Photo Gallery, Τοπικά

Να χρηματοδοτούν τα έργα υποδομής που προβλεπόταν για Μεσογειακούς

Αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή Δημάρχων και εκπροσώπων φορέων

Ζητείται ακόμη παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την πραγματοποίηση των Αγώνων σε Βόλο και Λάρισα

«Η Θεσσαλία θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να πραγματοποιηθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 σε Βόλο και Λάρισα και εμμένει στο να παρέμβει προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στη Διεθνή Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων» τονίζεται στη χθεσινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνεδρίασε στην αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας, με την παρουσία εκπροσώπων Δημοτικών Αρχών (Βόλου, Λάρισας, Ρήγα Φεραίου, Αλμυρού και άλλων θεσσαλικών πόλεων) και φορέων.

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

Στην ίδια απόφαση σημειώνεται ότι «σε κάθε περίπτωση αξιώνουμε από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα τα έργα υποδομής που έχει ζωτική ανάγκη η Θεσσαλία και αναφέρονται στο φάκελο των Μεσογειακών Αγώνων, καθώς και το πρόγραμμα προβολής. Το πρόγραμμα πρέπει να είναι ουσιαστικό. Να περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία αναπτυξιακά έργα κι όχι ένα – δύο έργα ως «στάχτη στα μάτια» της τοπικής κοινωνίας. Να περιλαμβάνει όλη τη Θεσσαλία, καθώς το ζητούμενο είναι τα οφέλη από τη διοργάνωση και τις παράλληλες εκδηλώσεις να διαχυθούν στο σύνολο της Θεσσαλίας. Τα έργα – αν όχι όλα, τουλάχιστον αυτά που αξιολογούνται ως σημαντικότερα – να ξεκινήσουν από φέτος. Τον καθοριστικό ρόλο για την ιεράρχηση των έργων να έχει η τοπική κοινωνία όπως αυτή εκφράζεται από τους θεσμικούς της φορείς και φυσικά μέσω δημοσίου διαλόγου. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην προβολή της Θεσσαλίας ως τουριστικού προορισμού και ως περιοχή που παράγει υψηλής ποιότητας και φιλικά προς το περιβάλλον αγροτικά προϊόντα».

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός επανέλαβε τη γνωστή θέση του ότι η διαφαινόμενη αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων 2013 από Βόλο και Λάρισα «αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τη Θεσσαλία και λανθασμένη απόφαση για την Ελλάδα αφού τα χρήματα που θα επένδυε το Ελληνικό Δημόσιο θα τα εισέπραττε πολλαπλάσια και ταυτόχρονα θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας σε πολλούς τομείς – ώθηση ζωτικής σημασίας στη σημερινή περίοδο ύφεσης και εκτόξευσης της ανεργίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για την περιοχή μας.

Ήμουν από τους πρώτους – συνέχισε ο κ. Κ. Αγοραστός – που εδώ και χρόνια είχα υποστηρίξει ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 έπρεπε να γίνουν σε λογικό – για τα δεδομένα της εποχής μας – κόστος. Λύσεις και προτάσεις υπάρχουν και είχαν τεθεί με σαφήνεια υπόψη των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων.

Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτης τόνισε ότι «εγώ έβλεπα αυτή τη διαδικασία ως μέσο για την κλιμάκωση των κινήσεών μας μέσα από τη διαμόρφωση ενός πανθεσσαλικού μετώπου και όχι σαν μία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου» και πρόσθεσε: «Οι Αγώνες αφαιρέθηκαν διότι φαίνεται δεν δόθηκαν από την κυβέρνηση στη ΔΕΜΑ οι γραπτές εγγυήσεις που ζητούσε και έτσι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μία καθαρή εξήγηση. Τα περιθώρια που υπάρχουν για να ανατραπεί η απόφαση είναι οριακά, αφού στις 23 του μηνός αποφασίζει πού τελικά θα γίνουν οι Αγώνες. Χρειάζεται να υπάρξει αντιστάθμισμα και γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρξει πίεση με σχέδιο, συντονισμένα για να δεσμευθούν τα χρήματα του προϋπολογισμού σε κωδικό ή σε κωδικούς. Παράλληλα χρειάζεται καθαρή απάντηση και από την ΟΕΜΑ για τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα. Οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι γρήγορες για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Οικονομίας, Πολιτισμού και Ανάπτυξης». Παρεμβαίνοντας ο Περιφερειάρχης ζήτησε συγνώμη από το Δήμαρχο Βόλου τονίζοντας ότι «τίποτα δεν ήταν εσκεμμένο».

Ο αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Μπαρμπούτης σημείωσε ότι η απόφαση για αφαίρεση των Αγώνων είναι οδυνηρή και πολλαπλά αρνητική για την περιοχή της Θεσσαλίας και αποτελεί πλήγμα κατά της αξιοπιστίας της χώρας μας».

Τοποθετήσεις

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Απ. Παπατόλιας τόνισε ότι «η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, αποσπασματικότητα, και πέραν από την κλιμάκωση χρειάζεται εξειδίκευση προτάσεων και δράσεων» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτοκριτικής από την τοπική διοίκηση και λείπει ένα κοινό σχέδιο διάσωσης με την ανάληψη των κατάλληλων πρωτοβουλιών». Ο κ. Παπατόλιας σημείωσε ότι «οδηγούμαστε σε μία Θεσσαλική Βαβέλ και ενώ ξέραμε την εξέλιξη του θέματος εδώ και δύο μήνες, δεν πάρθηκαν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες». Το πάθημα θα πρέπει να μας γίνει μάθημα και από εδώ και πέρα δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ημέρα από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις απαιτούμενες κινήσεις που πρέπει να κάνει.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι «ο προσανατολισμός θα πρέπει να είναι σε ενός άλλου τύπου ανάπτυξη προς όφελος του λαού και των λαϊκών αναγκών, αφού μέσα στο σχεδιασμό των Μεσογειακών Αγώνων δεν υπάρχει κανενός τέτοιου έργο και παρέμβαση».

Ο επικεφαλής των Ελεύθερων Θεσσαλών κ. Δημ. Μητσιούλης είπε ότι «οι Μεσογειακοί αγώνες έγιναν καθ’ υπόδειξη συγκεκριμένων συμφερόντων και του δικομματισμού».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και Οικολογίας» κ. Κων. Πουλάκης είπε ότι «πολιτικοί και κόμματα επένδυσαν σε μία φούσκα και τα έργα πρέπει να γίνουν ανεξαρτήτως Μεσογειακών Αγώνων».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλία- οικολογικά» κ. Δημ. Κουρέτας είπε ότι ο τρόπος που παίρνονται πίσω είναι προσβλητικός για το Θεσσαλικό λαό.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση» κ. Φάνης Γενηκομσίου είπε ότι σήμερα θα πρέπει να γίνει διεκδίκηση για να λυθούν βασικά προβλήματα και ανάγκες του κόσμου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Απ. Νάνος είπε ότι εμείς έχουμε αντίθετη άποψη από εκείνους που ήθελαν να κάνουν τους Μεσογειακούς Αγώνες, συνεχίζουν να υπάρχουν αυταπάτες και εκείνο που χρειάζεται είναι ο ξεσηκωμός των εργαζομένων.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηρώ Διώτη είπε ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες θα ήταν μία φιέστα μερικών ημερών και τα έργα που χρειάζεται η περιοχή θα πρέπει να γίνουν ανεξαρτήτως των Αγώνων.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου είπε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα του Κωπηλατοδρομίου, του Σκοπευτηρίου και το στάδιο του Βελεστίνου να αναδειχθεί σε αθλητικό πόλο.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγ. Χατζηκυριάκος είπε ότι θα πρέπει πολύ γρήγορα να ξεπεράσουμε τους επικήδειους και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη.

Τέλος η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Βόλου κ. Ζέττα Μακρή σε επιστολή της που απέστειλε στη συνεδρίαση σημειώνει, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Η δημοτική μας ομάδα θεωρεί απαραίτητη τη δημόσια δέσμευση και την έμπρακτη ανταπόκριση των αρμοδίων υπουργών στη δικαιολογημένη μας απαίτηση τα δεσμευμένα για τους Μεσογειακούς Αγώνες χρήματα να αξιοποιηθούν πλήρως  για τα έργα υποδομής της περιοχής μας, για τα οποία και δεσμεύτηκαν.

Τίποτα περισσότερο, αλλά, κυρίως, τίποτε λιγότερο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το