Photo Gallery, Τοπικά

Να μην αποσταλούν καταστάσεις υπαλλήλων

Σε έκτακτη γενική συνέλευση, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη (ένθετη φωτό), η ΠΕΔ Θεσσαλίας συζήτησε χθες τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί με τις διαθεσιμότητες του προσωπικού

«Ανυπακοή» απέναντι στο νόμο αποφάσισε χθες ομόφωνα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας. Σε έκτακτη γενική συνέλευση, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας συζήτησε χθες τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί με τις διαθεσιμότητες του προσωπικού και αποφάσισε ομόφωνα να μην αποσταλούν καταστάσεις υπαλλήλων και να μην υπογράψουν οι δήμαρχοι διαπιστωτικές πράξεις.

Οι δήμαρχοι τάχθηκαν ωστόσο υπέρ της αξιολόγησης υπαλλήλων και δομών, υπέρ του θεσμού των μετατάξεων όπου το προσωπικό είναι πλεονάζον, κατά της «επιτροπείας» των ΟΤΑ, ενώ ανακοινώθηκε προσφυγή ακόμη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την κατοχύρωση των θεσμοθετημένων πόρων, που στην ουσία δεν υφίστανται. Οι δήμαρχοι έθεσαν ωστόσο και συνδικαλιστικά αιτήματα που αφορούν στη μισθοδοσία τους.

Πλαισιωμένος από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας Ρίζο Κομήτσα και το δήμαρχο Λαρισαίων Κ. Τζανακούλη, ο Κ. Ασκούνης δήλωσε ότι «το μεσοπρόθεσμο και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν πλήττουν απλώς την τοπική αυτοδιοίκηση, προσδιορίζουν το μέλλον της, επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή της λειτουργία και θίγουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Η Τ. Α. δέχεται επίθεση με στόχο την απαξίωσή της. Η κεντρική διοίκηση αναζητεί άλλοθι και συνένοχους για να καλύψει την αδυναμία της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τόνισε, ενώ έξω από τα γραφεία της ΠΕΔ υπήρχε κινητοποίηση εργαζομένων.

«Το Παρατηρητήριο αποτελεί Επιτροπεία, καταργεί τη διοικητική μας αυτοτέλεια που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Η συμμετοχή της Τ. Α. στο συνολικό δημόσιο χρέος αντιστοιχεί στο 0.9% μόλις, κυμαίνεται στα 2,2 δισ. ευρώ έναντι 325 δισ. χρέους. Την τελευταία τριετία έχουμε υποστεί μείωση πόρων κατά 60%, οι δήμοι μειώθηκαν κατά 700 και τα νομικά τους πρόσωπα έγιναν 4.500 λιγότερα, οι ειδικοί σύμβουλοι κατά 1.300. Αν είχε πετύχει ανάλογη εξοικονόμηση και το κράτος, τότε δεν θα χρειαζόταν τρίτο μνημόνιο», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και τάχθηκε κατά των παραιτήσεων των δημάρχων, που θα είναι και το έσχατο μέτρο των δράσεών τους.

«Κάποιοι δήμαρχοι φτάνουν να λένε για συνολικές παραιτήσεις μαζί με τα δημοτικά συμβούλια. Παρά τις αφόρητες πιέσεις, τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, πρέπει να σταθούμε δίπλα στον πολίτη, να συνεχίσουμε να παλεύουμε για δήμαρχο-θεσμό, να διαψεύσουμε εκείνους που ονειρεύονται το δήμαρχο-κλητήρα.

Λέμε «ναι» στην κινητικότητα των υπαλλήλων και στην αξιολόγηση των δομών μας και του προσωπικού, όχι στο οριζόντιο μέτρο της διαθεσιμότητας», δήλωσε.

«Βάζουν απέναντί τους πολίτες»

Ο κ. Ασκούνης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για μέτρα εις βάρος των δήμων που παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα και θίγουν βάναυσα την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, ενώ επανέλαβε την αρνητική θέση των δημάρχων απέναντι στο μέτρο της διαθεσιμότητας υπαλλήλων, εκτιμώντας ότι διαλύονται οι υπηρεσίες. «Κανένας δήμαρχος δεν θα υπογράψει διαπιστωτική πράξη απόλυσης υπαλλήλου», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Απευθυνόμενος μέσω της συνέντευξης στους δημοτικούς υπαλλήλους είπε: «Σύμμαχοί τους είμαστε εμείς. Δεν στέλνουμε στοιχεία που ζητούνται, δεν υπογράφουμε, παρά τις ποινικές και διοικητικές ευθύνες που αναλαμβάνουμε. Δεν κατανοούμε όμως τη στάση που φέρνει τον υπόλοιπο κόσμο εναντίον της κινητοποίησης, με τα σκουπίδια να υψώνονται σε λόφους. Ο λαός πρέπει να είναι με το μέρος μας. Όταν κυβέρνηση και συμφέροντα προσπαθούν να απαξιώσουν την αυτοδιοίκηση συκοφαντώντας την».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το