Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Ξεκλείδωσαν τα 30 δισ. ευρώ

Γιούνκερ: Η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα που της ζητήσαμε, τα πάντα προχωρούν καλά

Την εκταμίευση του αναγκαίου ποσού, περίπου 30 δισ. ευρώ, για την υλοποίηση του PSI ενέκρινε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, ωστόσο οι τελικές υπογραφές για το υπόλοιπο δάνειο των 130 δισ. στην Ελλάδα αναμένεται να πέσουν στην επόμενη συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Ευ. Βενιζέλος και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος υπέγραψαν τις συμβάσεις με το EFSF που άπτονται των εγγυήσεων του μηχανισμού στα νέα ομόλογα, της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης και των υπόλοιπων στοιχείων για το «κούρεμα».

Ο Γιούνκερ χαιρέτισε ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από την Αθήνα αλλά -μένοντας ουσιαστικά πιστός στην αρχική του θέση- τόνισε ότι απομένει η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών και ότι πριν από την τελική απόφαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το PSI.

«Η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα που της ζητήσαμε, τα πράγματα προχωρούν καλά», δήλωσε ο Γιούνκερ μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η έκθεση της τρόικας η οποία θα οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες του νέου μνημονίου που θα συνοδεύσει τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Επανέλαβε δε πως η αποδέσμευση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα εξαρτάται ακόμη από την επιτυχία της μερικής διαγραφής του χρέους της από τους ιδιώτες πιστωτές της.

«Το Eurogroup υπενθύμισε ότι η επιτυχία του PSI με τη σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και η θετική τελική αποτίμηση των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι οι απαραίτητοι όροι για την αποδέσμευση (…) του νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα» σημείωσε ο Γιούνκερ.

Όλα αυτά, επισήμανε, πρέπει να γίνουν σύντομα, ώστε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου στο προγραμματισμένο Eurogroup να μπορεί να κλειδώσει το δεύτερο δάνειο.

Οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση Γιούνκερ, για την υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων από την ελληνική Βουλή, και ενώ «οι λίγες εκκρεμείς δράσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα».

Το συμβούλιο έδωσε επίσης εντολή στο EFSF να προχωρήσει στις απαραίτητες δράσεις για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους ενώ συμφώνησαν στις προβλέψεις για ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ειδικότερα πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που συνδέονται με την εκταμίευση του δεύτερου πακέτου δανεισμού προς την Ελλάδα άναψε το Eurogroup, ωστόσο οι αστερίσκοι παραμένουν, παρά τις επώδυνες αποφάσεις που ελήφθησαν υπό ασφυκτική χρονική πίεση στην Αθήνα, και η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της βοήθειας θα ληφθεί στις 12 Μαρτίου, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup και αναμενεται να έχει ολοκληρωθεί το PSI.

Στην ανακοίνωσή του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημειώνει ότι “το Eurogroup καλωσορίζει την αξιολόγηση της τρόικα ότι η Ελλάδα έχει κάνει επαρκή πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων ενεργειών. “Όλες οι απαιτούμενες νομοθετικές ενέργειες από το ελληνικό Κοινοβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο έχουν υιοθετηθεί” τονίζει ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ωστόσο ότι “εκκρεμούν ακόμη μερικές εφαρμοστικές πράξεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα”.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών Μάριο Μόντι επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν. “Ασχοληθήκαμε στο Eurogroup με την Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε ότι οι πρότερες ενέργειες που η Ελλάδα όφειλε να κάνει έγιναν κανονικά. Κι άρα τώρα λείπει μόνον η έκθεση για την πρόοδο του PSI, δηλαδή της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών, που θα είναι έτοιμη την ερχόμενη εβδομάδα και μετά αυτός ο δύσκολος φάκελος θα πρέπει να κλείσει θετικά” ανέφερε ο κ. Μόντι.

Πάντως, στις δηλώσεις που έκαναν οι υπουργοί προσερχόμενοι στη συνεδρίαση αποτυπώνονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις.

Στην εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδας και στην ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων ως προαπαιτούμενο για να οριστικοποιηθεί το νέο πρόγραμμα αναφέρθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

“Η Ελλάδα είχε δεσμευτεί να λάβει μια σειρά μέτρων μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μεγάλη προσπάθεια, που απαιτεί πολλή αποφασιστικότητα απ’ τους πολιτικούς. Είναι η προϋπόθεση για να κάνουμε το επόμενο βήμα και να πετύχουμε μια μείωση του συνολικού χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. Αυτό θα ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, σε τι ποσοστό μετέχουν οι ιδιώτες πιστωτές. Κι αν όλα πάνε κατ’ ευχήν τότε θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, με το στόχο να διευκολύνει την ανάπτυξη, να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά και να επιτύχει βιωσιμότητα του χρέους μέχρι το 2020” επισήμανε ο κ. Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν εξέφρασε ικανοποίηση από τη δουλειά που έγινε στην Ελλάδα όσον αφορά τις πρότερες ενέργειες και πρόσθεσε: “Έχουμε καλές πληροφορίες όσον αφορά στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα. Τα πράγματα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και μπορούμε να φθάσουμε σε μια συμφωνία”.

Την εκτίμηση ότι “τα πράγματα αυτή τη στιγμή δεν είναι και τόσο άσχημα” έκανε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, η οποία είπε πάντως ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης αναμένουν να ακούσουν και την έκθεση της τρόικας. “Θα ενημερωθούμε από την τρόικα για τις προόδους των Ελλήνων τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά στις αποφάσεις της Βουλής κι όλες τις προϋποθέσεις που έπρεπε να εκπληρώσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου” ανέφερε η κ. Φέκτερ.

Η πολυπόθητη ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία ήταν το κύριο θέμα συζήτησης του πρωθυπουργού με τον Ιταλό επίτροπο, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Ο κ. Παπαδήμος έδωσε μεγάλη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους τρόπους μέσω των οποίων θα μπορούσε να προωθηθεί η ανάπτυξή τους.

Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά να προτείνει την τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων σε υπουργεία που έχουν αντικείμενο την απορροφητικότητα των κονδυλίων ενώ φαίνεται πως έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα του ΕΣΠΑ με τον επίτροπο να τονίζει ότι γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες στην Ευρώπη.

Ο Όλι Ρεν από τη μεριά του μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την προσπάθεια της Ελλάδας σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει “σφιχτός” συντονισμός.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φοβερό τροχαίο στα Φάρσαλα: Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό – Στο νοσοκομείο τραυματισμένος ο 62χρονος οδηγός του

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα, το πρωί της Κυριακής, στην επαρχιακή οδό Δενδροχωρίου – Σκοπιάς…

6 Οκτωβρίου 2024

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον: «Καύσωνας» και «Ζωή»

Του Μηνά Χαραλαμπίδη,  βιολόγου  Καύσωνας - Η ζωή σ’ έναν  πλανήτη που φλέγεται,  Jeff Goodell, …

6 Οκτωβρίου 2024

«Το μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά» στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής

Με την ολοκλήρωση των παραστάσεων στα θερινά Δημοτικά Θέατρα Βόλου και Νέας Ιωνίας, ξεκινά από…

6 Οκτωβρίου 2024

Έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Ταινιών για Παιδιά και Νέους στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς -Το «Μικρό Σινεμά» υποδέχεται μικρούς και μεγάλους κινηματογραφόφιλους

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου κι Ελένης Πορφυρογένη ξεκινά τις βραδιές κινηματογράφου του «Μικρού Σινεμά» και…

6 Οκτωβρίου 2024

Νεόδμητες εξοχικές κατοικίες στα Πλατανίδια από την PPK Constructions

Ο Γεώργιος Παπακώστας, Πολιτικός Μηχανικός, δραστηριοποιείται στον χώρο των Οικοδομικών Ιδιωτικών Έργων, Κατασκευών και Μελετών…

6 Οκτωβρίου 2024

Συντάξεις: Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά για 50.000 διπλοσυνταξιούχους

Eντός του Οκτωβρίου με εμβόλιμη πληρωμή ή στο τέλος του μήνα με τις τακτικές πληρωμές…

6 Οκτωβρίου 2024