Κατηγορίες: Πολιτική

“Ναι” στη δόση-μαμούθ 44 δισ., αλλά με ασφυκτικό έλεγχο

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για την Ελλάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά υπό όρους

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί δόση – “μαμούθ” για την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας όμως πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα συνοδεύεται με αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου. “Η Γερμανία συζητά την συγχώνευση των τριών δόσεων προς την Ελλάδα, απαιτείται όμως μηχανισμός ελέγχου”, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Λίγο νωρίτερα η εφημερίδα Bild με προδημοσίευση ρεπορτάζ, που θα υπάρχει στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας, αποκάλυπτε τη συζήτηση για την εκταμίευση 44 δισ. ευρώ για τη χώρα μας. Η είδηση οδήγησε σε άνοδο του ευρώ, ωστόσο ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις και πως γίνεται προσπάθεια, ενώ τόνισε: “Το προσπαθούμε, δεν το έχουμε δέσει ακόμη. Γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις και τίποτα δεν είναι δεδομένο”.

Ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για δεύτερο PSI και πρόσθεσε: “Αυτό που μπορεί να κάνει κανείς είναι μια επαναγορά χρέους περί της οποίας γίνεται και λόγος. Αυτό όμως είναι άλλο ζήτημα. Γίνεται συζήτηση για κούρεμα του χρέους στους δημόσιους πιστωτές. Τα περισσότερα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης λένε ότι αυτό αποκλείεται από τις εθνικές τους νομοθεσίες. Δεν είναι δουλειά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να εκφράσει την θέση της ΕΚΤ για το θέμα, αλλά αν ρωτήσετε τον πρόεδρο της ΕΚΤ θα λάβετε μια σαφή απάντηση. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αντί να κάνουμε σπέκουλα, να εστιάσουμε σε άλλες λύσεις”, είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε.

Επιμήκυνση ναι, χρηματοδότηση όχι

Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία, ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται δυο χρόνια παραπάνω για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, χωρίς όμως αυτό απαραίτητα να μεταφράζεται σε παραπάνω χρηματοδότηση.

“Η επιμήκυνση δεν θα κοστίσει οπωσδήποτε περισσότερα χρήματα. Αυξάνονται μόνο οι χρηματοληπτικές ανάγκες με τη πάροδο του χρόνου. Και γι’ αυτό πρέπει να βρεθούν λύσεις. Θα είναι, πάντως, ένας συνδυασμός μέτρων”, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εξετάζεται ένα μείγμα μέτρων για την Ελλάδα αλλά δεν έχει σταλεί ακόμα η πλήρης έκθεση της τρόικα και αυτή την στιγμή διεξάγονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων της Γερμανίας και της τρόικα για να βρεθεί μια λύση.

Ξεκαθάρισε όμως ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί μια λύση που θα μπορούσε να είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη. Σημείωσε επίσης ότι χθες δεν ελήφθη απόφαση για την Ελλάδα καθώς παραμένει ανοιχτή μια σειρά θεμάτων που πρέπει να απαντηθούν και για τα οποία εργάζεται πάρα πολύ εντατικά.

Επιβεβαιώνουν την πολιτική Σόιμπλε

Την πάγια γερμανική θέση κατά της επιπλέον χρηματοδότησης επανέλαβε ωστόσο και ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, υπεύθυνος δημοσιονομικών για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους “CDU” (Χριστιανοδημοκράτες) και “CSU” (Χριστιανοκοινωνιστές), λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο και τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στη “Rheinische Post”: “Μια αύξηση του πακέτου βοήθειας, μετά βεβαιότητας, δεν θα την εγκρίνουμε, για μικρές αλλαγές, όπως η ελάφρυνση των επιτοκίων, θα μπορούσε να υπάρξει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο”.

Ωστόσο ο υπεύθυνος του FDP (κόμμα του Φίλιπ Ρέσλερ) σε θέματα προϋπολογισμού, Γιούργκεν Κόπελιν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και αποκάλυψε πως η κρατική τράπεζα KfW έχει κερδίσει από τα μέχρι τώρα δάνεια στην Ελλάδα 500 εκατ. ευρώ, ενώ αναφερόμενος στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δήλωσε μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία: “Μπορείτε να το κάνετε, αλλά, παρακαλώ, όχι σε βάρος π.χ. του Γερμανού φορολογούμενου”.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερόεν Ντιζσελμπλόεμ, ρίχνει το “μπαλάκι” της χρηματοδότησης στην Ελλάδα και αναφέρει: “Είναι σημαντικό να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι το κενό. Θα πρέπει να βρουν τη χρηματοδότηση. Θα πρέπει να μιλήσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι δική τους η ευθύνη”.

Απρόσμενη επιδείνωση…

Απρόσμενη επιδείνωση παρουσίασε το Νοέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, ενώ επιμένει η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και μειώνεται η αισιοδοξία που είχε προκαλέσει η ανακοίνωση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ZEW υποχώρησε στις -15,7 μονάδες από -11,5 μονάδες τον Οκτώβριο, χαμηλότερα από το μέσο όρο των εκτιμήσεων 38 αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters που ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -9,8 μονάδες.

«Με την (Ευρωπαϊκή Κεντρική) Τράπεζα ακόμη να μην έχει προχωρήσει στην αγορά ομόλογων και με τις ανησυχίες για την Ελλάδα να εντείνονται εκ νέου, οι επενδυτές φαίνεται να χάνουν την λίγη εμπιστοσύνη που είχαν ανακτήσει», είπε η Τζένιφερ ΜακΚίουν, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics.

«Προς το παρόν, ο δείκτης ZEW συνάδει σε γενικές γραμμές με την οικονομική στασιμότητα που επικρατεί στη Γερμανία. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η οικονομία θα υποχωρήσει σε ύφεση ξανά το επόμενο έτος, καθώς θα εντείνεται η κρίση χρέους στην περιφέρεια και θα αποδυναμωθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών», προσέθεσε.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο Χάρης Δούκας είναι έτοιμος να κάνει το άλμα και τη διαφορά για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη

Του Γιάννη Αναστασίου*   Το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα της εσωκομματικής του εκλογικής διαδικασίας, οφείλει να πρωταγωνιστήσει…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Αιμοδοσία

Μια ακόμη αιμοδοσία έγινε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στο Βελεστίνο. Οι διοργανωτές ευχαριστούν όσους ανταποκρίθηκαν…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Καραμπερόπουλου

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου και η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα προσκαλούν στην παρουσίαση του πρόσφατου…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Τα βλέμματα στο Βελεστίνο για τον αυριανό αγώνα Ρήγας-Σαρακηνός

Στο Βελεστίνο διεξάγεται αύριο Κυριακή στις 4 μ.μ. το ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής της Α’…

28 Σεπτεμβρίου 2024

«Αζήτητοι» στις προβολές του CineDoc Βόλου

Για την πρεμιέρα της κινηματογραφικής περιόδου 2024-2025 το CineDoc Βόλου παρουσιάζει το καινούριο και βραβευμένο…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Με άλλο αέρα ο Βόλος υποδέχεται την Καλλιθέα στο ντεμπούτο Πουρσαϊτίδη

Με νέο προπονητή στον πάγκο, τον Σάββα Πουρσαϊτίδη, ο Βόλος υποδέχεται σήμερα στις 5 το…

28 Σεπτεμβρίου 2024