Photo Gallery, Τοπικά

Νταλίκα με βρώσιμες ελιές μετέφερε τα 50 κιλά χασίς

Μέσα από τις φυλακές Τρικάλων, ένας 38χρονος Έλληνας, ο οποίος εκτίει ποινή για ναρκωτικά, φέρεται να διηύθυνε διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου κατάφεραν μετά από πολύμηνη έρευνα και συντονισμένη επιχείρηση να φτάσουν στα ίχνη του κυκλώματος και ν’ αρχίσουν την εξάρθρωσή του. Ως μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν δύο Έλληνες, ηλικίας 33 και 27 ετών, κάτοικοι Λάρισας, ένας από τους οποίους υπέδειξε ως «εγκέφαλο» του κυκλώματος τον έγκλειστο στις φυλακές Τρικάλων.

Το κύκλωμα διακινούσε μεγάλες ποσότητες χασίς προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας φέρεται να προκύπτει ότι η σπείρα εισήγαγε μεγάλες ποσότητες χασίς από την Αλβανία, τις έκρυβε σε φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών και τις έστελνε σε χώρες της Β. Ευρώπης, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αστυνομικοί της Δίωξης Βόλου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, εντόπισαν σε νταλίκα 50 κιλά και 700 γραμμάρια χασίς. Μάλιστα εντόπισε και μεγάλες ποσότητες φαρμάκου (σε υγρή μορφή) που εξαγόταν παράνομα από την Ελλάδα. Η νταλίκα αναχώρησε το περασμένο Σάββατο από τη Λάρισα. Η επέμβαση των αστυνομικών έγινε στο δρόμο Αθηνών-Πάτρας, στο ύψος του Αιγίου. Μέσω του λιμανιού της Πάτρας, η νταλίκα θα έφτανε στην Ιταλία και στη συνέχεια στην Αγγλία. Μάλιστα για την αποφυγή εντοπισμού των ναρκωτικών, από αστυνομικό σκύλο – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αστυνομικός διευθυντής κ. Απ. Αλαμάνας – οι διακινητές τοποθέτησαν κάψουλες ναφθαλίνης.

Ο 38χρονος έγκλειστος στις φυλακές Τρικάλων είχε συλληφθεί το Μάρτιο του 2011 για διακίνηση άνω των 2,5 τόνων χασίς με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με νταλίκες.

Στη χθεσινή επίσημη ενημέρωση για την υπόθεση ο κ. Αλαμάνας εξήρε την προσπάθεια των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου τονίζοντας πως «αν και είναι λιγοστοί μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία υποθέσεις διεθνούς εμβέλειας». Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα είχαν εντοπίσει ποσότητα 420 κιλών χασίς με προορισμό την Ολλανδία και κατάφεραν σημαντικό «κτύπημα» σε άλλο διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. «Τέσσερα μερόνυχτα βρίσκονταν συνεχώς στο δρόμο, παρακολουθούσαν το φορτηγό και κοντά στο Αίγιο συνέλαβαν τον οδηγό και το συνοδηγό, κατάσχοντας τα ναρκωτικά. Επίσης και μεγάλη ποσότητα αντιβιοτικών που προοριζόταν για εξαγωγή χωρίς νόμιμο τρόπο» σημείωσε ο κ. Αλαμάνας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, οι δύο συλληφθέντες αναχώρησαν με την νταλίκα από τη Λάρισα, την περασμένη Πέμπτη. Αναχώρησαν με νόμιμο φορτίο, βρώσιμες ελιές. Κατευθύνθηκαν στη Θήβα και στη συνέχεια στην Αττική όπου από αποθήκη στη λαχαναγορά του Ρέντη φόρτωσαν τα ναρκωτικά. Στη συνέχεια κατευθύνονταν προς την Πάτρα για να αναχωρήσουν με το πλοίο στην Ιταλία.

Η αστυνομική επιχείρηση σύλληψής τους έγινε στην Εθνική Οδό, κοντά στο Αίγιο. Στην νταλίκα βρέθηκαν σε διαμορφωμένο χώρο, ανάμεσα στις βρώσιμες ελιές, οκτώ χαρτοκιβώτια με χασίς, βάρους 50 κιλών και 700 γραμμαρίων. Οι συλληφθέντες ομολόγησαν ότι «εγκέφαλος» του κυκλώματος είναι ένας 38χρονος, έγκλειστος στις φυλακές Τρικάλων, για διακίνηση 2,5 τόνων χασίς.

Η έρευνα των αστυνομικών βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς στόχος είναι να εντοπιστούν και άλλα μέλη του κυκλώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νταλίκα, με την οποία μεταφέρονταν τα ναρκωτικά, έχει βουλγάρικες πινακίδες. Όπως επεσήμανε ο κ. Αλαμάνας, πολλές εταιρείες για φορολογικούς κατά βάση λόγους, δημιουργούν εταιρείες στη Βουλγαρία και τοποθετούν έτσι βουλγαρικές πινακίδες στα αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών. Στην προκειμένη περίπτωση, το φορτηγό που μετέφερε τα 50 κιλά χασίς, δεν ανήκει σε εταιρεία.

Ο αστυνομικός διευθυντής σημείωσε επίσης ότι πολλά κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών προτιμούν το Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή εκεί η τιμή του χασίς είναι διπλάσια από τις βαλκανικές χώρες. Αναφέρεται πως αν η τιμή κιλού χασίς στην Ελλάδα είναι 3.000 ευρώ περίπου, στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνει τις 8.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι μετά τη διακοπή διακίνησης από το Μαρόκο και άλλες χώρες, η διακίνηση χασίς προς τις βόρειες χώρες της Ευρώπης γίνεται από χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Εκτός από τα ναρκωτικά και το αντιβιοτικό, κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 1.060 ευρώ και τρία κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων, καθώς και το φορτηγό αυτοκίνητο, ως μέσο μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών.

Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό πιθανόν άλλων εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Αιγίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το