμίας Βησσαρίων Γκουτρουμάνης και το μέλος Χρήστος Μπεχλιβάνος.

 

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου

Κήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας, σήμερα Πέμπτη 13/6/2013, ως απάντηση στην πραξικοπηματική απόφαση της Κυβέρνησης να βάλει αιφνιδιαστικά λουκέτο στη δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.

Το ΕΚΒ, θα συμμετέχει στην 24ωρη απεργία και στην αγωνιστική συγκέντρωση που συνδιοργανώνει για σήμερα στις 10.30 π.μ., έξω από το κτίριο της ΕΡΑ στον Βόλο (στον Άγιο Κωνσταντίνο), με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, και την ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Βόλου αναφέρει: «Συνάδελφοι, σας καλούμε να σταθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και στις ακραίες αντιδημοκρατικές αποφάσεις της, που βρίσκουν απέναντι ολόκληρη την Ελληνική Κοινωνία, η οποία έχει στραγγαλιστεί από τις ανάλγητες, αιφνιδιαστικές και μονομερείς ενέργειές της. Ο αντιδημοκρατικός κυβερνητικός κατήφορος δεν έχει τελειωμό και η τρικομματική κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αλλάξει ρότα πριν είναι πολύ αργά. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση».

 

Το ΠΑΜΕ Μαγνησίας

Συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Πανεπιστημίου και πορεία προς την ΕΡΑ Βόλου από το ΠΑΜΕ Μαγνησίας. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Μαγνησίας καλεί τα σωματεία της περιοχής να πάρουν μαζικά αποφάσεις στήριξης των εργαζομένων της ΕΡΤ και καταγγελίας της απόφασης για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Να οργανώσουν την αυριανή απεργία. Επισημαίνει, μεταξύ άλλων «Να γυρίσουν την πλάτη σε όλες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που όλα αυτά τα χρόνια έχουν βάλει ταφόπλακα τόσο στα εργατικά δικαιώματα όσο και στο κλείσιμο της ΕΡΤ και άλλων δημόσιων οργανισμών, στην ιδιωτικοποίησή τους. Να καταγγείλουν την κυβέρνηση που με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ και να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζομένους. Ουσιαστικά η κυβέρνηση βάζει λουκέτο στη δημόσια ενημέρωση, απολύει χιλιάδες εργαζομένους, ξεπουλά την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Με την κατάργηση και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και οργανισμών έρχονται χιλιάδες απολύσεις με σοβαρές συνέπειες για τον λαό. Οι απολυμένοι της ΕΡΤ, και συνολικά του δημοσίου, έρχονται να προστεθούν στους χιλιάδες ανέργους και απολυμένους του ιδιωτικού τομέα. Γι’ αυτό πρέπει να συναντήσουν τη συμπαράσταση και να μοιραστούν τον ίδιο αγώνα με όλους τους εργαζομένους ενάντια στην πολιτική που τους στέλνει στην ανεργία και στη ζωή χωρίς δικαιώματα».

 

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος συμμετείχε για δεύτερη μέρα στη συγκέντρωση στο προαύλιο του Μεγάρου της ΕΡΤ και έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης και μάλιστα με αυτό τον αντισυνταγματικό και πραξικοπηματικό τρόπο συντάραξε ολόκληρη την Ελληνική Κοινωνία. Ο κ. Σαμαράς επιλέγει να κάνει επίδειξη δύναμης βάζοντας λουκέτο στην ΕΡΤ, αφήνοντας στο δρόμο πάνω από 2.500 χιλιάδες εργαζόμενους, υποβαθμίζοντας την ενημέρωση και την πολυφωνία, μα πάνω από όλα χτυπώντας για άλλη μια φορά την ίδια τη Δημοκρατία.

Αυτός είναι ο λόγος που ο αγώνας προάσπισης της ΕΡΤ έγινε πολύ γρήγορα από κλαδικός αγώνας, αγώνας όλης της κοινωνίας. Η έμπρακτη συμπαράσταση του κόσμου στους εργαζόμενους της ΕΡΤ παίρνει άλλα χαρακτηριστικά και μετατρέπεται σε αγώνα υπεράσπισης της Δημοκρατίας.

Σε αυτό τον αγώνα ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ρίχνεται με όλες τις δυνάμεις και κάθε μέσο. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο προαύλιο του Μεγάρου της ΕΡΤ. Από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 7 το πρωί βρισκόμασταν μαζί με τους χιλιάδες κόσμου για να σταματήσουμε τη φίμωση της ΕΡΤ και μαζί τη φίμωση της ίδιας της Δημοκρατίας. Ενώ σήμερα καταθέσαμε πρόταση νόμου που θα ακυρώνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Βόλο, με το κλίμα να είναι αντίστοιχο και εκατοντάδες Βολιώτες έξω από τα γραφεία της ΕΡΤ και της ΕΡΑ Βόλου, όπως μου μετέφεραν οι εργαζόμενοι σε τηλεφωνική μας επικοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις και μαζί με τον Ελληνικό Λαό θα δώσει έναν ανένδοτο αγώνα, όπως είπε και ο πρόεδρος της ΚΟ, Αλέξης Τσίπρας, για να διώξει την επικίνδυνη και αυταρχική κυβέρνηση της τρόικα και των μνημονίων και να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Αξιοπρέπεια».

 

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Η βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, παρευρέθη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ Βόλου. Με αφορμή το γεγονός η βουλευτής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα το πρωί βρεθήκαμε στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ Βόλου, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας  ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ ενώ στη συνέχεια ακολουθήσαμε την πορεία προς την Περιφέρεια τασσόμενοι στο πλευρό των εργαζομένων και υπερασπιζόμενοι τα δίκαια αιτήματά τους.

Ήρθε επιτέλους η στιγμή οι πολίτες ενωμένοι να μην δεχθούμε ακόμα μία πραξικοπηματική μεθόδευση, η οποία  σε μία νύχτα κατέλυσε όλη τη δημόσια τηλεόραση, παραβλέποντας το θεσμικό της ρόλο ενώ βάπτισε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους αυτής κηφήνες και αδίκως.

Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι η εν μία νυκτί κατάργηση ολόκληρων φορέων του δημοσίου σταματάει εδώ, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει και συνέχεια.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι σε όλη αυτή την κατάσταση όποιος επιχαίρει σε όλα αυτά είναι ο επόμενος, το πολύ ο μεθεπόμενος, στη σειρά των απολύσεων. Όλα αυτά άλλωστε τα 3 χρόνια του Μνημονίου, ποια επαγγελματική ομάδα, κατά τους συγκυβερνώντες, είναι εργατική και επάξια αμειβόμενη; Ποια κοινωνική και επαγγελματική ομάδα δεν έχει χαρακτηρισθεί, από τους συγκυβερνώντες, άθλια συντεχνία; Αν δεν θυμηθούμε την ενότητα που είχαμε κάποτε ως λαός, είμαστε καταδικασμένοι».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων

ΔΕΠ ΤΕΙ – Ένωση Ελλήνων Ερευνητών

«Οι καθηγητές ΑΕΙ και οι Ερευνητές εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αυτόματη κατάργηση οργανισμών του δημοσίου, και ειδικότερα με την απόφαση διακοπής της λειτουργίας της ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ έχει μια μακρόχρονη και πολύ σημαντική παρουσία στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας, η οποία υπερβαίνει τα όρια ενός κοινού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Επιπλέον, είναι δεδομένη για μας η αναγκαιότητα ύπαρξης δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Η ευθύνη για τα όποια προβλήματα αδιαφάνειας στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και την έλλειψη νόμιμης λειτουργίας και εποπτείας στο γενικότερο ραδιοτηλεοπτικό χώρο, βαρύνει όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις  και  τη  σημερινή.

Αντί να προωθήσει τις απαραίτητες, ορθολογικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση με πρωτοφανή αυταρχισμό και αποφάσεις αμφίβολης νομιμότητας προχωρά στην καταστροφή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, με πιθανή και απευκταία εξέλιξη την αντικατάστασή της από μία ακόμη πιο σφικτά δεμένη στις κυβερνητικές επιταγές κρατική τηλεόραση.

Ζητάμε από τα κόμματα και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να φέρουν αμέσως στη Βουλή και να καταψηφίσουν την εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διασφαλίζοντας τη νομιμότητα και τους δημοκρατικούς κανόνες λειτουργίας του κράτους».

 

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού

Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Καθημερινά, μια από τις φωνές που ακούμε στους δέκτες μας είναι η φωνή της ΕΡΑ Θεσσαλίας που βάζει το δικό της ιδιαίτερα ποιοτικό στίγμα σε μια  πολυφωνία ενημέρωσης. Στην  ΕΡΑ  Θεσσαλίας εργάζονται 40 άνθρωποι, 18 στην πόλη του Βόλου, 2 στην Καρδίτσα, 18 στην πόλη της Λάρισας και άλλοι 2 στα Τρίκαλα, οι οποίοι δίνουν καθημερινές μάχες για να εξασφαλίσουν και να μεταδώσουν την πληροφορία. Για παράδειγμα, στην ΕΡΑ Βόλου εργάζονται σε 12ωρη βάση 2 μουσικοί παραγωγοί και 4 δημοσιογράφοι για τη συνεχή ροή των ειδήσεων. Θεωρείται επαρκής αυτός ο αριθμός και σκανδαλώδης, όπως επιχειρούν κάποιοι να τον παρουσιάσουν;

Αυτοί οι συμπολίτες μας από σήμερα χάνουν τη δουλειά τους και προστίθενται στην αλυσίδα των ανέργων, που μάλλον αποτρεπτική παρά ενισχυτική είναι για την ανάπτυξη που όλοι προσδοκούμε. Την τελευταία δεκαετία ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία των τοπικών παραρτημάτων της ΕΡΑ είναι συνεχώς συρρικνωμένος, η επιμόρφωση των δημοσιογράφων γίνεται με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς καμία  υποστήριξη και παρόλα αυτά, η τοπική ΕΡΑ έχει διευρύνει τους τρόπους μετάδοσης της πληροφορίας με τη μορφή ηλεκτρονικής ενημέρωσης, εντύπων και αδιάλειπτων ανταποκρίσεων.

Πρωτοστατεί στην αναβάθμιση του πολιτισμού προβάλλοντας και υποστηρίζοντας ως χορηγός επικοινωνίας, χωρίς ανταλλάγματα, κάθε δράση που προάγει την παράδοση, τον τουρισμό, την καινοτομία, την επιστήμη και τη γνώση. Αυτούς τους εργαζόμενους η πολιτεία «βαφτίζει», από σήμερα, άνεργους. Μπορεί κάποιος να μας απαντήσει ΓΙΑΤΙ;».

 

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μαγνησίας

«Ρήγας Βελεστινλής»

 Εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ «που με την απαράδεκτη και γκαγκστερικού τύπου πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση «εν μία νυκτί», σταμάτησε τη λειτουργία της. Η πολιτική της Ε.Ε. (που στην Ελλάδα βρήκε εκφραστή στο πρόσωπο της τρικομματικής συγκυβέρνησης) που πετάει στο δρόμο εργαζόμενους, τις οικογένειες τους και καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα μας βρίσκει αντίθετους και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να την αποτρέψουμε. Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα».

Συμπαράσταση της ΕΛΜΕ στην ΕΡΤ

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Μαγνησίας τονίζει μεταξύ άλλων πως «οι εκπαιδευτικοί του Ν. Μαγνησίας, αν και τραυματισμένοι βαθύτατα από τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, αν και προσβεβλημένοι από τη στάση που κράτησαν ορισμένοι δημοσιογράφοι για την αξία του έλληνα εκπαιδευτικού, συμπαραστέκονται ως λειτουργοί κυρίως και μετά ως εργαζόμενοι στο δοκιμαζόμενο χώρο της δημοσιογραφίας και ιδιαίτερα στους εργαζομένους της ΕΡΤ και σύσσωμος ο κλάδος μαζί με τους υπόλοιπους πληγμένους από την κυβερνητική αναλγησία διατρανώνει την αντίσταση των εργαζομένων της ΕΡΤ λέγοντας:  Αδέλφια, κρατείστε καλά μες την ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου… Έλληνες! Ψηλά τις καρδιές!».

 

ΤΕΕ Μαγνησίας

 «Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας, συμπαρίσταται στους χιλιάδες εργαζόμενους της ΕΡΤ, οι οποίοι εν μια νυκτί βρίσκονται στο δρόμο, μετά την πρωτοφανή ενέργεια της Κυβέρνησης να κλείσει την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η ΕΡΤ, δεν ανήκει σε καμιά κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης. Ενδεχόμενο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αποτελεί τεράστιο πλήγμα στη δημοσιογραφία, στην ελεύθερη έκφραση, τον πολιτισμό και τις τέχνες στη χώρα μας.

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως κάθε σκέψη για κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και αντιθέτως να επεξεργαστεί σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς σχέδια ενίσχυσης της ενημέρωσης ως δημόσιου αγαθού με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με οικονομικό ορθολογισμό, κάτι όμως, που δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά και απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της και απόλυση όλου του προσωπικού της».

Οι καταστηματάρχες εστίασης

«Θεωρούμε το λιγότερο απαράδεκτο, τόσο το κλείσιμο της ΕΡΤ, όσο και τον τρόπο που έγινε. Η ΕΡΤ, παρά τα όποια προβλήματα, αποτελεί εθνικό φορέα ενημέρωσης με αναντικατάστατο ρόλο, ιδίως των περιφερειακών της σταθμών.

Στην ουσία πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια λειτουργίας του κοινωνικού αυτοματισμού, στον οποίο όλοι οφείλουμε να αντισταθούμε με κάθε τρόπο, γιατί μας αφορά όλους.

Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και διεκδικούμε μαζί τους την άμεση ανάκληση του κλεισίματος της ΕΡΤ».

Η ΜΑΣ

«Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει την κυβέρνηση που με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ και να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους».

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία

Σιδηροδρομικών

«Ομόφωνα συμμετέχει στην 24ωρη σημερινή απεργία και εκφράζει την αντίθεσή της στο πραξικοπηματικό ξεπούλημα της ΕΡΤ, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από μια ελεύθερη και αντικειμενική δημόσια τηλεόραση ραδιοφωνία. Οι Σιδηροδρομικοί δηλώνουν αλληλέγγυοι στους συναδέλφους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και στον αγώνα τους που πρέπει να γίνει αγώνας όλης της ελληνικής κοινωνίας, για μια δημόσια, ελεύθερη, ποιοτική και αντικειμενική ραδιοτηλεόραση που θα υπηρετεί τις ανάγκες του Έλληνα πολίτη. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ αυτών των πολιτικών που διαλύουν το παρόν και το μέλλον το δικό μας και των επόμενων γενεών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το