Τοπικά

Ξεμπλοκάρει η εργολαβία – «σκούπα» του Περιφερειακού

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαιτούμενο προσυμβατικό έλεγχο βρίσκεται το σχέδιο της σύμβασης που αφορά το έργο αποπεράτωσης του τμήματος Α/Κ Λαρίσης-Γορίτσα του Περιφερειακού δρόμου του Βόλου, γνωστού ως εργολαβία-«σκούπα», η οποία είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με προϋπολογισμό 6,8 εκατομμύρια ευρώ.

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων και τις επαφές που είχε με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου. Σε δήλωσή του ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι «πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αφού οδηγεί στην αποδέσμευση της πολύπαθης εργολαβίας-«σκούπα» και ανοίγει το δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης, Η συγκεκριμένη εργολαβία έχει πολύ μεγάλη σημασία αφού επιτέλους το τμήμα αυτό του δρόμου θα καταστεί λειτουργικό και, το κυριότερο, ασφαλές».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στα προβλήματα που υπήρξαν και οδήγησαν στη σημαντική καθυστέρηση του έργου, ο Δήμαρχος επισήμανε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή βρήκε το έργο του Περιφερειακού σε απόλυτο τέλμα και χρειάστηκε επίμονη, μεθοδική και συντονισμένη προσπάθεια για να προχωρήσουν τόσο η εργολαβία-«σκούπα», όσο και η εργολαβία στο τμήμα από Γορίτσα μέχρι την έξοδο της αρτηρίας στην παραλιακή οδό Βόλου-Αγριάς, η οποία εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ και προχωρά απρόσκοπτα. Η εργολαβία-«σκούπα» αντιμετώπιζε το επιπλέον πρόβλημα ότι δεν ήταν επιλέξιμη για ένταξη και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. «Κατά συνέπεια έπρεπε να εξευρεθούν εθνικοί πόροι», είπε και αναφέρθηκε στις έντονες και συντονισμένες πιέσεις που ασκήθηκαν προς τον τότε αρμόδιο Υπουργό Γ.Μαγκριώτη, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα 6,8 εκατομμύρια που απαιτούνταν και να δημοπρατηθεί το έργο.

Στη συνέχεια, εξήγησε ο κ.Σκοτινιώτης, υποβλήθηκε ένσταση από την τρίτη κατά σειρά μειοδότρια εταιρεία, την οποία απέσυρε πριν από λίγο καιρό. Ωστόσο η ενέργεια αυτή οδήγησε σε μπλοκάρισμα του έργου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο μεταξύ, είχε περάσει το 9μηνο που ίσχυε η δεσμευτική προσφορά της μειοδότριας εταιρείας.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, ο Δήμαρχος Βόλου ενημερώθηκε ότι εστάλη από την αρμόδια υπηρεσία έγγραφο προς τη μειοδότρια εταιρεία η οποία απάντησε πως ισχύει η προσφορά της, και, κατόπιν αυτού, το σχέδιο σύμβασης του έργου έχει σταλεί για προσυμβατικό έλεγχο, όπως προβλέπεται, στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η εκτίμηση των υπηρεσιών είναι ότι μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος,, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει το Υπουργείο στην υπογραφή της σύμβασης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το