Photo Gallery, Τοπικά

Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τους Δήμους

Καλούμαστε να διαχειριστούμε τη μεγαλύτερη κρίση στα χρονικά της Αυτοδιοίκησης, τονίζει ο Δήμαρχος Βόλου

Τον   άμεσο πλέον  κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης των Δήμων και την ανάγκη ενωτικών κινητοποιήσεων, φέρνει στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, ενόψει και της σημερινής γενικής συνέλευσης  της ΠΕΔ Θεσσαλίας και του εκτάκτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στις 30 Αυγούστου. Ο Δήμαρχος Βόλου υποστηρίζει πως οι Δήμοι καλούνται να  διαχειριστούν τη μεγαλύτερη κρίση στα χρονικά της Αυτοδιοίκησης και απευθύνει ενωτικό κάλεσμα στις δημοτικές παρατάξεις, στους εργαζομένους στο Δήμο και στην τοπική κοινωνία. Στην αναλυτική εισήγηση που ο κ. Σκοτινιώτης κατέθεσε χθες προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Σχεδόν δύο χρόνια μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές και 1 ½ χρόνο από τότε που αναλάβαμε καθήκοντα, καλούμαστε να  διαχειριστούμε τη μεγαλύτερη κρίση στα χρονικά της Αυτοδιοίκησης. Από τους πρώτους ήδη μήνες της θητείας μας είχαμε επισημάνει τις δύσκολες μέρες που έρχονταν και είχαμε ζητήσει από την ΚΕΔΕ πνεύμα ενότητας και αγωνιστικότητας, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των τοπικών μας κοινωνιών. Πεποίθησή μας, βεβαίως, ήταν πάντοτε πως για να είμαστε αξιόπιστοι στους πολίτες, θα πρέπει πρωτίστως να ξεκινήσουμε εμείς οι ίδιοι, στιγματίζοντας όλα εκείνα που  έγιναν στο παρελθόν και οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση σε βαθιά κρίση και πολιτική αναξιοπιστία. Η Αυτοδιοίκηση πληρώνει σήμερα, με επαχθή τρόπο, λάθη, παραλείψεις, μεγαλοϊδεατισμούς, αυταρχισμούς, έλλειψη διαφάνειας και σαφούς προσανατολισμού. Η οικονομική κρίση έβγαλε στην επιφάνεια όλα όσα η ίδια η Αυτοδιοίκηση αλλά και η Πολιτεία έκρυβαν κάτω από το χαλί. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης, όπου είτε παραβιάστηκαν στοιχειώδεις κανόνες διαχείρισης, είτε τα αρμόδια όργανα έκαναν πως δεν έβλεπαν (δημοτικές επιχειρήσεις, κατατμήσεις έργων κλπ). Σήμερα όμως πιστεύουμε πως, σε πολύ μεγάλο βαθμό, όλα αυτά έχουν εξαλειφθεί. Ο αριθμός των Δήμων έχει φτάσει στο 1/20 αυτών που υπήρχαν μέχρι το 1998 (Καποδίστριας) και στο 1/3 αυτών που υπήρχαν έως το 2010 (Καλλικράτης). Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (Πάρεδρος, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ), ίσως να είναι και περισσότεροι απ’ όσους απαιτούνται. Άρα το όποιο σπάταλο αυτοδιοικητικό καθεστώς υπήρχε στο παρελθόν, έχει εκλείψει και κανείς δεν μπορεί να μιλά πλέον γι’ αυτό. Το παράδοξο, όμως, είναι ότι αντί η νέα κατάσταση να επιβραβευθεί από την Ελληνική Πολιτεία, αντιμετωπίζεται με μια συμπεριφορά και στάση, που μόνο ως εχθρική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Σαν να πρέπει η Αυτοδιοίκηση, πρωτίστως, να πληρώσει όλα τα σπασμένα του ελληνικού κράτους.

Οι Δήμοι υφίστανται μια ακόμα μείωση 30%, όταν είναι πλέον βέβαιο πως κανένας δεν θα μπορεί με αυτούς τους Κ.Α.Π. να καλύψει έστω και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του. Όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί και υφυπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών είχαν δεσμευτεί πως θα εγγράφονταν στον προϋπολογισμό του 2012 τα 450.000.000€, τα οποία -όπως παραδέχονταν- είναι χρήματα της Αυτοδιοίκησης που από «λάθος» δεν είχαν εγγραφεί. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Λουκάς Παπαδήμος, διαβεβαίωνε την Κ.Ε.Δ.Ε. ότι το θέμα αυτό είχε λήξει θετικά, τουλάχιστον ως προς τα 300.000.000€. Κι όμως ερχόμαστε σήμερα να συζητάμε για το αν υπάρχουν αυτά τα χρήματα και από πού μπορούν να «κοπούν» και να δοθούν στην Αυτοδιοίκηση.

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα μόνα, ουσιαστικά, νέα έργα που εκτελεί η Αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα, είναι μέσω Ε.Σ.Π.Α. (Περιφερειακών και Τομεακών). Με τη μείωση του 15% περίπου που έχουν υποστεί οι Δήμοι από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, αγωνιούμε κάθε 15 και 30 του μήνα για να καλυφθεί η πληρωμή των εργαζομένων. Με τη νέα μείωση (στα 96.000.000€) είναι σίγουρο ότι οι Δήμοι δεν μπορούν. Με την επερχόμενη, όπως διαφαίνεται, χρηματοδότηση να κυμαίνεται στα επίπεδα των 70-75.000.000€, έναντι 168.000.000€ το 2011 και 215.000.000€ το 2009, δεν υπάρχει περίπτωση να σωθεί κανένας Δήμος.

Προφανώς και είναι λογικό, στο πλαίσιο του Δημοτικού μας Συμβουλίου, να έχουμε διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικές διαδρομές και διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις. Μας ενώνει ωστόσο η κοινή αντίληψη ότι η τοπική κοινωνία μάς επέλεξε για να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά της προβλήματα και όχι για να γίνουμε εμείς μέρος του προβλήματος.

Με την κατάσταση που επικρατεί στο κεντρικό κράτος, η κοινωνία έχει ακουμπήσει στο μαξιλάρι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μην καταρρεύσει. Το κοινωνικό κράτος, είναι ουσιαστικά μόνο το «κράτος» της Αυτοδιοίκησης, που με υπερπροσπάθεια και αιματηρές οικονομίες δίνει ανάσες ζωής στην κοινωνία. Αν θέλουν να διαλυθεί κάθε κοινωνικός ιστός, ας ξηλώσουν και αυτό το τελευταίο αποκούμπι των δημοτών μας.

Η κρίση που βιώνουμε, είναι βέβαιο πως γκρεμίζει όλες τις σταθερές της ζωής των πολιτών. Θα πρέπει, τουλάχιστον, να προσπαθήσουμε να φυλάξουμε ψηλά στη συνείδηση των συμπολιτών μας την Αυτοδιοίκηση. Να μην είμαστε εμείς αυτοί που θα κλείσουμε τις κοινωνικές δομές των Δήμων, αυτοί που θα διαλύσουμε τις ανάσες Αθλητισμού και Πολιτισμού που δίνουμε στους δημότες μας, αυτοί που θα διαμορφώσουμε υπέρογκα δημοτικά τέλη τη συγκεκριμένη δύσκολη στιγμή για την κοινωνία.

Φυσικοί μας σύμμαχοι σε αυτόν τον αγώνα είναι οι εργαζόμενοι στους Δήμους, με τους οποίους επιβάλλεται να βρούμε κοινή πλεύση, αλλά και όλη η τοπική κοινωνία, στην οποία θα απευθυνθούμε.

Πιστεύουμε πως το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου θα πρέπει να προτείνει στη σημερινή Γ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας  σειρά κινητοποιήσεων, σε αντιστοιχία και με τις αποφάσεις των άλλων ΠΕΔ (θα καταθέσουμε σχετικές προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο), με κεντρικό αίτημα να υπάρξει αύξηση των 2.400.000.000€ κατά τουλάχιστον 300.000.000€, που όχι μόνο μας ανήκουν, αλλά και υπάρχει σαφής πολιτική δέσμευση για την απόδοσή τους. Ειδικότερα, να ζητήσουμε:

  • Τήρηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για διατήρηση των ΚΑΠ τουλάχιστον στα 2,7 δισ. για το 2012. Όχι στις αιφνιδιαστικές και εξοντωτικές για την Αυτοδιοίκηση πρόσφατες μειώσεις, που διαμορφώνουν τη μηνιαία δόση των ΚΑΠ σε επίπεδα κάτω από τις στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες της Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να οδηγούνται σε κλείσιμο.
  • Άμεση απόδοση του ποσού της ΣΑΤΑ 2012, ύψους 299 εκατ. ευρώ, που κατανεμήθηκε στους Δήμους με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Ιουλίου 2012, την οποία συνυπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υπουργός Ανάπτυξης & Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
  • Άμεση απόδοση των πόρων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.
  • Απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης.

Οφείλουμε, επιπλέον, να επισημάνουμε και τα ακόλουθα:

Θεωρούμε ότι στο ζοφερό τοπίο που διαμορφώνεται, η ευθύνη της ΚΕΔΕ είναι ιστορική. Οι παραδοσιακές μορφές αντίδρασης μπορεί να είναι πάντοτε χρήσιμες και σίγουρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, δεν ανταποκρίνονται ωστόσο στα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά με τα οποία εμφανίζεται το πρόβλημα, σε ένα εξαιρετικά σύνθετο πολιτικό, οικονομικό και διοικητικό περιβάλλον. Χρειάζεται, λοιπόν, να μην εξαντληθούμε στα αυτονόητα, αλλά να παρουσιαστεί με δυναμικό και πειστικό τρόπο ολοκληρωμένο σχέδιο, που να διασφαλίζει τον ενεργό και δημιουργικό ρόλο των Δήμων στη νέα πραγματικότητα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εθνικού σχεδίου εξυγίανσης και ανάπτυξης. Σε μια χώρα η οποία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποτελέσει πόλο δημοκρατικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής ευθύνης και μεταρρυθμιστικής προοπτικής. Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και των δημάρχων των μεγάλων πόλεων, ζητώντας και τη συνδρομή του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR) καθώς και της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CoR), επιβάλλεται να προχωρήσει σε συναντήσεις με τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι οι Δήμοι δεν είναι ένας φορέας ανάμεσα στους πολλούς, για τον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην του. Αλλά ότι είναι θεσμός άσκησης δημόσιας τοπικής εξουσίας, η λειτουργία του οποίου επηρεάζει καθοριστικά την καθημερινότητα του πολίτη, την απασχόληση, την τοπική οικονομία και την ποιότητα ζωής. Αξίωσή μας, λοιπόν, είναι να καταστεί η ΚΕΔΕ θεσμικός συνομιλητής με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΝΠΕ. Οι οποιεσδήποτε, λοιπόν, συμφωνίες υπάρξουν το επόμενο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είναι αδιανόητο να παραβλέπουν την ανάγκη διασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας των Δήμων της χώρας, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον υπεύθυνο θεσμικό ρόλο τους για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, την τοπική ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Για την προώθηση των παραπάνω, η ΚΕΔΕ είναι αναγκαίο να επικοινωνήσει με όλες τις αντίστοιχες εθνικές ενώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη. Επίσης, να ασκήσει επιθετική επικοινωνιακή πολιτική, επιδιώκοντας βήμα προκειμένου να διατυπώσει τις απόψεις της στις μεγαλύτερες εφημερίδες και στα ποιο σημαντικά ηλεκτρονικά μέσα. Στόχος μας είναι να γίνει κατανοητό από όλους τους εταίρους μας ότι αν καταρρεύσει η Δημοτική και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, τότε καταρρέει όλο το σύστημα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς και όλες οι δομές που ανέπτυξαν οι Δήμοι της χώρας για την υποστήριξη σχεδόν του 50% του πληθυσμού που έχει ανάγκη προνοιακής και κοινωνικής στήριξης. Είναι πλέον προφανές πως κανένας Δήμος δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτές τις συνθήκες και είναι θέμα χρόνου το πότε ακριβώς θα κατεβάσει ρολά. Ας εξαντλήσουμε λοιπόν, όλοι μαζί, κάθε περιθώριο για να πείσουμε και να πιέσουμε την Πολιτεία να ανταποκριθεί. Αν οι πολίτες εξακολουθούν να ελπίζουν σε κάτι, αν βλέπουν ακόμη κάποιο φως, αυτό είναι η Αυτοδιοίκηση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το