Πολιτική

Νέο σκάνδαλο στο ΙΚΑ

Είχε «Βιομηχανία» με «μαϊμού» αναρρωτικές άδειες

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει στο Ηράκλειο το σκάνδαλο με τις «μαϊμού» αναρρωτικές άδειες, που σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου χορηγούσε το ΙΚΑ και ειδικότερα επίορκοι υπάλληλοί του.

Στο Ηράκλειο, όπως αποδεικνύουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, είχε στηθεί μια κανονική «βιομηχανία» χορήγησης αναρρωτικών αδειών, με εμπλεκομένους γιατρούς ή και διοικητικό προσωπικό, οι οποίοι έκαναν με το αζημίωτο τη… χάρη σε ασφαλισμένους του ιδρύματος, οι οποίοι και προφανώς δεν είναι άμοιροι ευθυνών.

Στη «βιομηχανία» αυτή ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα «καλολαδωμένο» γρανάζι για να καταδείξει το μέγεθος της διαφθοράς και την απληστία με την οποία λειτουργούσε το σάπιο σύστημα.

Οπως αποκαλύφθηκε χθες, στο πάρτι της χορήγησης των «μαϊμού» αναρρωτικών αδειών συμμετείχε και μία γραμματέας Υγειονομικής Επιτροπής, η οποία επί χρόνια υπέγραφε για τη χορηγία αναρρωτικών αδειών στην κόρη της, που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Η εν λόγω υπάλληλος την επίμαχη χρονικά περίοδο 2008-2012 ήταν γραμματέας σε Υγειονομική Επιτροπή και το ίδιο διάστημα η κόρη της, αν και εργαζόταν κανονικά στον ιδιωτικό τομέα ως υπάλληλος γραφείου, απολάμβανε και επιδόματα ασθενείας, έχοντας εισπράξει παράνομα χιλιάδες ευρώ, με την υπογραφή και της μητέρας της…

Την έγκριση των επαναλαμβανόμενων αναρρωτικών αδειών υπέγραφαν και πάλι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση με τις αναρρωτικές άδειες γιατροί του ΙΚΑ, αλλά κι ένας ακόμα γνωστός συνδικαλιστής γιατρός του ΕΟΠΥΥ στην Κρήτη.

Το σκάνδαλο πάντως δεν σταματά εδώ, καθώς η στοργική μάνα συμμετείχε στηνεπιτροπή ελέγχου που ορίστηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση με τις αναρρωτικές και να καταγράψει μία μία όλες τις πτυχές της υπόθεσης, ώστε να παραδώσει το πόρισμά της στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τυχόν πειθαρχική δίωξη των εμπλεκομένων…

Η παρανομία της υπαλλήλου-μάνας, που είχε οριστεί σε ρόλο «λύκου να φυλάει τα πρόβατα», αποκάλυψε με δημοσίευμά του χθες το κρητικό πόρταλ Cretalive προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ στο Ηράκλειο, η διοίκηση δεν γνώριζε για πιθανή εμπλοκή υπαλλήλου στο σκάνδαλο με τις αναρρωτικές άδειες, γι’ αυτό και όταν συγκροτήθηκε η επιτροπή δεν ελήφθη υπόψη αυτός ο παράγοντας. Παράλληλα, με δεδομένο ότι η υπόθεση εξελίσσεται την περίοδο 2008-2012, το θέμα αφορά το ΙΚΑ και όχι τον μετέπειτα σχηματισθέντα οργανισμό ΕΟΠΥΥ – όπως υποστηρίζει η διοίκησή του.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, από το «κόσκινο» του ελέγχου περνούν και πολλές άλλες περιπτώσεις «μαϊμού» αναρρωτικών στην Κρήτη με ενεχόμενους γιατρούς. Μάλιστα ένας από αυτούς είχε γράψει σε αλλοδαπό ασφαλισμένο με το… αζημίωτο επτά χιλιάδες ημέρες «μαϊμού» αναρρωτικής άδειας, ενώ για τη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων έχει λάβει γνώση η κεντρική διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αλλά και η Δικαιοσύνη.

Διαπιστώνεται ότι χωρίς τέλος είναι οι αποκαλύψεις για τα «κυκλώματα» που λυμαίνονταν όλα αυτά τα χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα. Στο ΙΚΑ περνάνε από «κόσκινο» δικαιούχοι συντάξεων και επιδομάτων, ενώ με το νέο σύστημα «risk analysis» χτυπά «καμπανάκι» σε όσες περιπτώσεις εμφανίζονται υπερβολικές δαπάνες.

Οι αποκαλύψεις για τη δράση των κυκλωμάτων διαδέχονται η μία την άλλη και μεταξύ άλλων αφορούν:

-Στη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων-μαϊμού. Στο στόχαστρο σε πρώτη φάση θα βρεθούν οι Νομοί Ηρακλείου και Χανίων, όπου το ποσοστό αναπηρικών συντάξεων φτάνει το 20%. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 8,9%. Υψηλά ποσοστά αναπηρικών συντάξεων -με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ- έχουν τα Γρεβενά (19,2%), η Πρέβεζα (19,1%) και ο Εβρος (18,8%).

– Στη χορήγηση επιδομάτων σε υγιείς ασφαλισμένους. Για παράδειγμα, σε πολλές περιοχές της χώρας υπήρχε… επιδημία επιδομάτων τυφλότητας. Οι πρώτες αποκαλύψεις αφορούσαν τη Ζάκυνθο, ενώ τώρα ελεγκτές του ΙΚΑ έφτασαν στη Χίο. Στο νησί με βάση τα στοιχεία υπάρχουν 440 με 450 δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας.

-Σημειώνεται πως για τα επιδόματα έλεγχοι γίνονται και σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα στη Λιβαδειά δεκάδες άτομα είχαν καταφέρει να πάρουν επίδομα λόγω χρόνιου βρογχικού άσθματος.

– Στην εικονική ασφάλιση στο ΙΚΑ ατόμων που δεν εργάζονταν. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν καταβάλλονταν οι προβλεπόμενες εισφορές. Τις τελευταίες μέρες έχουν εντοπιστεί δύο υποθέσεις και οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Ν. Ηράκλειο, όπου εταιρεία που εδώ και χρόνια είναι σε αδράνεια ασφάλιζε εικονικά πρώην μεγαλοστελέχη της. Μάλιστα πρόεδρος της εταιρείας -όπως επισημαίνει το ΙΚΑ- ήταν μια 83χρονη γυναίκα.

Παράλληλα στην Πτολεμαΐδα εντοπίστηκε 42χρονος ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου που υπέβαλε ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις. Με τον τρόπο αυτό δηλώνονταν εικονικά Ελληνες και αλλοδαποί ως εργάτες οικοδομικών έργων για ημέρες απασχόλησης που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα και ελάμβαναν ένσημα και παροχές. Στο Ν. Ηράκλειο υπολογίζεται πως η ζημιά για το Ταμείο εφτανε τα 4,5 εκατομμύρια, ενώ στην Πτολεμαΐδα ανέρχεται σε 40.000 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το