Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Ξενοδοχεία… αστεριών με τη «βούλα» στη Μαγνησία

Ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών της Μαγνησίας θα μπορούν να αποδείξουν τις ποιοτικές υπηρεσίες τους, να προσελκύσουν πελάτες από την Ευρώπη έχοντας μάλιστα και την πιστοποίηση, την ένταξή τους στο σύστημα αξιολόγησης ξενοδοχείων «Hotel Star Union». Ήδη, από τη μέχρι τώρα έρευνα – πιλοτικά και διερευνητικά της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων – 15 τουλάχιστον ξενοδοχεία της χερσαίας Μαγνησίας πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το ευρωπαϊκό αυτό σύστημα.

Το σύστημα εφαρμόζεται σε 13 χώρες της Ευρώπης – η Ελλάδα αναμένεται να είναι η 14η – αφορά σε 180 εκατομμύρια καταναλωτές και τουλάχιστον 100.000 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Την όλη πρωτοβουλία έχει αναλάβει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κων. Λεβέντης ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την ένταξη της Ελλάδας σε αυτό το σύστημα βρίσκονται σε εξέλιξη. Το υπουργείο Τουρισμού είναι θετικό, έδωσε το «πράσινο φως» και σύντομα η Ελλάδα και τα ελληνικά ξενοδοχεία θα μπορούν να αναγνωρίσουν και διεθνώς τα …αστέρια τους.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, τούτο πρακτικά σημαίνει ότι, όταν ο Γάλλος τουρίστας αναζητεί ένα ξενοδοχείο π.χ. τριών αστέρων στην Ελλάδα και έχει την εικόνα ενός αντίστοιχου στη Γαλλία, το ίδιο θα συναντήσει και στην Ελλάδα.

Ο κ. Λεβέντης αναφέρει πως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο αποβλέποντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ξενοδοχίας, στον εξορθολογισμό της διαδικασίας αξιολόγησης των ξενοδοχειακών προσφερομένων υπηρεσιών και στην καλυτέρευση της αναγνωρισιμότητας του ξενοδοχειακού προϊόντος από περισσότερους επισκέπτες – καταναλωτές προχώρησε στη διερεύνησης της εφαρμογής του ευρωπαϊκού συστήματος κατάταξης ξενοδοχείων «Hotel Stars Union» στην ελληνική ξενοδοχία.

Εξηγεί πως το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη σε 13 χώρες και αφορά πάνω από 180 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από σημαντικές χώρες – αποστολής τουριστών για την Ελλάδα, όπως Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία, Ολλανδία και άλλες. Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για ένταξη στο σύστημα της Ισπανίας, Γαλλίας και Κύπρου – και της Ελλάδας, όπως προαναφέρθηκε – ώστε σύντομα στην εφαρμογή του, και με την ένταξη της χώρας μας, το νέο σύστημα αξιολόγησης ξενοδοχείων θα αφορά 300 εκατομμύρια καταναλωτές και περισσότερα από 100.000 ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη.

Επίσημα και θεσμικά η προσπάθεια αυτή άρχισε από το 2009. «Στόχος της πρωτοβουλίας τώρα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου», όπως επισημαίνει ο κ. Λεβέντης, «είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος πιστοποίησης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, ανέσεων, εξυπηρετήσεων της ελληνικής ξενοδοχίας, βάσει του συστήματος «Hotel Stars Unio». Δηλαδή αναγνωρίσιμο σύστημα από το μέσο Ευρωπαίο τουρίστα, ανταγωνιστικό με τις ευρωπαϊκές ξενοδοχειακές μονάδες και φιλικό για τον Έλληνα ξενοδόχο. Το εν λόγω σύστημα λειτουργεί ως το πλέον αξιόπιστο μέσο πληροφόρησης για τον Ευρωπαίο τουρίστα και ως εργαλείο marketing και προώθησης των πωλήσεων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».

Ενημερωτικά αναφέρει πως η πρώτη φάση της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης σε ξενοδοχειακά καταλύματα κλασικού τύπου ολοκληρώθηκε με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς διαπιστώνεται ότι οι ελληνικές μονάδες του δείγματος θα μπορούσαν να συγκριθούν επάξια με τις ευρωπαϊκές ξενοδοχειακές μονάδες, που είναι ήδη ενταγμένες στο σύστημα έχοντας στις περισσότερες των περιπτώσεων τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε αυτό.

Κατηγορία Superior

Στη χερσαία Μαγνησία, σημειώνει, η πιλοτική εφαρμογή έδειξε ότι τουλάχιστον 15 ξενοδοχεία έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο σύστημα. «Η Μαγνησία με το σύστημα αυτό μπορεί να πάρει τη σφραγίδα των Superior και φυσικά να μπορεί, πιστοποιημένα, να προσελκύει πελάτες με υψηλά εισοδήματα από όλη την Ευρώπη» τονίζει ο κ. Λεβέντης.

Υπογραμμίζεται ότι το ποσοστό συμβατότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του δείγματος με το ελάχιστο επίπεδο κριτηρίων ανά κατηγορία είναι αρκετά υψηλό και συγκεκριμένα κυμαίνεται από 78 έως 86%. Η διαπίστωση αυτή οφείλεται στις πρόσθετες υπηρεσίες που προσφέρουν τα ελληνικά ξενοδοχεία, όπως εξοπλισμός δωματίου, υπηρεσίες αναψυχής – ομορφιάς, ευεξίας, συνεδριακές παροχές κ.λπ.

Ο κ. Λεβέντης σημειώνει ακόμη ότι το σύστημα είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, καθώς εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις που θέτουν οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί, διαδικτυακοί και παραδοσιακοί χωρίς αμφισβητήσεις για τις αξιολογήσεις και τα στάνταρ που θέτει.

«Για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο η εφαρμογή του συστήματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Ο διεθνής ανταγωνισμός επιβάλλει πλέον να διεκδικήσουμε, ως τουριστική παραγωγός χώρα, την κατάταξη που αξίζει στην τουριστική μας βιομηχανία. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ολοκληρώνει σύντομα τις συζητήσεις για την προσαρμογή κάποιων κριτηρίων στις απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες του Ελληνικού Τουρισμού και πιστεύουμε πως σύντομα η Ελλάδα θα γίνει το 14ο μέλος του ευρωπαϊκού συστήματος».

Καταγγελία παραξενοδοχίας

Μία σημαντική παρέμβαση είναι η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Παραπλανητικής Διαδικτυακής Διαφήμισης, όπου θα μπορεί ο καθένας άμεσα – επώνυμα ή ανώνυμα – να καταγγέλλει περιπτώσεις παραξενοδοχίας και αυτό να ελέγχεται. Όπως διευκρινίζεται το Παρατηρητήριο θα διαθέτει ελεγκτικό προσωπικό που θα αναλαμβάνει τη διερεύνηση των καταγγελιών.

Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, από τον περασμένο Αύγουστο, έχει καταγγείλει στο ΣΔΟΕ 35 περιπτώσεις παραξενοδοχίας. Το Παρατηρητήριο θα μπορεί να αναλάβει έναν τέτοιο έλεγχο.

Το τελευταίο πάντως διάστημα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο δέχεται συνεχώς καταγγελίες τόσο από ξενοδόχους, όσο και από πελάτες που αφορούν σε παραπλανητική προβολή και διαφήμιση καταλυμάτων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο.

«Η αλματώδης ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και της χρήσης του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια έχει δώσει τη δυνατότητα σε ορισμένους επαγγελματίες και μη, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη αυστηρού νομοθετικού πλαισίου να παραπλανούν τους καταναλωτές είτε προβάλλοντας υπηρεσίες που δεν ανταποκρίνονται σε αυτές που διαθέτουν τελικώς στο καταναλωτικό κοινό, είτε προβάλλοντας υπηρεσίες για τις οποίες δεν έχουν πιστοποιηθεί ή αδειοδοτηθεί (π.χ. χρήση του όρου Hotel από μη αδειοδοτημένα καταλύματα).

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και την προστασία του κλάδου από την παραξενοδοχία, αλλά και τους καταναλωτές, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο αποφάσισε τη σύσταση Παρατηρητηρίου Παραπλανητικής Διαδικτυακής Διαφήμισης με βασικό στόχο τον περιορισμό και ει δυνατόν την εξάλειψη των φαινομένων στο διαδίκτυο.

Όπως εξηγεί ο κ. Λεβέντης, το Παρατηρητήριο θα παρακολουθεί εσωτερικά, θα καταγράφει τα κρούσματα και τις πρακτικές που συνιστούν τις διαδικτυακές παραπλανητικές προβολές και διαφημίσεις με τη συλλογή αναφορών από θιγόμενους επαγγελματίες ή πελάτες, οι οποίες θα υποβάλλονται μέσω ειδικής φόρμας που θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

Στη συνέχεια θα γίνει έρευνα επί των καταγγελιών και ό,τι διαπιστωθεί θα υποβάλλεται ως αναφορά στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.

Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου άρχισε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Πιλοτικά συγκεντρώθηκαν έως τώρα 27 αναφορές, από τις οποίες οι 14 έχουν ήδη διευθετηθεί και οι υπόλοιπες εξετάζονται.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Διαρρήκτης συνελήφθη μετά από πάλη

Επιτέθηκε στους αστυνομικούς του τοπικού τμήματος ένας 45χρονος Έλληνας που είχε διαπράξει έξι κλοπές σε…

15 Ιουνίου 2024

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αποκατάσταση του ψηφιδωτού στην είσοδο του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αποκατάσταση του ψηφιδωτού που στολίζει τον τοίχο της εισόδου του 2ου…

15 Ιουνίου 2024

Ο σκανδαλιάρης πρίγκιπας Λούις γίνεται ξανά viral – Ο χορός κατά την διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της πριγκίπισσας Κέιτ μετά την πολύμηνη μάχη που δίνει με τον…

15 Ιουνίου 2024

Τρεις μαθήτριες του Αχιλλοπούλειου Γυμνασίου και Λυκείου Τσαγκαράδας διακρίνονται στον Ζ΄ Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Πνευματικών Οριζόντων Λεμεσού 2023-2024

Το Αχιλλοπούλειο Γυμνάσιο και Λύκειο Τσαγκαράδας ανακοινώνει ότι: Τρεις μαθήτριες, η Αργυρώ-Μαρία Ντόλια, η Εσμεράλντα…

15 Ιουνίου 2024

To Rotary αρωγός στις ανάγκες του Eιδικού Δημοτικού Σχολείου Αγριάς “Παίδων Πόλις”

Για μια ακόμη χρονιά συνεχίστηκε η εθελοντική δράση του Ροταριανού Ομίλου Βόλου στην περιοχή της…

15 Ιουνίου 2024

Κέιτ Μίντλετον και Κάρολος μαζί στο μπαλκόνι ενώ δίνουν μάχη με τον καρκίνο – Πώς την υποδέχθηκε ο βασιλιάς

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον και ο βασιλιάς Κάρολος βρέθηκαν μαζί σήμερα (15/6) στο…

15 Ιουνίου 2024