Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

«Νοκ άουτ» το Νοσοκομείο Βόλου

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχώρησαν από χθες οι γιατροί του «Αχιλλοπούλειου»

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχώρησαν από χθες οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς οι ειδικευμένοι απέχουν από τα εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία, ενώ οι ειδικευόμενοι δεν εκτελούν εφημερίες. Κεντρικό αίτημα των γιατρών είναι η άμεση πληρωμή των εφημεριών από Δεκέμβριο μέχρι και Φεβρουάριο, καθώς και η μη περικοπή του κονδυλίου για τις εφημερίες του 2012.

Χθες οι ειδικευόμενοι γιατροί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου, τονίζοντας «την επαγγελματική αλλά και οικονομική τους εξάντληση».

Ο νέος πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, διευθυντής της ΩΡΛ, κ. Δημήτρης Βαλαγιάννης τόνισε ότι «το ένα ζήτημα είναι η μη καταβολή των εφημεριών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου 2012. Για την πληρωμή των εφημεριών από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουμε την πληροφόρηση, ότι τα χρήματα καταβλήθηκαν, ενώ για τους άλλους δύο μήνες υπάρχουν κάποιες υποσχέσεις, πως γύρω στο Πάσχα μπορεί να εξοφληθούν. Το δεύτερο ζήτημα είναι πως το νέο πρόγραμμα εφημεριών, που θέλει να μας επιβάλλει η Διοίκηση, που ήταν και δική της απόφαση, χωρίς να μας ρωτήσει, είναι μειωμένο όσον αφορά στον αριθμό γιατρών, γι’ αυτό και το θεωρούμε ως ανασφαλές».

Όπως τονίζεται από την ένωση γιατρών «με το νέο πρόγραμμα εφημερίας που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου, θα απουσιάζουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων, σημαντικές λειτουργίες της εφημερίας θα περικοπούν, ενώ ακόμη και για κρίσιμες κλινικές το προσωπικό θα είναι μειωμένο σε βαθμό επικίνδυνο».

Ο κ. Βαλαγιάννης αναφέρθηκε και στο ποσό των κονδυλίων για τις εφημερίες υπογραμμίζοντας πως «σε σχέση με άλλα Νοσοκομεία είναι λιγότερα. Και θα πρέπει η Διοίκηση να πιέσει περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση της άντλησης κονδυλίων.

Οι ειδικευμένοι γιατροί έχουν ξεκινήσει ήδη επίσχεση εργασίας από τα εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία. Μάλιστα μέχρι και προχθές από τους 100 γιατρούς συμμετείχαν γύρω στους 70».

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Βαλαγιάννης, χθες το πρωί υπήρξε μια ενημέρωση από τη διοίκηση του Νοσοκομείου ότι, όσοι κάνουν επίσχεση εργασίας, θα τους κοπεί και το ημερομίσθιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη συνεχίσουν την κινητοποίηση.

«Βέβαια αυτό είναι γνωμοδότηση, δεν είναι υποχρεωτικό να το ακολουθήσει η διοίκηση. Άλλωστε οι γιατροί που κάνουν επίσχεση εργασίας, μπορεί να απέχουν από τα εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία, αλλά εκτελούν κανονικά τα άλλα καθήκοντά τους» είπε ο κ. Βαλαγιάννης.

Πάντως και μετά από αυτή τη χθεσινή εξέλιξη οι ειδικευμένοι γιατροί που έκαναν επίσχεση εργασίας, ανέρχονταν γύρω στους 50.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί απέχουν και από τις εφημερίες. «Αυτό σημαίνει κατάρρευση του Νοσοκομείου, καθώς δεν μπορεί μια χούφτα, γερασμένων ως επί το πλείστον νοσοκομειακών γιατρών να κάθεται μόνη της χωρίς ειδικευόμενους και να βλέπει 200 περιστατικά την ημέρα. Άλλωστε οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι από τους βασικούς πυλώνες του Νοσοκομείου.

Η τοπική ένωση επισημαίνει πως «εκτός από τα προβλήματα της εφημερίας το Νοσοκομείο έχει πλήρη αδυναμία να αντικαταστήσει το προσωπικό όλων των κλάδων, όπως ιατρικό, νοσηλευτικό, που αποχωρεί. Το αποτέλεσμα είναι σημαντικές δραστηριότητες και ειδικότητες να βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση ως προς τη συνέχιση της λειτουργίας τους».

Την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι οι γιατροί καλούν όλους τους φορείς της πόλης στο Νοσοκομείο για να ενημερωθούν σχετικά.

Οι ειδικευόμενοι

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις όμως κατέρχονται και οι ειδικευόμενοι γιατροί. Ο ειδικευόμενος ακτινοδιαγνωστικής κ. Λουκάς Μεγαγιάννης τόνισε πως «χθες ξεκίνησε η κινητοποίησή μας αξιώνοντας τα δεδουλευμένα μας, δηλαδή εφημερίες τριών μηνών αλλά και τα έξτρα ποσά από εφημερίες που δεν μας έχουν καταβάλλει. Συνάδελφοι με οικογένειες δεν μπορούν να διαθέσουν ούτε τα δέκα ευρώ για αυτονόητα πράγματα. Στο μεταξύ η διοίκηση του Νοσοκομείου μας ενημερώνει μέσω των ΜΜΕ ότι υπάρχει πλεόνασμα δύο εκατομμυρίων ευρώ. Ρωτάμε, λοιπόν, εφόσον υπάρχουν χρήματα, γιατί εμείς δεν πληρωνόμαστε; Προβαίνουμε λοιπόν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μας και, αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, ίσως αναγκαστούμε να στραφούμε και σε άλλους χώρους εργασίας για να εξασφαλίσουμε τα προς το ζην. Η επίσχεση εργασίας που ξεκινήσαμε, είναι καθολική και θα συνεχιστεί μέχρι να μας πληρώσουν».

Οι ειδικευόμενοι γιατροί έχουν απώλειες στο βασικό τους μισθό γύρω στο 20% και άλλο 17% στις εφημερίες, όταν αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι και 100 ώρες την εβδομάδα.

Από το σύλλογο ειδικευομένων του «Αχιλλοπούλειου» τονίζεται σε ανακοίνωση μεταξύ άλλων πως «δεν επιδιώκουμε να στραφούμε απέναντι σε κανέναν ασθενή ή κανέναν ειδικευμένο συνάδελφο που θα κληθεί να αναπληρώσει τα δεδομένα κενά. Αλλά σεβόμενοι τον όρκο μας και τη συνεπή εργασιακή μας σχέση με το λαό της Μαγνησίας, οφείλουμε να δηλώσουμε επαγγελματικά και κοινωνικά ασθενείς, προδομένοι και υποτιμημένοι και να στραφούμε απέναντι σε μια Διοίκηση ανεπαρκή και αφερέγγυα και σε ένα κράτος που συμπεριφέρεται στους γιατρούς τους υβριστικά».

Οι εργαζόμενοι

Κινητοποίηση όμως είχαν χθες και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Βόλου οι οποίοι προχώρησαν σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της οδού Πολυμέρη.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν, γιατί από τον ερχόμενο μήνα θα τους κοπούν αναδρομικά χρήματα από το μισθό τους λόγω των κρατήσεων που ισχύουν βάσει του νέου μισθολογίου. Οι κρατήσεις αφορούν στους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Έτσι εργαζόμενος που πλέον λαμβάνει 800 ευρώ το μήνα, κινδυνεύει τον ερχόμενο μήνα να λάβει 300-400 ευρώ από τις κρατήσεις, ενώ, αν έχει και κάποιο δάνειο, τότε μπορεί να μην πάρει ούτε ένα ευρώ. Οι εργαζόμενοι ζητούν η αναδρομική κράτηση να γίνει σε βάθος οκταμήνου και όχι τριμήνου, αφού θα εξαντληθούν οικονομικά. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια θετική γι’ αυτούς εξέλιξη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το