Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Να προκηρυχθεί Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών «ΒΟΛΟΣ Χ 4»

Στην πρόταση να συμπεριληφθεί, κατά προτεραιότητα, ο Βόλος στο πρόγραμμα Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών Ιδεών, υλοποιεί «η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε.», με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο - ΥΠΕΚΑ, επανέρχεται ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης
Στην πρόταση να συμπεριληφθεί, ο Βόλος στο πρόγραμμα Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών Ιδεών, επανέρχεται ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης

Στην πρόταση να συμπεριληφθεί, κατά προτεραιότητα, ο Βόλος στο πρόγραμμα Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών Ιδεών, που με μεγάλη επιτυχία υλοποιεί «η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε.», με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο – ΥΠΕΚΑ, επανέρχεται ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης με έγγραφό του προς την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (κ. Θεοδώρα Γαλάνη. Ο κ. Σκοτινιώτης υπογραμμίζει την ανάγκη η εταιρεία να προχωρήσει στην προκήρυξη αντίστοιχου Αρχιτεκτονικού  Διαγωνισμού Ιδεών για την πόλη μας («ΒΟΛΟΣ Χ 4»), επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Βόλου και οι αρμόδιες υπηρεσίες του είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε αναγκαία συνδρομή.

Αναφερόμενος γενικότερα στην επέκταση του προγράμματος σε όλη την Επικράτεια, ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που στοχεύει στην ανάκτηση της πόλης από τους πολίτες της, με την αναζήτηση προτάσεων για το βασικό κύτταρο της πόλης, το Οικοδομικό Τετράγωνο. Βασικός στόχος τους, η ελεύθερη επιλογή τεσσάρων τυπικών  οικοδομικών τετραγώνων σε διάφορες γειτονιές με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον και η κατάθεση πρότασης για την αξιοποίηση του «σταυρού», των ενδιάμεσων δηλαδή δρόμων, συνδυάζοντάς τους με υφιστάμενα κενά ή ακάλυπτους χώρους. Ένα επιπλέον θετικό στοιχείο των Διαγωνισμών αυτών είναι ότι απευθύνονται σε νέους αρχιτέκτονες έως 40 ετών, που θα συνεισφέρουν τις ιδέες τους για τη βελτίωση της εικόνας και της λειτουργίας της πόλης στην κλίμακα της γειτονιάς, με τη δημιουργία επιπλέον κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, εξυπηρετήσεων και αναψυχής.

Ο Βόλος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ.Σκοτινιώτης, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά περιφερειακά αστικά  κέντρα και ο Δήμος Βόλου είναι ο έκτος σε πληθυσμό Δήμος της χώρας. Ο Βόλος, όπως και οι περισσότερες ελληνικές πόλεις, χαρακτηρίζεται και αυτός από μικρά οικοδομικά τετράγωνα με πυκνό δίκτυο δρόμων, στενά πεζοδρόμια και κατακερματισμένους χώρους πρασίνου, ενώ αντιμετωπίζει και πρόβλημα αέριας ρύπανσης. Την ίδια στιγμή,  ο Βόλος  πολύ σύντομα θα διαθέτει Ρυθμιστικό  Σχέδιο -αφού η έγκρισή του βρίσκεται στην τελική φάση-, με το οποίο   επιδιώκεται η βελτίωση της οικιστικής οργάνωσης, η προστασία του περιβάλλοντος και η γενικότερη ανάπτυξη της πόλης, καθώς και ανάδειξη του ρόλου της σε επίπεδο Περιφέρειας, εθνικών αξόνων ανάπτυξης και ευρύτερων γεωπολιτικών ενοτήτων. Επιπλέον, σε  προχωρημένη φάση βρίσκεται η επεξεργασία της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Βόλου.

«Για τους παραπάνω λόγους», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Σκοτινιώτης, «είναι έντονο το ενδιαφέρον μας για τη συμμετοχή της πόλης μας στο αναφερόμενο πρόγραμμα και ειδικότερα, για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου πλέον οικοδομικού τετραγώνου (οικοδομικά τετράγωνα Χ 4, «ΒΟΛΟΣ Χ 4»), που θα επηρεάσει θετικά το μικροκλίμα της περιοχής, την ποιότητα ζωής, την εικόνα αλλά και τη λειτουργία του δημοσίου χώρου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το