Photo Gallery, Τοπικά

Νοσοκομείο: Αύξηση της χρηματοδότησης για εφημερίες

Στο Νοσοκομείο Βόλου κατά 20 χιλιάδες ευρώ

Κατά 20.000 ευρώ αυξήθηκαν τα χρήματα που δίνονται πλέον στο Νοσοκομείο Βόλου μέσα από τους κρατικούς πόρους για την πληρωμή των εφημεριών. Ωστόσο το Νοσοκομείο Βόλου χρειάζεται άλλα 40.000 ευρώ το μήνα για την εξισορρόπηση των αναγκών του και των διαθέσιμων πόρων του.

Την ίδια στιγμή, έγγραφο του υπουργείου Υγείας αναφέρει πως οι διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το χρηματικό ποσό που τους έχει εγκριθεί για την κάλυψη των αναγκών σε εφημερίες.

Το 2011 το υπουργείο Υγείας διέθεσε συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή των εφημεριών. Όμως, για το 2012 και λόγω των μεγάλων περικοπών από την τρόικα και το μνημόνιο, το σχετικό κονδύλι μειώθηκε στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως με λιγότερα χρήματα τα Νοσοκομεία θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν το μείζον ζήτημα των εφημεριών.

Συνήθως η τακτική που ακολουθείται, είναι να μετατραπούν οι ενεργείς εφημερίες σε ετοιμότητας και μικτής. Αλλά και πάλι τα προβλήματα με τις ελλείψεις δεν λείπουν. Ουσιαστικά οι διοικήσεις θα πρέπει να τετραγωνίσουν τον κύκλο κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Στο Νοσοκομείο Βόλου οι γιατροί έχουν πληρωθεί για τις εφημερίες τους μέχρι και το Μάρτιο. Για το 2012 το μηνιαίο ποσό που είχε οριστεί για την πληρωμή των εφημεριών στο «Αχιλλοπούλειο» άγγιζε τα 287.000 ευρώ. Ωστόσο τα χρήματα δεν έφτασαν.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιάννης Ντόκος: «Ζητήσαμε από την Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας να αυξηθεί το συγκεκριμένο ποσό, ώστε να καλυφθούν περισσότερο οι ανάγκες. Τελικά, μετά από μια ανακατανομή των χρημάτων του κονδυλίου που έγινε, το αντίστοιχο ποσό αυξήθηκε από τα 287.000 ευρώ στα 307.000 ευρώ. Βέβαια οι ανάγκες μας είναι το σχετικό ποσό να ανέλθει στα 347.000 ευρώ, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη εξισορρόπηση με τις ανάγκες. Στο Νοσοκομείο Βόλου έχουμε πληρώσει τις εφημερίες των γιατρών μέχρι και το Μάρτιο, ενώ για τον Απρίλιο θα επιδιωχθεί να πληρωθούν μέχρι τα μέσα Αυγούστου».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένα Νοσοκομείο δεν μπορεί να υπερβεί το κονδύλι με τα χρήματα που λαμβάνει μηνιαίως για την πληρωμή των εφημεριών, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εγκριθεί για εκταμίευση από το ελεγκτικό συνέδριο το σχετικό ποσό.

Σημειώνεται ότι με τους κρατικούς πόρους πληρώνονται οι εφημερίες μέχρι και τον αριθμό επτά που είναι το όριο για κάθε μήνα. Οι πρόσθετες των επτά εφημερίες πληρώνονται από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου.

Στο μεταξύ ένας από τους κύριους στόχους της διοίκησης του Νοσοκομείου αυτή την περίοδο, είναι η πρόσληψη επικουρικών γιατρών για να καλυφθούν τα κενά. Το αίτημα έχει αποσταλεί εδώ και ένα μήνα στο υπουργείο Υγείας και ζητεί την πρόσληψη δεκαπέντε επικουρικών γιατρών.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το