Πολιτική

Ναυάγησε ο διάλογος ΠΝΟ-κυβέρνησης

Τελεσίγραφο του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη ζητώντας να σταματήσει η απεργία μέχρι σήμερα

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε και η συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ της ΠΝΟ με τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη ενώ το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις φέρνει πιο κοντά την επιλογή της επίταξης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο K. Μουσουρούλης συναντήθηκε με εκπροσώπους των ναυτεργατών, ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές δεν έκανε πίσω και σύμφωνα με τους ναυτεργάτες δεν δόθηκε καμία ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματά τους.

Αυτό σημαίνει ότι η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης (αύριο) και οι ναυτεργάτες θα συνεδριάσουν την Τρίτη (σήμερα) για να καθορίσουν τη στάση τους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει ότι ικανοποίησε δύο αιτήματα των ναυτικών, την καταβολή των δεδουλευμένων σε δύο δόσεις και τη διατήρηση της αυτοτέλειας του Οίκου Ναύτου.

Ωστόσο, ο υπουργός έστειλε τελεσίγραφο, ζητώντας να σταματήσει η απεργία μέχρι την Τρίτη (σήμερα).

“Περιμένω τη λήξη της απεργίας από την ΠΝΟ. Σε άλλη περίπτωση, η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της” δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης μετά το τέλος της συνάντησης.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο της επίταξης.

Πάντως οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν τη συνέχιση του διαλόγου.

Λίγο μετά από τις 6 τα ξημερώματα κατέπλευσε στον Πειραιά το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο “Φαιστός Palace”, το οποίο μετέφερε νταλίκες φορτωμένες με ευπαθή αγροτικά προϊόντα από την Κρήτη.

Ήδη πάντως, άρχισαν να εκδηλώνονται και οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά φορέων που θίγονται από την απεργία: ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι ήδη “έχει αρχίσει να παρουσιάζει ελλείψεις η αγορά”.

Να συνεχιστεί ο διάλογος με τους ναυτικούς ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος με τους ναυτεργάτες, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα τους επιμένουν οι δύο εκ των κυβερνητικών εταίρων, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Από το ΠΑΣΟΚ επέμειναν στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου της κυβέρνησης με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αλλά και με όλους τους φορείς της Ναυτιλίας, για την αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων στο θέμα της απεργίας.

Κύκλοι της Ιπποκράτους σημείωναν ότι στην πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Ναυτιλίας τέθηκαν αναλυτικά τα ζητήματα που συνδέονται με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου και των διατάξεων του που αφορούν τα θέματα της ναυτεργασίας.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει την ανάγκη διαλόγου μεταξύ των ναυτικών και των επιχειρήσεων του κλάδου για την καταβολή των δεδουλευμένων στην ακτοπλοΐα και την ουσιαστική συζήτηση για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αντιστοίχως, η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι “ο διάλογος Υπουργείου Ναυτιλίας – ΠΝΟ, μπορεί και πρέπει να καταλήξει σε αντιμετώπιση των προβλημάτων των ναυτικών και σε λύση της απεργίας”.

“Είναι αδιανόητο εργοδότες να οφείλουν δεδουλευμένα έξι μηνών. Το ελληνικό δημόσιο οφείλει να εξοφλήσει τις οφειλές του για τις άγονες γραμμές και, αμέσως, να πληρωθούν οι ναυτικοί. Τα προβλήματα της ακτοπλοΐας δε λύνονται όσο αφήνονται ΄κάτω από το χαλί΄” τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το