Photo Gallery, Τοπικά

Νοσοκομείο: Κίνδυνος παύσης των χημειοθεραπειών

Ανησυχία των ασθενών για τη συνέχιση λειτουργίας του τμήματος


Ζήτημα με την απρόσκοπτη συνέχιση της διεξαγωγής των χημειοθεραπειών στο Νοσοκομείο Βόλου φαίνεται πως έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, καθώς, όπως τονίζεται από τη διοίκηση του ιδρύματος, ο χώρος χημειοθεραπείας που λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια στο «Αχιλλοπούλειο», δεν έχει ενταχθεί στον οργανισμό του Νοσοκομείου που συντάχθηκε πριν μερικά χρόνια. Αυτό το γεγονός δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε παύση λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου, με αποτέλεσμα να πληγούν οι 200 περίπου ασθενείς, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να μετακινούνται στη Λάρισα και στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετηθούν.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Χθες διεξήχθησαν κανονικά οι χημειοθεραπείες στο Νοσοκομείο Βόλου. Αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί αυτό;

Εδώ και μερικές ημέρες η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου εντόπισε πως στον οργανισμό βάσει του οποίου λειτουργεί το νέο Νοσοκομείο Βόλου, δεν υπάρχει ενταγμένο Τμήμα Χημειοθεραπείας.

Επομένως δημιουργείται ζήτημα για τη συνέχιση της λειτουργίας του χώρου χημειοθεραπείας που στεγάζεται στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου και εσχάτως έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδο υποδομών.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο ογκολόγος – παθολόγος αρμόδιος για τις χημειοθεραπείες, επρόκειτο χθες να ζητήσει μέσω του επιστημονικού συμβουλίου, από τη διοίκηση του Νοσοκομείου να του γνωστοποιήσει εγγράφως, αν τελικά δραστηριοποιείται βάσει των κείμενων διατάξεων, προκειμένου να συνεχίσει το έργο του.

Τι θα συμβεί στην περίπτωση που η διοίκηση γνωμοδοτήσει αρνητικά; Θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τη συνέχιση λειτουργίας του χώρου χημειοθεραπείας;

Ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κ. Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος δεν αποκλείει τον κίνδυνο να σταματήσουν οι χημειοθεραπείες, αφού υπάρχει νομικό κενό στον οργανισμό του Νοσοκομείου και ζητεί από τη διοίκηση την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος. Προσθέτει δε πως ο ογκολόγος-παθολόγος όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει σημαντικό έργο σε ασθενείς παρέχοντας υπηρεσίες που θα αντιστοιχούν σε ένα οργανωμένο κέντρο.

Σύμφωνα με προχθεσινές δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου κ. Αριστείδη Ζαχαρόπουλου, το θέμα εξετάζεται, ενώ πρόσθεσε πως οι χημειοθεραπείες θα συνεχιστούν κανονικά.

Ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Μαγνησίας κ. Γιάννης Κωστής τόνισε πως αν σταματήσει η λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου, το Νοσοκομείο θα οδηγηθεί 20 χρόνια πίσω. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο καρκίνος αυξάνεται σημαντικά στον πληθυσμό. Οι ασθενείς τότε θα αναγκαστούν να μεταβαίνουν στη Λάρισα ή και στην Αθήνα, όπου επίσης υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως 15 χρόνια πριν οι ασθενείς έκαναν χημειοθεραπείες στα ράντζα και τα κρεβάτια των ασθενών από άλλες Κλινικές. Στην πορεία δημιουργήθηκε αυτός ο χώρος και υπάρχουν κάποιες υποδομές για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς.

Επίσης ανέφερε πως η διοίκηση θα πρέπει να εντάξει το τμήμα χημειοθεραπείας στον οργανισμό.

Ο κ. Μάριος έχει συγγενικό πρόσωπο που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο «Αχιλλοπούλειο». Ο ίδιος τόνισε πως αν σταματήσουν οι χημειοθεραπείες στο Νοσοκομείο, τότε οι ασθενείς θα υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία για να μεταβαίνουν στη Λάρισα. Παρά το γεγονός ότι οι υποδομές χρειάζονται περαιτέρω αναβάθμιση, τουλάχιστον υπάρχει ένας χώρος, όπου οι συμπολίτες με καρκίνο αντιμετωπίζονται από το γιατρό.

Στο Νοσοκομείο Βόλου υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία γύρω στα 200 άτομα, ενώ εργάζονται ένας ογκολόγος-παθολόγος και τέσσερις νοσηλεύτριες. Καθημερινά ο γιατρός αντιμετωπίζει 20 περίπου περιστατικά, αριθμός υψηλός για τη σοβαρότητα των παθήσεων.

Επίσης στο «Αχιλλοπούλειο» λειτουργούν και τα εξωτερικά ιατρεία, όπου ο γιατρός εξετάζει μεταξύ άλλων ασθενείς που ξεπέρασαν τον κίνδυνο, άλλους που βρίσκονται στα τελευταία στάδια παρακολούθησης μέσω χημειοθεραπειών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το