Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Να χειροτονηθούν διάκονοι απλοί πολίτες

Έκκληση από το Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο
Έκκληση από το Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο

Έκκληση σε απλούς πολίτες να χειροτονηθούν διάκονοι και να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους στο ποίμνιο κάνει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των σχεδόν μηδενικών προσλήψεων που μπορεί να πραγματοποιήσει πλέον η τοπική Εκκλησία λόγω των επιταγών του μνημονίου.

Μέχρι στιγμής άμισθοι διάκονοι έχουν χειροτονηθεί δέκα άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι απασχολούνται ήδη σε δικές τους δουλειές.

Η Μητρόπολη θεωρείται πρωτοπόρα σε αυτή την κίνηση που μέχρι στιγμής έχει βρει ανταπόκριση από νέους, αλλά και μεγαλύτερους. Μάλιστα έχει δρομολογήσει τη δημιουργία και ενός ταμείου, προκειμένου να ενισχύονται οικονομικά οι άμισθοι διάκονοι, οι οποίοι δεν έχουν καμία εργασία.

Όπως τόνισε ο κ. Ιγνάτιος, «μέχρι και το 2009 κάθε χρόνο χειροτονούσε γύρω στους 6-7 διακόνους οι οποίοι εντάσσονταν στο μισθολόγιο του Κράτους. Ήταν η εποχή που δουλειές υπήρχαν και δύσκολα ένας νέος αποφάσιζε να φορέσει το ράσο. Από τη στιγμή που η Ελλάδα εντάχθηκε στο μνημόνιο τα πράγματα άλλαξαν και η Εκκλησία εντάχθηκε στο νόμο μία πρόσληψη για δέκα αποχωρήσεις. Ουσιαστικά τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει μόνο δύο προσλήψεις κληρικών.

Το πρόβλημα θα φανεί τα επόμενα χρόνια, όταν οι ιερείς θα συνταξιοδούνται και νέες προσλήψεις δεν θα υπάρχουν.

Η λύση έγκειται στη χειροτονία διακόνων που είναι άμισθοι και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους το Σαββατοκύριακο. Ήδη το εγχείρημα έχει βρει την ανταπόκριση δέκα περίπου ατόμων».

Ο κ. Ιγνάτιος πρόσθεσε πως «κάνουμε έκκληση σε όσους το θέλουν πραγματικά, έχουν ευλάβεια και πίστη, να χειροτονηθούν διάκονοι και να προσφέρουν στην Εκκλησία. Και μπορούν να το κάνουν αυτό παραμένοντας στην εργασία τους και προσφέροντας στους ναούς το Σαββατοκύριακο. Ήδη έχουμε δέκα περίπου άμισθους διακόνους και όσοι από αυτούς δεν έχουν δικιά τους εργασία, προσπαθούμε είτε η Μητρόπολη είτε η τοπική κοινωνία που δραστηριοποιούνται, να συνδράμουν για την οικονομική τους ενίσχυση».

Η επένδυση στις Νηες

Μηνύματα ότι οι επενδυτές στις Νηες ενδιαφέρονται να ενεργοποιήσουν ξανά τις ενέργειες για την υλοποίηση της επένδυσης έχει ο κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ελπίζει ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις που θα είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Στο μεταξύ, σε αναμονή είναι η Μητρόπολη για την ένταξη της μελέτης για την ανακαίνιση του παλιού Μοναστηριού της Κάτω Ξενιάς που έχει καταθέσει στον ΕΟΤ σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αφορά στο θρησκευτικό τουρισμό. Το έργο έχει προϋπολογισμό 7.500.000 ευρώ. Από τη Μητρόπολη εκφράζεται προβληματισμός, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του προγράμματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το