Photo Gallery, Πολιτική

Ξαφνικό πρόβλημα στη Γερμανία

Δεν κατάφερε να πουλήσει ομόλογα – Βαρύ κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το “ναυάγιο”

 

Αντικατοπτρίζει το ιδιαίτερα νευρικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον

 

 

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας απέδωσε στη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές χρήματος την αποτυχία πλήρους διάθεσης δεκαετών ομολόγων που δημοπράτησε, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησής τους.

 

Ο Οργανισμός διακράτησε τίτλους αξίας 2,356 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη έκδοση, ενώ διέθεσε 3,644 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,98%.

 

Αρχικώς το Βερολίνο στόχευε στην άντληση ποσού 6 δισ. ευρώ.

 

Το επίπεδο διακράτησης είναι περίπου διπλάσιο του συνήθους, που κυμαίνεται περί το 20% της έκδοσης, ανέφερε εκπρόσωπος του, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να δηλώσει εάν και πότε ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους της χώρας είχε διακρατήσει αντίστοιχο ή μεγαλύτερο ποσοστό κατά το παρελθόν.

 

“Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας αντικατοπτρίζει το ιδιαίτερα νευρικό περιβάλλον των αγορών”, ανακοίνωσε ο Οργανισμός, τονίζοντας ωστόσο ότι το γεγονός αυτό δεν θα οδηγήσει σε προβλήματα αναχρηματοδότησης του Γερμανικού χρέους.

 

“Αναφορικά με την ποσόστωση (ομολόγων) που διακρατήθηκε, ο επιθυμητός συνολικός όγκος θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων στη δευτερογενή αγορά”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ ως “καταστροφική” χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς χρήματος, που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, τη μη πλήρη κάλυψη δημοπρασίας δεκαετών ομολόγων που διενήργησε η Γερμανία και η οποία έχει προκαλέσει ανησυχίες για επέκταση της κρίσης χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη ακόμη και στο ισχυρότερο κράτος μέλος της.

 

Μολονότι το Βερολίνο προσδοκούσε να αντλήσει 6 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας δεκαετών ομολόγων, των περίφημων “Μπούντας” τα οποία χρησιμοποιούνται και ως σημείο αναφοράς για συγκρίσεις έναντι των ομολόγων που εκδίδουν οι λοιπές χώρες της ευρωζώνης, τελικώς κατόρθωσε να αντλήσει μόνον 3,644 δισ. ευρώ, με μέση απόδοση στο 1,98% (επιτόκιο 2%) έναντι 2,09% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας.

 

Ως αποτέλεσμα η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, Μπούντεσμπανκ, αναγκάστηκε να διακρατήσει ποσοστό 39% της έκδοσης με την ελπίδα να το διαθέσει στη συνέχεια στη δευτερογενή αγορά, ώστε να αντλήσει το σύνολο του ζητούμενου ποσού.

 

“Πρόκειται για ολοκληρωτική και απόλυτη καταστροφή”, δήλωσε ο Μαρκ Όστβαλντ, του χρηματοοικονομικού οίκου Monument Securities, στο Λονδίνο.

 

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει δυσχέρεια, ως αποτέλεσμα της έκβασης της δημοπρασίας, στην εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας.

 

Ωστόσο, καθολική πτώση τιμών σημειώθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές χρήματος, ομολόγων και μετοχών στον απόηχο της σημερινής δημοπρασίας στο Βερολίνο. Το ευρώ διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 1,339 δολάρια ΗΠΑ και το σύνολο των κυριοτέρων χρηματιστηρίων οδηγήθηκε στο “κόκκινο”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το