Photo Gallery, Τοπικά

Νίκος Κοτζιάς: «Η Ελλάδα δεν έχει στρατηγική για τον 21ο αιώνα»

Από τη χθεσινή ομιλία του καθηγητή στην παρουσίαση του νέου βιβλίου σήμερα στο Πανεπιστήμιο

«Υποβάθμιση της κυριαρχίας του ελληνικού Κοινοβουλίου, ευνουχισμό της κυριαρχίας της χώρας μας και αριθμούς που οδηγούν σε παραπέρα ύφεση, άρα αδιέξοδο θα φέρει το νέο μνημόνιο» τόνισε ο καθηγητής Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και συγγραφέας κ. Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μίλησε χθες στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο σε εκδήλωση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Το θέμα της ομιλίας του ήταν «Η Ελλάδα της κρίσης και η Γεωπολιτική».

Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται από χθες στην πόλη, ενώ σήμερα στις 19.30 στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Η πολιτική σωτηρίας ενάντια στην τρόικα». Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ίδιος, ενώ ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από το δημοσιογράφο κ. Θανάση Σαμαρά.

Στη χθεσινή του ομιλία ο πολύ δημοφιλής συγγραφέας αναφέρθηκε στη θέση της Ελλάδας στο νέο διεθνές περιβάλλον που αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα – ενώ οι κοινωνικές και πολιτικές ελίτ δεν το έχουν μελετήσει με επάρκεια – ποιες τάσεις δημιουργούνται παγκοσμίως, τι σημαίνουν οι αλλαγές μετακύλισης ισχύος από τη Δύση προς την Ανατολή, όπως και η ανάδυση νέων δυνάμεων, αλλά και για τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα του Έλληνα από τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά με το νέο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως «παρατηρείται μια μεγάλη μετακίνηση κεφαλαίων από τη Δύση στην Ανατολή, την ώρα που στη σημερινή κρίση απουσιάζουν αυτά τα κεφάλαια. Επίσης, αναδύονται νέες ισχυρές δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Νότιος Αφρική, αλλά και χώρες της Μέσης και Κεντρικής Ασίας, που διαθέτουν έναν πολιτισμό που είναι αδελφός με τον πολιτισμό της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να της δίνεται η ευκαιρία ως μέλους – κράτους της Ε.Ε. να παίξει ένα ειδικό ρόλο της γέφυρας ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Είναι χώρες που εκτιμούν την ελληνική ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό και έχουν πολλά κοινά προβλήματα με την Ελλάδα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ο τρόπος που χειριστήκαμε την κρίση, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν έχει ένα διεθνή ορίζοντα και μια στρατηγική για το τι θέση θέλουμε να έχει η χώρα στον κόσμο του 21ου αιώνα. Δεν έχουμε καταλάβει τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανάδειξη του οικονομικού εθνικισμού, όπως στη Γερμανία».

Και πρόσθεσε: «Είμαστε σε μια στρατηγική θέση που υποβαθμίζεται συνεχώς, ενώ θα μπορούσαμε να ειδικευτούμε και διπλωματικά παίζοντας ένα δημιουργικό ρόλο. Από την αρχή είχα προτείνει πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τις αναδυόμενες οικονομίες. Μου είπαν ότι αυτό δεν γίνεται. Αλλά στο πρώτο μνημόνιο απαγορεύτηκε η αξιοποίηση οικονομιών τρίτων χωρών. Αλλά, αν δεν γινόταν, γιατί το απαγόρευσαν; Για παράδειγμα η Κίνα είχε πάρει οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα από την Ελλάδα, θα μπορούσε να λάβει πολύ περισσότερα στην αρχή, ενώ η Ρωσία ήταν διατεθειμένη να στηρίξει οικονομικά τη χώρα μας. Επίσης, υπήρχε η παλιά φιλία με σειρά από αραβικές χώρες που είχαν διευκολύνει τη χώρα και στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν υπήρξε πρόβλημα ρευστότητας».

 

Το νέο μνημόνιο

Τι θα επιφέρει το νέο μνημόνιο στην Ελλάδα; «Υποβάθμιση της κυριαρχίας του ελληνικού Κοινοβουλίου, ευνουχισμό της κυριαρχίας της χώρας μας, και αριθμούς που οδηγούν σε παραπέρα ύφεση, άρα σε αδιέξοδο. Οι πανηγυρίζοντες είναι για τα πανηγύρια. Είναι η έβδομη φορά που λένε ότι μας έσωσαν. Ακόμη, και αν το πιστεύουν, ομολογούν ότι ψευδώς μας έλεγαν έξι φορές ότι μας έσωσαν» απάντησε ο κ. Κοτζιάς.

Και πρόσθεσε: «Αν δεν στηρίξουμε τον εργαζόμενο Έλληνα η οικονομία δεν πρόκειται να αναπτυχθεί. Οι οικονομίες αναπτύσσονται με κέντρο και μηχανή τον άνθρωπο. Και όχι το φόβο και τον εκφοβισμό».

Ερωτηθείς δεμ ποια πρέπει να είναι η πολιτική σωτηρίας ενάντια στην τρόικα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης σχεδίου και στήριξης στον ελληνικό λαό που είναι ο φορέας και ο οποίος δημοκρατικά διαλογίζεται για το σχέδιο εξόδου.

Και συμπλήρωσε ότι «δεν υπήρξαν λαοί που να μην ξαναβρήκαν μια πορεία ελπίδας και αισιοδοξίας. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να παλέψουμε για να έχουμε το δικαίωμα της ελπίδας».

Από την πλευρά του ο λέκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Γιώργος Σταμπουλής υπογράμμισε πως η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών με στόχο «να θέσουμε ένα επιστημονικό πλαίσιο συζήτησης που να αντικρίζεται με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον το οποίο έχει αγνοηθεί στην εγχώρια συζήτηση, αν και αλλάζει σε μεγάλο βαθμό το σκηνικό όπου στοχαζόμαστε για την κρίση και τις πολιτικές διεξόδου που μπορεί να έχουμε. Ο κ. Κοτζιάς είναι ένας διεθνώς καταξιωμένος επιστήμονας που τα τελευταία 20 χρόνια έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με την παγκοσμιοποίηση, τις επιπτώσεις της, τις γεωπολιτικές στρατηγικές των χωρών, τις διεθνείς σχέσεις, ιδιαίτερα στο διεθνή καταμερισμό εργασίας».

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το