Photo Gallery, Τοπικά

Να εξεταστεί σε βάθος η συνταγματικότητα των μέτρων

Ομιλία-παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού Π. Πικραμμένου χθες βράδυ στο Βόλο και πρόβλεψη για προσφυγές

Τη βεβαιότητά του ότι θα γίνουν προσφυγές κατά των νέων μέτρων οριζόντιων περικοπών, που όλα δείχνουν ότι θα εφαρμοστούν, εξέφρασε μιλώντας χθες το βράδυ στους νομικούς του Βόλου ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ και τέως πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμμένος. «Άραγε το δικαστήριο θα ερευνήσει αν τα νέα μέτρα οριζόντιων περικοπών ορθώς επιβλήθηκαν προτού εφαρμοστούν οι λοιποί στόχοι του αρχικού μνημονίου;» διερωτήθηκε και έσπευσε να προσθέσει: «Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν προσφυγές αν επιβληθούν τα νέα μέτρα». Αποχωρώντας από το ΣτΕ ανέφερε ότι βρίσκονταν σε εκκρεμότητα 250 προσφυγές από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου και εξέφρασε την ευχή ότι το δικαστήριο θα αντιμετωπίσει με σύνεση τα ζητήματα γιατί παίζεται το μέλλον της χώρας.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη μιλώντας στην εκδήλωση των νομικών στο Βόλο υπογράμμισε πως η οικονομική κρίση έχει μεγαλώσει την αμφισβήτηση για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και έκανε μία αναδρομή από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μίλησε για τη σχέση Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, αλλά και για τις αρχές της αναλογικότητας και της επιείκειας που αποτελούν τις κύριες συνιστώσες της Δικαιοσύνης.

Οι δύο διακεκριμένοι ομιλητές στη χθεσινή εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και της Μητρόπολης Δημητριάδος αναφέρθηκαν στη Δικαιοσύνη σε περίοδο οικονομικής κρίσης και τις αμφισβητήσεις από τους πολίτες για τις αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές τους.

Ο τέως υπηρεσιακός πρωθυπουργός στην ουσία προέτρεψε τους συναδέλφους του στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας να αντιμετωπίσουν σε βάθος τη συνταγματικότητα των οριζόντιων περικοπών, καθώς δεν είναι επιτρεπτό η οικονομική επιβάρυνση από τα φορολογικά μέτρα να κατανέμεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών (μισθωτών, συνταξιούχων κ.λπ.), ενώ την ίδια στιγμή να ευνοούνται άλλες κατηγορίες ασυνεπών πολιτών.

Χθες στο Βόλο ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του ανώτατου δικαστικού μετά την αποχώρησή του από το ΣτΕ ύστερα από 36 χρόνια υπηρεσίας. Ο τέως υπηρεσιακός πρωθυπουργός έκανε μία εκτενή αναφορά στους θεωρητικούς της Σχολής του Σικάγο (Λούμαν, Χάμπερμας και Κόους) αναλύοντας ταυτόχρονα το οικονομικό δίκαιο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε βασικές (πρόσφατες) αποφάσεις του ΣτΕ που σχετίζονται με την οικονομική κρίση. «Η κρίση» είπε χαρακτηριστικά «μας έφερε πλούσια νομολογία και πρώτοι χαράξαμε νέους δρόμους». Ειδικά αναφέρθηκε στις αποφάσεις απελευθέρωσης της αγοράς στις μεταφορές, της λειτουργίας των φαρμακείων, το χαράτσι και φυσικά το α’ μνημόνιο. Αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα του πρώτου μνημονίου τόνισε – μεταξύ άλλων – ότι τέθηκαν και όρια, ενώ διευκρίνισε πως το δικαστήριο απεφάνθη πως η επιβάρυνση πρέπει να κατανέμεται σε όλες τις κατηγορίες των πολιτών. Το δικαστήριο στο πρώτο μνημόνιο, είπε, αναφέρει ότι «σε περιπτώσεις παρατεταμένης οικονομικής κρίσεως δύναται ο νομοθέτης να θεσπίσει μέτρα περιστολής δαπανών που συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού», ωστόσο η επιβάρυνση αυτή πρέπει να κατανέμεται μεταξύ όλων των κατηγοριών, απασχολουμένων τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα. Δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας να κατανέμεται πάντοτε σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι, κατά κανόνα, είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, και να ευνοούνται άλλες κατηγορίες, από την ασυνέπεια των οποίων – κυρίως στο πεδίο της εκπληρώσεως των φορολογικών τους υποχρεώσεων – προκαλείται σε μεγάλο ποσοστό η δυσμενής αυτή συγκυρία».

Η κ. Μπενάκη

«Η κρίση ενέπλεξε τη Δικαιοσύνη στα γρανάζια της και σήμερα η Δικαιοσύνη στη χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, καθώς δέχεται συνεχώς πιέσεις και προκλήσεις» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας της η ομότιμος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Το έδαφος είναι πρόσφορο για φαινόμενο κερδοσκοπίας. Κυριαρχούν οι υποθέσεις που εντάσσονται στον όρο «διαφθορά» και η νέα εγκληματικότητα. Τα πινάκια όμως των δικαστηρίων είναι γεμάτα και με υποθέσεις απελπισίας του απλού πολίτη. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι αμείλικτα. Τι νόμοι εφαρμόζονται και γιατί τόσο πολύπλοκες δικονομικές ρυθμίσεις; Γιατί τόσες καθυστερήσεις και γιατί εκδίδονται αποφάσεις – όχι σπάνια – αντίθετες με το κοινό περί δικαίου αίσθημα» είπε η κ. Μπενάκη. Πρόσθεσε πως η «εισαγωγή νέων διαδικασιών προκαλούν σύγχυση και στην ίδια την Δικαιοσύνη, π.χ. ποια είναι τα όρια της διακριτικής ευχέρειας του Εισαγγελέα; Καινοτομίες, όπως η διαμεσολάβηση στην πολιτική δίκη – που θα συμβάλλει στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης – ηχούν παράξενα στη χώρας μας». Έφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκάνδαλο της Siemens, όπου στη Γερμανία η υπόθεση έληξε με την επιβολή ενός υψηλότατου προστίμου χωρίς άλλες συνέπειες. Η κ. Μπενάκη σημείωσε πως οι δυσμενείς συνθήκες υποδομής φέρνουν καθυστερήσεις και οι καθυστερήσεις επιχειρείται να αντιμετωπιστούν με ημίμετρα. Και τούτο – τόνισε – έχει αντίκτυπο στα δικαιώματα των διαδίκων.

Η αιώνια αμφισβήτηση – όπως είπε χαρακτηριστικά – για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης (π.χ. επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την Πολιτεία, ο Νόμος περί ευθύνης υπουργών κ.λπ.) επιτείνεται λόγω της οικονομικής κρίσης. «Η ανεξαρτησία» πρόσθεσε «είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων» και έσπευσε να σημειώσει ότι «υπάρχουν λαμπρά δείγματα ακεραιότητας της Δικαιοσύνης».

Η δίκαιη εφαρμογή των νόμων είναι το ζητούμενο

«Ο λαός ακόμη πιστεύει στη Δικαιοσύνη» υπογράμμισε, προλογίζοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αναστ. Βολιώτης. Το ζητούμενο, είπε, είναι η δίκαιη εφαρμογή των νόμων. Η οικονομική κρίση επιβάλλει – ακόμη περισσότερο παρά ποτέ – την εφαρμογή των νόμων που περιορίζουν την ανασφάλεια των πολιτών.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε με τη σειρά του ότι ο λαός εμπιστεύεται τους δικαστές και στην περίοδο της κρίσης.

Τούλα Κεκάτου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το