Τοπικά

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι αγρότες

Ανοίγουν τη Δευτέρα τα διόδια οι του κάμπου, ενώ του Πηλίου ζητούν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό


Με το άνοιγμα των διοδίων στην εθνική οδό ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, οι κινητοποιήσεις των Θεσσαλών αγροτών του κάμπου, οι οποίοι διεκδικούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ικανοποίηση οικονομικών, αλλά και θεσμικών αιτημάτων. Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πλάνο, οι αγρότες του Νομού Μαγνησίας πρόκειται να συγκεντρωθούν στα διόδια του Μοσχοχωρίου, όπου θα ανοίξουν τις μπάρες και θα επιτρέπουν τη δωρεάν διέλευση των οχημάτων, χωρίς να αποκλείουν την κυκλοφορία. Τα πάντα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από τις εξαγγελίες του αρμοδίου υπουργού κ. Κ. Σκανδαλίδη αύριο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφτεί έκθεση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Στο μεταξύ, οι αγρότες του Πηλίου διαχωρίζουν τη θέση τους από τους συναδέλφους τους του κάμπου και ζητούν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

Ρεπορτάζ:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

Τις μηχανές των τρακτέρ ζεσταίνουν ήδη οι Θεσσαλοί αγρότες, οι οποίοι διεκδικώντας την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων από την πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου προτίθενται την ερχόμενη Δευτέρα να ανοίξουν τις μπάρες των διοδίων στην εθνική οδό.

Ωστόσο, δεν θα στήσουν μπλόκα στην εθνική και δεν θα αποκλείσουν την κυκλοφορία, καθώς δεν είναι στις προθέσεις τους να βρεθούν αντιμέτωποι με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες επίσης πλήττονται από τα κυβερνητικά μέτρα και τις επιπτώσεις του μνημονίου.

«Οι αγρότες του Νομού Μαγνησίας» επισημαίνει ο αγροτοσυνδικαλιστής του Βελεστίνου κ. Δημ. Σπαθής «θα συγκεντρωθούμε στα διόδια του Μοσχοχωρίου. Θα ανοίξουμε τις μπάρες και οι οδηγοί θα διέρχονται χωρίς να πληρώνουν. Περιμένουμε τις εξαγγελίες του κ. Σκανδαλίδη αύριο στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας» τονίζει ο κ. Σπαθής.

Το πλαίσιο των αιτημάτων, που θέτουν οι Θεσσαλοί αγρότες του κάμπου στο υπουργείο, περιλαμβάνει τα εξής:

«ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραμένουν οι εκκρεμότητες πληρωμών σε 12.000 αγρότες, καθυστέρηση ανεξήγητη.

ΕΛΓΑ: Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από το πράσινο σκουλήκι, καθώς η μία αναβολή διαδέχεται την άλλη από την ηγεσία του υπουργείου. Να συνεχιστεί η καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές των καλλιεργειών από τις καιρικές συνθήκες.

Νερά, Αχελώος: Καθυστερεί να υπογραφεί η ΚΥΑ από τους υπουργούς Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη για την άδεια χρήσης νερού που αφορά τις γεωτρήσεις.

Κόστος παραγωγής-πετρέλαιο.

Πληρωμές αγροτών από νιτρορύπανση, βιολογικά και καθυστέρηση στην πληρωμή των νέων αγροτών από διάφορα προγράμματα».

Στο Πήλιο

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη ζητούν άμεσα οι αγρότες του Πηλίου, προκειμένου να πετύχουν την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Το διεκδικητικό πλαίσιο των Πηλιορειτών αγροτών, οι οποίοι διαχωρίζουν τη θέση τους από τους αντίστοιχους του κάμπου, είναι το εξής:

«Αποσαφήνιση από τον ΕΛΓΑ για τον τρόπο καταβολής των ασφαλίστρων και το ύψος αυτών, καθώς και τον τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων σε περίπτωση ζημιάς.

Εάν στο νέο κανονισμό περιλαμβάνονται τα ζημιογόνα αίτια της ακαρπίας των φυλλοβόλων δέντρων και της μικροκαρπίας των μήλων.

Υλοποίηση της εξαγγελίας πριν σχεδόν ένα χρόνο της τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κατερίνας Μπατζελή, για αποζημίωση των καλλιεργειών βρώσιμης ελιάς με 2 ευρώ το δέντρο, εξαιτίας της προσβολής της ελαιοκαλλιέργειας από τον πυρηνοτρήτη.

Αποζημίωση των καλλιεργητών του Πηλίου για την ακαρπία του 2009 σε αχλάδια, ροδάκινα, κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα για ζημιές τον Ιούνιο του 2009. Μετά από έγγραφη εντολή του τότε προέδρου του ΕΛΓΑ στο υποκατάστημα Λάρισας έγιναν εξατομικεύσεις των ζημιών. Παρ’ όλα αυτά δεν έγινε ποτέ η ανάρτηση των ποσοστών ζημιάς και η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς.

Άμεση πληρωμή των πληγέντων παραγωγών της Ζαγοράς από τη χαλαζόπτωση του Ιουνίου 2010.

Άμεση καταβολή της εξόφλησης των πυρόπληκτων του Πηλίου.

Αναδιάρθρωση καλλιεργειών του Πηλίου.

Να μην επιβαρύνονται με το δυσβάσταχτο κόστος οι αγρότες για την ανανέωση των αδειών γεωτρήσεων.

Να μην ισχύσει το μέτρο των ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές για τους παραγωγούς πωλητές.

Καταβολή του ποιοτικού παρακρατήματος του έτους 2008 σε όσους παραγωγούς δεν έχει καταβληθεί.
Να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταΐκών συστημάτων και στους αγρότες του Πηλίου, πλην των περιοχών NATURA.

Άνοιγμα και ένταξη της περιοχής Νοτίου Πηλίου σε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας για μονοκαλλιέργεια ελιάς, καθώς επίσης και μεμονωμένα για κάθε ενδιαφερόμενο παραγωγό των άλλων περιοχών».

«Διαχωρίζουμε τη θέση μας από τους συναδέλφους του κάμπου» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Δημ. Σπανός «καθώς δεν έχουμε τα ίδια αιτήματα. Σε πρώτη φάση θα ενημερώσουμε τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκανδαλίδη, αλλά και τη διοίκηση του ΕΛΓΑ σχετικά με τα αιτήματά μας. Θα περιμένουμε απάντηση και θα συναντηθούμε εκ νέου για να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας. Αν υπουργείο και ΕΛΓΑ είναι αρνητικοί, προχωρούμε σε συλλαλητήρια και συμβολικούς αποκλεισμούς κτιρίων δημοσίων υπηρεσιών, ανεξάρτητα πάντα από τους συναδέλφους του κάμπου» καταλήγει ο επικεφαλής της Δευτεροβάθμιας Συνεταιριστικής Οργάνωσης Πηλίου – Βορείων Σποράδων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το