Photo Gallery, Τοπικά

Ξεκινά η εκπόνηση της μελέτης οικιστικής οργάνωσης Μακρινίτσας

Ολοκληρώνεται ο χωροταξικός σχεδιασμός του νέου Καλλικρατικού Δήμου Βόλου
Ολοκληρώνεται ο χωροταξικός σχεδιασμός του νέου Καλλικρατικού Δήμου Βόλου

Υπογράφηκε χθες η σύμβαση σύνταξης της μελέτης «Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης» της Δημοτικής Ενότητας Μακρινίτσας μεταξύ του Δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη και του κ.Γ.Δεμιρίδη, εκπροσώπου της σύμπραξης Γ. Δεμιρίδης και Συνεργάτες «Προβολική» – Κ. Ράπτη – Δ. Ξηρουχάκης – Α. Καρίνας – Α.Χ. Ράπτη. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007 – 2013.

Το έργο κρίνεται αναγκαίο και η Δημοτική Ενότητα Μακρινίτσας αποσκοπεί αφενός στην επίλυση των έντονων περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως ο κοινωνικός εξοπλισμός, η τεχνική υποδομή, οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, και αφετέρου στην απόκτηση ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την σωστή χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση σήμερα, αλλά και την μελλοντική ανάπτυξη του συνόλου της διοικητικής περιφέρειας της Δημοτικής Ενότητας.

Η μελέτη ΣΧΟΟΑΠ θα συμβάλλει στην εξασφάλιση των μελλοντικών αναγκών οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής, των αναγκών σε τεχνική και κοινωνική υποδομή, καθώς και τον περιορισμό των επιπτώσεων της οικιστικής ανάπτυξης στο περιβάλλον. Όπως τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης, «με τη μελέτη αυτή ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο χωροταξικός σχεδιασμός του νέου Καλλικρατικού Δήμου Βόλου, καθώς έρχεται να συμπληρώσει το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, το ΣΧΟΟΑΠ Αρτέμιδας και το γενικό πολεοδομικό. της Ν. Αγχιάλου, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο, ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη του ενιαίου Δήμου με ορίζοντα τριακονταετίας».

Αποδέκτης του οφέλους που θα προκύψει από την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου είναι το σύνολο του πληθυσμού της Δημοτικής Ενότητας Μακρινίτσας, που ανέρχεται σε 898 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ, που έγινε στις 18-3-2001). Η Δημοτική Ενότητα αποτελείται από τον κυρίως ομώνυμο δομημένο οικισμό και την κτηματική περιφέρεια, συνολικής έκτασης 20 χιλιάδες στρεμμάτων, καθώς επίσης το κοινοτικό δάσος μαζί με τα κοινοτικά λιβάδια που φθάνουν τα 40 χιλιάδες στρέμματα. Η εκπόνηση του  Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.  θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2508/1997, και θα συμπεριλάβει όλη τη διοικητική περιφέρεια της Ενότητας, όπως αυτή παρέμεινε και μετά τον Καποδίστρια.

Η μελέτη  Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης της Δημοτικής Ενότητας Μακρινίτσας που προτείνεται, αναμένεται αφενός να καθορίσει τα μεγέθη της οικιστικής ανάπτυξης και να προσδιορίσει τις κατευθύνσεις της πολεοδομικής οργάνωσης σε όλη την έκταση της, βάσει της καταλληλότητας, των τοπικών αναγκών αλλά και των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης (επιλύνοντας έτσι τα προαναφερόμενα προβλήματα) και αφετέρου να αποτελέσει το εργαλείο εκείνο που θα επιτρέψει την χωρική οργάνωση και ανάπτυξη της κοινότητας σε συσχέτιση όμως και με τους άλλους όμορους Δήμους και με γνώμονα τον υπερκείμενο χωροταξικό εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό. Σημειώνεται ότι η Δημοτική Ενότητα Μακρινίτσας βρίσκεται εντός των ορίων του Ρυθμιστκού Σχεδίου Βόλου που εκπονείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Επίσης είναι παραδοσιακός οικισμός και σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του Πηλίου ανήκει στην κατηγόρια Ι απόλυτης προστασίας.

Με την σύνταξη της μελέτης επιτυγχάνεται η προστασία του φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Η μελέτη εκπονείται βάσει οριζοντιογραφικού και υψομετρικού διαγράμματος και αποτελείται από Α) το Πολεοδομικό Σχέδιο που συντάσσεται βάσει των διαγραμμάτων, Β) τον Πολεοδομικό κανονισμό και Γ) την έκθεση που αιτιολογεί όλες τις προτεινόμενες από την μελέτη αναγκαίες ρυθμίσεις .

Συγκεκριμένα, η εκπόνηση της εν λόγω μελέτης θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια:

α) Στο πρώτο στάδιο θα διενεργηθεί ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης προκειμένου να καταστεί εφικτή η διάγνωση των προβλημάτων, των προοπτικών αλλά και των τάσεων  της Δημοτικής Ενότητας Μακρινίτσας και θα διατυπωθεί μία κατ’ αρχήν πρόταση ή ακόμη και εναλλακτικές προτάσεις για την χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση της περιοχής

β) Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την λεπτομερή επεξεργασία του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., βάσει

της πρότασης που θα προκριθεί από την διευθύνουσα υπηρεσία.

Η μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ υποβάλλεται σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης από την Αρχή Σχεδιασμού, η οποία συνοδεύεται από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Βασικός παράγοντας για την αναβάθμιση του οικισμού και γενικότερα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αποτελεί η ολοκληρωμένη ρύθμιση του χώρου. Η σύνταξη και εκπόνηση των παραπάνω μελετών αναμένεται να συμβάλλει στην γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής, στη βελτίωση του επιπέδου ζωής γι αυτούς που ζουν, εργάζονται και επισκέπτονται την Μακρινίτσα.

Επίσης θα συμβάλει στην αναβάθμιση του ρόλου του παραδοσιακού οικισμού της Μακρινίτσας στην οργάνωση των χρήσεων γης, στην όσο το δυνατόν πιο ικανοποιητική προσέγγιση και αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων, στην πιο ενδεδειγμένη οργάνωση των περιοχών κατοικίας με την πρόβλεψη των απαραίτητων εξυπηρετήσεων των κατοίκων, στην εκτέλεση προγραμμάτων οργανωμένης οικιστικής ανάπτυξης, καθώς και στον περιορισμό των επιπτώσεων της αστικής ανάπτυξης στο περιβάλλον, ιδιαίτερα στο συνεκτικό τμήμα του οικισμού. Οι προαναφερόμενοι παράγοντες είναι αυτοί οι οποίοι θα επιτρέψουν στην περιοχή να εντοπίσει τις ανάγκες της, καθώς και να προσδιορίσει και να οριστικοποιήσει τις δυνατότητες της, ώστε να ανταποκριθεί στα ζητούμενα των νέων πολιτικών για το περιβάλλον και την  ποιότητα ζωής.

Στην υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ.Νίκος Μόσχος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδίου Πόλης Γ. Πολυμενίδης και η μηχανικός Μ.Κυριακίδου, στέλεχος του Τμήματος Σχεδίου Πόλης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το