Τοπικά

Ξενάγηση μαθητών στο CERN

Η εκδήλωση αποτέλεσε ουσιαστικά το πρόπλασμα για μια μελλοντική απόπειρα ανάλυσης των δεδομένων της έρευνας στο CERN από τους μαθητές του σχολείου
Η εκδήλωση αποτέλεσε ουσιαστικά το πρόπλασμα για μια μελλοντική απόπειρα ανάλυσης των δεδομένων της έρευνας στο CERN από τους μαθητές του σχολείου

Μια μοναδική εμπειρία έζησαν χθες οι 70 περίπου μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Βόλου, οι οποίοι μέσω τηλεδιάσκεψης ξεναγήθηκαν στους χώρους που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο πιο σημαντικό επιστημονικό πείραμα, το CERN.
Σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν με τη χρήση των νέων τεχνολογιών να αναπτυχθεί το συνεργατικό, διερευνητικό πνεύμα, αφού οι μαθητές σε ανοικτή επικοινωνία με συμμαθητές τους από όλη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν, να θέσουν ερωτήσεις και να διερευνήσουν από κοινού ένα τόσο επίκαιρο και κρίσιμο για την εξέλιξη των επιστημών πείραμα.
Η εκδήλωση αποτέλεσε ουσιαστικά το πρόπλασμα για μια μελλοντική απόπειρα ανάλυσης των δεδομένων της έρευνας στο CERN από τους μαθητές του σχολείου που με τη χρήση κατάλληλου προγράμματος υπολογιστών, πάντα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του κέντρου, θα αναζητήσουν την πιστότητα των πορισμάτων της.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με το ερευνητικό κέντρο CERN και με τη συμμετοχή έξι ακόμη σχολείων από όλη την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τα 52ο Γυμνάσιο Αθηνών, Γυμνάσιο Ελληνογερμανικής Αγωγής, Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Γιαννόπουλος, Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πάτρας, 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, Γυμνάσιο Πλατανιά Κρήτης.
Καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της όλης ξεχωριστής πρωτοβουλίας είχαν οι διευθυντές των σχολείων, οι σχολικοί σύμβουλοι και οι γονείς.
Το συντονισμό των σχολείων και την ευθύνη της τηλεδιάσκεψης είχε ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων στο CERN κ. Άγγελος Αλεξόπουλος, ενώ την ξενάγηση στους μαθητές έκαναν οι εξής ερευνητές: Ανδρομάχη Τσίρου, μόνιμο μέλος του CERN στο τμήμα Φυσικής και υπεύθυνη του ανιχνευτή CMS (υπεύθυνη controls στον καταγραφέα τροχιών), Αντώνης Αγαπητός, υποψήφιος διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Χρυσόγελος, ερευνητής.
Ο διευθυντής του 4ου Γενικού Λυκείου Βόλου κ. Νίκος Ιωαννίδης σημείωσε πως ο στόχος της εκδήλωσης ήταν διπλός, αφενός οι μαθητές περιηγήθηκαν στον ερευνητικό κέντρο του CERN και ειδικότερα στον επιταχυντή, που είναι το κέντρο του πειράματος, αφετέρου δόθηκε η δυνατότητα σε πολλά σχολεία της Ελλάδας να διεξάγουν μια κοινή αναζήτηση πληροφοριών. Εξάλλου το CERN είναι το κέντρο της εξέλιξης της επιστήμης αυτή τη στιγμή.
Οι μαθητές υπέβαλαν ερωτήσεις και έλαβαν τις δέουσες απαντήσεις από τους ερευνητές.
Την οργάνωση της εκδήλωσης είχε η καθηγήτρια Φυσικής του 4ου ΓΕΛ Βόλου κ. Νίκη Χατζηκυριάκου που τόνισε πως «πήρα αυτή την πρωτοβουλία για την τηλεδιάσκεψη, επειδή ξέρω πόσο σπουδαίο είναι σήμερα το CERN και πόσο καθοριστικό είναι για τους μαθητές η λήψη των κατάλληλων γνωστικών ερεθισμάτων. Άλλωστε αυτό το πείραμα θα συνεχίζεται για τα επόμενα 30-40 χρόνια. Μάλιστα σκοπός της όλης πρωτοβουλίας ήταν να καταλάβουν οι μαθητές πόσο σημαντικό είναι το σωματίδιο Higgs για τη ζωή και την καθημερινότητά μας».
Τον ενθουσιασμό τους από τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση εξέφρασαν οι μαθητές. Ειδικότερα η μαθήτρια της Γ’ Τάξης Λυκείου Μαρία Μανωλούδη τόνισε «πως ήταν μια μοναδική εμπειρία. Παρακολουθήσαμε πολύ σημαντικά πράγματα από το CERN για το οποίο είχαμε ακούσει στο Γυμνάσιο, αλλά πλέον λάβαμε πολλές γνώσεις. Γιατί είδαμε πόσο γρήγορα εξελίσσεται η επιστήμη, αλλά και ότι μπορούν να ανοιχθούν νέοι ορίζοντες για εμάς στο μέλλον».
Παίρνοντας το λόγο η μαθήτρια της Β’ Τάξης Λυγερή Βούλγαρη επισήμανε πως «μέσα από τις έρευνες του CERN ανοίγονται νέα επαγγέλματα για εμάς τους νέους και μπορούν να δημιουργηθούν νέες προοπτικές, αν μάλιστα το κυνηγήσουμε πιο πολύ. Προσωπικά θα ήθελα να επισκεφθώ το ερευνητικό κέντρο του CERN».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το