Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

«Ναι» στην απεργία από καθηγητές της Μαγνησίας

Υπερψηφίστηκε από τη συνέλευση η πρόταση της Ομοσπονδίας για απεργία μέσα στις πανελλαδικές
Υπερψηφίστηκε από τη συνέλευση η πρόταση της Ομοσπονδίας για απεργία μέσα στις πανελλαδικές

Απεργία κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων αποφάσισαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι καθηγητές της Μαγνησίας μετά τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες στο Εργατικό Κέντρο Βόλου καταδικάζοντας έτσι την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες και την προώθηση των αναγκαστικών μετακινήσεων για όσους είναι υπεράριθμοι. Υπολογίζεται ότι στη συνέλευση συμμετείχαν γύρω στα 500 άτομα, η μαζικότερη της τελευταίας 20ετίας.

Σήμερα πραγματοποιείται η ολομέλεια της συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ για να λάβουν την οριστική απόφαση. Πάντως από προχθές άρχισε η επίδοση των φύλλων επίταξης στους καθηγητές από την κυβέρνηση, ώστε οι πανελλαδικές εξετάσεις να ξεκινήσουν ομαλά μεθαύριο Παρασκευή. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης υπογράμμισε με νόημα πως την Παρασκευή θα μετάσχουμε στις πανελλαδικές ως επιταγμένοι και όχι ως υποταγμένοι.

Η χθεσινή γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας ξεκίνησε γύρω στις 7.30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ. Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου γέμισε ασφυκτικά από καθηγητές που θέλησαν να ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και να εκφράσουν τον έντονο προβληματισμό τους. Παράλληλα και ο αίθριος χώρος είχε κατακλυστεί από καθηγητές.

Συνολικά υπολογίστηκε πως στη συνέλευση έδωσαν το «παρών» γύρω στα 500 άτομα. Μάλιστα μέσα στην αίθουσα βρίσκονταν γύρω στα 350 άτομα, εκ των οποίων οι 100 περίπου όρθιοι, ενώ άλλο 150 ήταν στον αίθριο χώρο.

Συνδικαλιστές υπογράμμισαν πως επρόκειτο για τη μαζικότερη συνέλευση της τελευταίας 20ετίας, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στον κλάδο.

Με αυτά τα δεδομένα δεν τέθηκε καν θέμα απαρτίας, αφού οι παρευρισκόμενοι ξεπερνούσαν κατά πολύ το όριο των 450 ατόμων.

Εφόσον ακούστηκαν οι εισηγήσεις των εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και άλλων καθηγητών, ακολούθησε η απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Η πρόταση των παρατάξεων του Δ.Σ. εκτός του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ήταν η εισήγηση της ΟΛΜΕ για έναρξη απεργιών την Παρασκευή 17 Μαΐου που αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και από την επόμενη εβδομάδα επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες.

Η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών, γύρω στα 400 και πλέον άτομα, είπε «ναι» στις απεργιακές κινητοποιήσεις εντός των πανελλαδικών εξετάσεων και με αυτή την απόφαση θα μετάσχει σήμερα ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης στην ολομέλεια των προέδρων των κατά τόπους ΕΛΜΕ, όπου θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Παράλληλα στη συνέλευση κατέθεσε πρόταση το ΠΑΜΕ για απεργία στις 16 και 17 Μαΐου και μετά τη διεξαγωγή συνελεύσεων για περαιτέρω αποφάσεις. Η πρόταση αυτή έλαβε περίπου 25 ψήφους. Επίσης υπήρξε και μία πρόταση από καθηγητή για να μη γίνουν καθόλου απεργίες στις εξετάσεις που έλαβε 30 ψήφους. Τέλος υπήρξαν συνολικά έντεκα καθηγητές που ψήφισαν λευκό αναφορικά με την εισήγηση της ΟΛΜΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας σημείωσε πως ο Έλληνας εκπαιδευτικός ποτέ δεν υποτάχτηκε, όχι σε τρικομματικές κυβερνήσεις, σε μνημόνια και σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, αλλά σε πολύ ισχυρότερους εχθρούς. Ειδικά ο Έλληνας εκπαιδευτικός δεν υποτάσσεται για τρεις λόγους: Πρώτον, διότι λογοδοτεί στην ιστορία που διδάσκει μέσα στην τάξη, δεύτερον, γιατί πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για το μαθητή του και τρίτον, ως μέλος του πνευματικού κορμού της Ελλάδας θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα αγωνιστή και φορέα ελπίδας για κάθε πολίτη. Την Παρασκευή θα υλοποιήσουμε τις πανελλαδικές εξετάσεις κατ’ ουσίαν ως απεργοί. Την Παρασκευή θα πάμε στα σχολεία μας ως επιταγμένοι και όχι ως υποταγμένοι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως σε κάποιους συναδέλφους επιδόθηκαν τα φύλλα επίταξης από προχθές αργά το βράδυ. Χθες Τρίτη η επίδοση των φύλλων επίταξης ξεκίνησε από τις 7 το πρωί και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας άθλος από τους αστυνομικούς για να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία. Μόνο στο Βόλο θα πρέπει να επιδοθούν 1.280 φύλλα επίταξης προσωπικών υπηρεσιών. Προσωπικά το έλαβα πέντε λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέλευση. Νιώθουμε ως νεοσύλλεκτοι, αλλά έχουμε ψηλά το κεφάλι.

Αναφορικά με την προσέλευση του κόσμου ο κ. Σαβελίδης τη χαρακτήρισε πάρα πολύ μεγάλη, μεγαλύτερη και από το αναμενόμενο.

Από προχθές το βράδυ άρχισαν να επιδίδονται τα φύλλα επίταξης για την επιστράτευση στους καθηγητές της Μαγνησίας, η οποία θα ισχύσει από σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Μέχρι και χθες το βράδυ σχεδόν όλοι οι καθηγητές της Μαγνησίας, γύρω στους 1.800, τα είχαν παραλάβει είτε αυτοπροσώπως είτε τα βρήκαν θυροκολλημένα στο σπίτι τους.

Στα σχολεία επικρατούσε η ψυχολογία των πανελλαδικών εξετάσεων και οι διευθυντές μαζί με τους καθηγητές έλεγαν χθες το πρωί ότι προετοιμάζονται κανονικά για τις πανελλαδικές ασχέτως της απόφασης της γενικής συνέλευσης.

Παράλληλα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την οργάνωση των πανελλαδικών εξετάσεων παρουσία των διευθυντών σχολικών μονάδων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το