Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Να κατανεμηθούν δίκαια τα βάρη της κρίσης

Στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων βρέθηκε ο Κ. Παπούλιας

 

 

Ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας

 

ΑΘΗΝΑ, 3. Να κατανείμουν δίκαια τα βάρη της κρίσης, που βιώνει η χώρα, στον ελληνικό λαό, κάλεσε τους κυβερνώντες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, στη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης του ολοκαυτώματος των Λιγκιάδων του Νομού Ιωαννίνων.

Η δήλωση του κ. Παπούλια έχει ως εξής: «Αυτή η χιτλερική βαρβαρότητα και η εγκληματικότητα άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη στην Ευρωπαϊκή ιστορία και τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η Ελλάδα έδωσε πολλούς νεκρούς και πολλά ερείπια στον αγώνα για να απαλλαγούμε από το χιτλερικό άγος, για να απαλλαγεί η Ευρώπη από το χιτλερικό άγος. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάνε οι εταίροι μας στην Ευρώπη. Σήμερα, ο ελληνικός λαός αγωνίζεται, δίνει μία άλλη μάχη, πολύ σκληρή για την επιβίωσή του. Σε αυτή τη μάχη οι κυβερνώντες πρέπει να δείξουν μεγάλη κατανόηση, πρέπει δικαίως να κατανείμουν τα βάρη. Τα βάρη δεν μπορεί να πέσουν στους ασθενέστερους. Χρειάζεται αυτή τη μάχη να τη δώσουμε όλοι μαζί για να την κερδίσουμε, και είμαι βέβαιος πως θα την κερδίσουμε».

 

Ο Κ. Σημίτης

 

Ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι υπαρκτός, τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, συμπληρώνοντας ότι το όλο θέμα θα έχει κριθεί «το αργότερο έως το 2014». Με δεδομένες τις καθυστερήσεις, τις οποίες επισημαίνει, απευθύνεται στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλο το πολιτικό φάσμα, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται έκτακτες διαδικασίες και έκτακτη προσπάθεια».
Στόχος της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού, με το άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», είναι να περιγράψει την οριακή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και τα σενάρια, από εδώ και στο εξής, αντικρούοντας τις απόψεις που λένε ότι δεν συμφέρει την Ένωση να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ.
Κατά τον κ. Σημίτη, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου υποδηλώνει ότι η Ένωση είναι διατεθειμένη να εξακολουθεί να στηρίζει τα κράτη που έχουν βιώσιμο χρέος, ενώ «όσες χώρες δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, θα ενταχθούν σε μία διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας».
Η ελεγχόμενη χρεοκοπία, όπως τονίζει, «συνεπάγεται την ‘οικειοθελή’ αναστολή της συμμετοχής της χώρας που χρεοκοπεί στην Ευρωζώνη». Οι συνέπειες, όπως τις περιγράφει, «θα είναι είναι πιθανότατα εξίσου δραματικές με τη μη ελεγχόμενη». «Η κοινωνική αναταραχή θα είναι έντονη, η οργή ανάλογη της χωρίς προηγούμενο φτώχειας και ανεργίας», αναφέρει.
Ο κ. Σημίτης σημειώνει ότι μέχρι σήμερα «το κλίμα ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερα περιθώρια πρωτοβουλιών, από ό,τι αρχικά πιστεύαμε, οδήγησε σε εφησυχασμό. Επιβεβλημένα μέτρα με πολιτικό κόστος αναβλήθηκαν ή τροποποιήθηκαν».
Ο ίδιος καλεί «να σταματήσουν οι αυταπάτες για τις δυνατότητές μας, οι νομικισμοί, οι επικλήσεις των αρχών και των αξιών της Ένωσης, για τις οποίες πρώτοι εμείς αδιαφορούμε».
«Χρειάζονται έκτακτες διαδικασίες και έκτακτη προσπάθεια. Εάν προωθούνται τα θέματα με τις συνηθισμένες γραφειοκρατικές μεθόδους, το αποτέλεσμα θα παραμείνει μηδενικό. Μηδενική όμως θα είναι και η συμπαράσταση σε μας», συμπληρώνει.

 

Ο Ν. Σαλαγιάννης

 

Ήταν «θεμελιώδες λάθος του πρωθυπουργού να μη σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ευθύνης όταν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε την Κυριακή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης.
Μιλώντας στο Βήμα 99,5, ο κ. Σαλαγιάννης κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να ζητήσει τώρα τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τα μέτρα που αποφασίστηκαν επειδή δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη να ρίξει την κυβέρνηση, ενώ καταλόγισε ευθύνες σε υπουργούς και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο για τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις.
«Θεωρώ θεμελιώδες λάθος του πρωθυπουργού της χώρας που όταν κατάλαβε πού βρισκόμαστε δεν κήρυξε πανστρατιά, δεν είπε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, δεν έκανε συγκεκριμένο σχέδιο ριζικών αλλαγών τότε, δεν κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μπουν στο παιχνίδι και δεν έκανε και μια κυβέρνηση, εμπόλεμη κυβέρνηση, που να μπορεί να τα βγάλει πέρα. Αυτό είναι θεμελιώδες λάθος» υποστήριξε ο κ. Σαλαγιάννης, καλώντας τον Γ. Παπανδρέου να ζητήσει τώρα κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
«Λοιπόν, ας το κάνουμε τώρα. Αργήσαμε αλλά να το κάνουμε» είπε.
Ο κ. Σαλαγιάννης άφησε σαφείς αιχμές κατά υπουργών, λέγοντας ότι από το πρώτο μνημόνιο έπρεπε να έχουμε οργανώσει τη δημόσια διοίκηση, αλλά σήμερα «δεν υπάρχει δημόσια διοίκηση». «Κανένας υπουργός δεν φταίει για αυτό;» διερωτήθηκε, ενώ επιτέθηκε και στον Θ. Πάγκαλο για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων: «Λέμε τώρα συσσωρευμένα ότι πρέπει να πάμε σε αποκρατικοποιήσεις, δεν κάναμε τίποτα. Δεν υπήρχε για αυτό αρμόδιος αντιπρόεδρος;».
«Εμείς οι βουλευτές με την αγωνία μας ψηφίσαμε όλους τους νόμους και λέμε στους βουλευτές: Εμείς τους νόμους που φέρατε πολλούς τους αλλάξαμε προς το καλύτερο, τους βελτιώσαμε, αμυνθήκαμε, μάλιστα, τους ψηφίσαμε. Πώς τους υλοποιήσατε;» συνέχισε.
Ως προς τη στάση που θα τηρήσει στη Βουλή, ο κ. Σαλαγιάννης ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να ρίξω την κυβέρνηση, που ψήφισε ο ελληνικός λαός σε μια τέτοια κρίσιμη φάση, να πάρω την τεράστια ευθύνη πάνω μου, να πάρω το ρίσκο η επόμενη γενιά να είναι κατεστραμμένη».

 

Πρόταση Αμοιρίδη

 

Την υπαγωγή του ενός τρίτου των βουλευτών σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (!) πρότεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Αμοιρίδης.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κύριος Αμοιρίδης πρότεινε συγκεκριμένα να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών στους 200 και οι υπόλοιποι 100 να τεθούν σε… εφεδρεία.
«Γιατί να μη πάνε σε εφεδρεία και 100 βουλευτές; Να γίνουμε 200 για να μειωθεί το κόστος. Δε μπορεί να μειώνεται το δημόσιο μόνο σε βάρος των υπαλλήλων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμοιρίδης. Συμπλήρωσε δε, πως οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού, πρέπει να κάνουν πρώτοι την αυτοκριτική τους και «μετά να ψάχνουμε στους υπόλοιπους, τι ευθύνη έχουν».
Επίσης, ο κ. Αμοιρίδης παραδέχθηκε καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο, ιδιαίτερα στο ζήτημα της εφεδρείας, που έπρεπε «να έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στο αντλιοστάσιο Καναλίων η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας – Β.Σποράδων

Σήμερα 1η Ιουλίου 2024 η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας - Β. Σποράδων επισκέφθηκε το αντλιοστάσιο Καναλίων στη…

1 Ιουλίου 2024

Γενική συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταγιατών “Η Κρύα Βρύση”

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου και ώρα 19.30, στο δημοτικό σχολείο Σταγιατών, καλούνται τα μέλη του…

1 Ιουλίου 2024

Ηράκλειο: Γάμος με 50 κουμπάρους

Η Κρήτη έχει παράδοση στους... πολλούς κουμπάρους σε γάμους και οι συντεκνιές θεωρούνται θεσμός. Ομως…

1 Ιουλίου 2024

Αυστραλία: Από σήμερα μόνο από τα φαρμακεία η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων

Νέοι κανονισμοί για το άτμισμα και τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου τέθηκαν σήμερα σε ισχύ στην…

1 Ιουλίου 2024

Παρατείνονται έως τον Δεκέμβρη τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Επεκτείνονται έως το τέλος του χρόνου (31/12/2024) τα μέτρα και οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο…

1 Ιουλίου 2024

Συλλυπητήρια Μαγνησίας για τον θάνατο του Βασίλη Κοντορίζου – Αύριο η κηδεία του

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η Αυτοδιοίκηση και η Μαγνησία ολόκληρη θρηνεί για την απώλεια του Βασίλη…

1 Ιουλίου 2024