Photo Gallery, Τοπικά

Ν. Λυγερός: Με την ΑΟΖ σβήνεται το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

Για τα πολλά οφέλη της αναφέρθηκε χθες σε εκδήλωση στο Βόλο ο καθηγητής

Με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για ανόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου το δημόσιος χρέος των 350 δισεκατομμυρίων ευρώ θα φαντάζει ένα πολύ μικρό ποσοστό επί του συνολικού κέρδους που θα υπάρχει για την Ελλάδα, τόνισε στη χθεσινή εκδήλωση στο Δημαρχείο Βόλου ο Βολιώτης καθηγητής και από τους ευφυέστερους στον κόσμο κ. Νίκος Λυγερός.

Ο στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής και τοποστρατηγικής κ. Λυγερός μίλησε με θέμα «ΑΟΖ και υψηλή στρατηγική» σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Βόλου, τη Λέσχη Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας και την Ιντερνετική Επικοινωνία-GPNews.gr.

Ο κ. Λυγερός τόνισε αρχικά πως η ΑΟΖ είναι η μόνη αποδοτική λύση για να δημιουργήσει μια αλλαγή φάσης στον ελληνικό χώρο και να αλλάξει τα δεδομένα στην οικονομία μέσω της στρατηγικής επένδυσης, ώστε να προλάβουμε ένα μέλλον που έχει τα χαρακτηριστικά της αθλιότητας.

Ο ίδιος τόνισε πως το αίτημα για το 2012 είναι να θεσπιστεί η ΑΟΖ και αυτό πρέπει να το κάνει η επόμενη κυβέρνηση. Αναφερόμενος επίσης σημείωσε ότι με την ΑΟΖ διαχειριζόμαστε την αλιεία, όλη την κολόνα της θάλασσας και τον ορυκτό πλούτο, δηλαδή φυσικό αέριο και πετρέλαιο που βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα. Ξέρουμε ότι τα αποθέματα είναι μεγάλα, αλλά ο συνολικός υπολογισμός δεν έχει μεγάλο νόημα, γιατί μετά πάμε με τη θεωρία πιθανοτήτων. Τη θέσπιση της ΑΟΖ έχουν κάνει 134 χώρες. Εμείς δυστυχώς επικεντρωθήκαμε στα δώδεκα ναυτικά μίλια και στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και δεν πιστέψαμε πως είναι μια αποτελεσματική λύση. Βέβαια η Κύπρος μας έδωσε το παράδειγμα στην περιοχή με την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Συμπλήρωσε δε πως με την ΑΟΖ το ελληνικό χρέος θα είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό. Δηλαδή θα είναι τόσο μεγάλο το κέρδος από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, ώστε τα 350 δισεκατομμύρια ευρώ θα αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό επί του συνολικού κέρδους. Αυτό είναι μελέτη που βασίζεται πάνω στη γεωλογία και τη σεισμολογία.

Στο ερώτημα πότε θα έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα είπε πως πρώτα πρέπει να γίνει η θέσπιση μέσα στο 2012 για να περάσουμε στην έννοια της οριοθέτησης. Η Κύπρος έχει κάνει τρεις. Άλλωστε η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία από τις καλύτερες περιπτώσεις του κόσμου για το φυσικό αέριο και αυτό το λένε οι αρμόδιες εταιρείες.

Ο κ. Λυγερός τόνισε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει την οριοθέτηση της ΑΟΖ και σε έξι πλευρές, όπως προς Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτος, Κύπρος και Τουρκία. Επομένως η Τουρκία μπορεί να είναι ο έκτος παίκτης και να κάνουμε ΑΟΖ μόνο αν το θελήσουμε και οι δύο πλευρές. Μπορούμε να κάνουμε εξόρυξη και εκμετάλλευση έχοντας μια οριοθέτηση. Το δίκαιο της θάλασσας αναφέρει ότι μόλις γίνει μία οριοθέτηση της ΑΟΖ μπορεί να γίνει γεώτρηση, εξόρυξη και εκμετάλλευση.

Όσον αφορά στα μεγάλα κοιτάσματα, αυτά βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο, κάτω από την Κρήτη και μετά κοντά στο Καστελόριζο, στο κάτω μέρος, κοντά στην Αίγυπτο.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν για το Αιγαίο, δείχνουν ότι δεν είναι από τις περιοχές που έχουν τα μεγάλα κοιτάσματα.

Ο κ. Λυγερός υπογράμμισε πως η έξοδος από την κρίση μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την ΑΟΖ. Συμπλήρωσε δε πως το τρίπτυχο είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ μαζί με τη θέσπιση της ΑΟΖ.

Το λιμάνι του Βόλου

Ο κ. Λυγερός αναφέρθηκε και στις προοπτικές ανάπτυξης που έχει ο Βόλος κυρίως μέσω του λιμανιού.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο Βόλος πρέπει να αξιοποιήσει την προοπτική να έρχονται στο λιμάνι καράβια με υγροποιημένο αέριο λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχει σημασία να σκεφθούμε πιο στρατηγικά τα λιμάνια».

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το