Photo Gallery, Πολιτική, Τοπικά

Ξεκίνησε η επέμβαση στη Λιβύη

Συμμαχικά αεροσκάφη επιχειρούν ήδη πάνω από την αφρικανική χώρα


Σαρκοζί: Θα τερματιστεί «η δολοφονική μανία στη Λιβύη»


Ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη το απόγευμα του Σαββάτου με τις πρώτες αποστολές γαλλικών αεροσκαφών μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης και συγκεκριμένα πάνω από τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Λίγες ώρες νωρίτερα στη σύνοδο των δυτικών και αραβικών χωρών στο Παρίσι είχε ουσιαστικά δοθεί το πράσινο φως για την επέμβαση.
Ήδη από νωρίς το μεσημέρι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage (από ένα ζευγάρι) είναι μέσα στον εναέριο χώρο της Λιβύης, εκτελώντας αποστολές αναγνώρισης, ενώ έχουν σαν στόχο την αποτροπή μίας επίθεσης των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών. Συμμετέχει ακόμα και ένα γαλλικό AWACS.
Ανοιχτά των ακτών της Λιβύης ήδη πετούν αναγνωριστικά AWACS, κάποια μάλιστα πετούν από τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι στην Κύπρο. Στη βάση προσγειώθηκε το Σάββατο ένα σμήνος αεροπλάνων Tornado και ένα μεταγωγικό C-130, καθώς και δύο πολιτικά αεροπλάνα.
Πέραν των αεροσκαφών της Γαλλίας, βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις επίσης θα συμμετάσχουν σε αυτήν την πρώτη φάση των επιχειρήσεων. Βρετανικά αεροσκάφη είναι και αυτά έτοιμα στις βάσεις τους στη Βρετανία για αποστολές στη Λιβύη, αναφέρουν πληροφορίες.
Το Al Arabiya ανέφερε μάλιστα ότι και ιταλικά αεροσκάφη μετέχουν στις πρώτες αποστολές στη Λιβύη, κάτι που διέψευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ιταλία παρέχει μόνο υποστήριξη στις επιχειρήσεις μέσω των επτά βάσεων που έχει διαθέσει στις συμμαχικές δυνάμεις.

Συγκέντρωση δυνάμεων
Όλη την ημέρα το Σάββατο έφταναν σε βάσεις στην Ιταλία και τη Γαλλία πολεμικά αεροσκάφη για να συμμετάσχουν στη διεθνή επιχείρηση. Αμερικανικά αεροσκάφη (F-18, C-17s και ένα C-130) έφτασαν στο Αβιάνο της Ιταλίας, ενώ έξι δανικά F-16 στη Σικελία.
Έτοιμος μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας δηλώνει και ο Καναδάς.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, διά της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Μ. Καντάφι. Πάντως παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.
Επιπλέον, η στρατηγικά τοποθετημένη Μάλτα δηλώνει ότι προτίθεται να συνεργαστεί για την επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, επιμένοντας όμως ότι αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, είχε δηλώσει ότι η χώρα του επιθυμεί η Μάλτα, η Τουρκία, η Γερμανία και η Κίνα να επιβλέπουν την κατάπαυση του πυρός. Και οι τέσσερις χώρες για διαφορετικούς λόγους, αλλά όχι από κοινού δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ενέργειες.

Πράσινο φως από Σαρκοζί
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει στη Βεγγάζη και ότι γαλλικά αεροσκάφη ήδη έχουν αναλάβει δράση κατά των λιβυκών δυνάμεων παρεμποδίζοντας τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.
Ο κ. Σαρκοζί είπε ακόμη ότι ο Λίβυος ηγέτης αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας. Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι θα τερματιστούν όταν και ο ίδιος τερματίσει τις δικές του επιχειρήσεις. Είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τους αραβικούς λαούς και να εργαστούν από κοινού για να τερματιστεί «η δολοφονική μανία στη Λιβύη».

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός και θα αντιμετωπίσει την επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων, τόνισε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«Ο στρατηγός Καντάφι το προκάλεσε. Είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα, υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και την παραβίασε», επισήμανε, μετά τη λήξη της διεθνούς συνόδου. «Εξακολουθεί τις ωμότητες κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε, μετά τη Σύνοδο, ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επιβεβαίωσε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι. Το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το «πράσινο φως» για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.
Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε ότι η κυβέρνησή της παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Καντάφι ότι η διεθνής κοινότητα θα ενεργήσει επειγόντως για να προφυλάξει τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς από την επιθετικότητά του εάν δεν σταματήσει η από μέρους του βία.
«Η συναίνεσή μας είναι πολύ ισχυρή και η απόφασή μας σαφέστατη. Οι πολίτες της Λιβύης θα πρέπει να προστατευθούν και στην περίπτωση που δεν τερματιστεί αμέσως η βία εναντίον των πολιτών, η συμμαχία μας είναι έτοιμη να ενεργήσει επειγόντως», διεμήνυσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.

Μάχες γύρω από τη Βεγγάζη

Η στρατιωτική επέμβαση θεωρήθηκε απαραίτητη μετά το σφυροκόπημα σήμερα το πρωί της Βεγγάζης από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι, που αψήφησαν τη δέσμευση του Λίβυου στρατηγού για κατάπαυση του πυρός. Το πρωί κατερρίφθη πάνω από την πόλη και συνετρίβη στο έδαφος αεροσκάφος των ανταρτών. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα στο νοσοκομείο της πόλης έχουν μεταφερθεί έως τώρα 26 νεκροί και 40 τραυματίες. Εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι σήμερα βομβαρδίστηκε και η πόλη Ζιντάν και πως πέντε οβίδες έπεσαν στα περίχωρά της. Σύμφωνα με αναφορές αυτόπτων μαρτύρων ελεύθεροι σκοπευτές, πιστοί στον Καντάφι, πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ανθρώπους στην πόλη Μιζουράτα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

«Είχαμε δύο νεκρούς σήμερα το πρωί, επειδή υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές πάνω σε μερικά σπίτια και πυροβολούν ανθρώπους, πυροβολούν όποιον δουν», είπε τηλεφωνικώς στο Reuters ένας κάτοικος.
Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη, η οποία βομβαρδίστηκε σήμερα, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι βομβαρδίστηκε η πόλη Ζιντάν της δυτικής Λιβύης από τις δυνάμεις του Καντάφι και ότι πέντε οβίδες έπεσαν στα περίχωρά της.

Ο ηγέτης του λιβυκού κινήματος των αντικαθεστωτικών διέψευσε σήμερα την πληροφορία που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος είχε συνταχθεί με τις δυνάμεις των εξεγερμένων, επέστρεψε στην κυβέρνηση του Καντάφι.Η λιβυκή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Άμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι επανατοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών και έδειξε πλάνα του να χαιρετάει τον Καντάφι. Όμως δεν ήταν σαφές πότε γυρίστηκαν τα πλάνα. Ο Αμπίντι διορίστηκε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των εξεγερμένων στις 15 Μαρτίου.
Ο Μουστάφα Άμπντελ-Τζαλίλ, επικεφαλής του συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι ο Αμπίντι εξακολουθεί να ηγείται των δυνάμεων των εξεγερμένων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το