Photo Gallery, Τοπικά

Νέο μοντέλο σεισμικότητας στη Θεσσαλία

Εκατοντάδες δημόσια κτίρια σε όλη τη Θεσσαλία ελέγχθηκαν στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΤΥΚ

Εκατοντάδες δημόσια κτίρια σε όλη τη Θεσσαλία ελέγχθηκαν στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ). Σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα ελέγχθηκαν και σε πρώτο στάδιο είχαν εντοπιστεί κτίρια οφθαλμοφανώς επικίνδυνα και είχαν ληφθεί άμεσα μέτρα.

Συνολικά στη Θεσσαλία είχαν ελεγχθεί 503 δημόσια κτίρια και στη Μαγνησία 234.

Ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν στη σημερινή ημερίδα με θέμα πρόληψη, ενημέρωση και ετοιμότητα για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από ενδεχόμενο σεισμό που  διοργανώνει σήμερα η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Ο έλεγχος των δημοσίων κτιρίων που έγινε, ήταν πρωτοβάθμιος και η βαθμονόμηση των οικοδομών κοινοποιήθηκε στο χρήση-φορέα του κάθε κτιρίου, προκειμένου να λάβει μέτρα, εφόσον υπήρχαν παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και  Προστασίας (ΟΑΣΠ) που διοργανώνει τη σημερινή συνάντηση στη Λάρισα (9 π.μ. αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου), κάποια από τα δημόσια κτίρια είχαν εκκενωθεί, κάποια ενισχύθηκαν και κάποια με δευτερεύοντα προβλήματα επισκευάστηκαν.

Η επιλογή κατασκευών που ελέγχθηκαν, έγινε δειγματοληπτικά και βάσει της Μικροζωνικής Μελέτης.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ε. Λέκκας, «στόχος της σημερινής συνάντησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου».

Όλα τα σχολικά κτίρια της Θεσσαλίας που έχουν κατασκευαστεί προ του 1959, πριν δηλαδή την ισχύ του πρώτου αντισεισμικού κανονισμού, έχουν ελεγχθεί από τη διαρκή επιστημονική επιτροπή σχεδιασμού και παρακολούθησης προσεισμικού ελέγχου σχολικών κτιρίων επικράτειας, που λειτουργούσε στο πλαίσιο του ΟΣΚ. Η επιτροπή έλεγξε σε πρώτο βαθμό προσεισμικά  111 σχολικά κτίρια στη Μαγνησία.

Από τα 111 σχολικά κτίρια προ του 1959, 58 στεγάζουν δημοτικά σχολεία, έξι γυμνάσια-λύκεια και επαγγελματικές-τεχνικές σχολές και τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία.

Με την κατάργηση του ΟΣΚ το «μπαλάκι» πέφτει τώρα στα χέρια των Δήμων, που αναλαμβάνουν το έργο, εφόσον βρουν χρήματα, να συνεχίσουν τη Β’ φάση του προγράμματος.

Η κατάσταση, αναφορικά με τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων, όσα εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί πριν το 1959, οπότε ίσχυσε ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός, καθώς έχουν ελεγχθεί όλα τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό, ήταν καλή. Στα σχολικά κτίρια που επισημάνθηκαν προβλήματα στατικής, έγιναν παρεμβάσεις με πρωτοβουλία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), ο οποίος όμως καταργήθηκε. Η μελέτη-καταγραφή ολοκληρώθηκε, ύστερα από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις λόγω έλλειψης κονδυλίων.

«Έχουμε νέο μοντέλο σεισμικότητας για τη Θεσσαλία, με νέες μεθοδολογίες, σε συνδυασμό με τα τοπικά δεδομένα σεισμικότητας», προσθέτει ο κ. Λέκκας.

Το Πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, περιελάμβανε δύο φάσεις, μελετά την τρωτότητα των κτιρίων και χαρτογραφεί όλη τη χώρα, ανάλογα με τον κίνδυνο που κρίνει ότι θα αντιμετωπίσει η κάθε περιοχή σε περίπτωση ισχυρού σεισμού (άνω των 5 Ρίχτερ), συσχετίζοντας χαρακτηριστικά των κτιρίων, όπως τα υλικά κατασκευής τους, το ύψος τους, την ηλικία τους, με τη σεισμικότητα και τα είδη των εδαφών.

Με βάση το χάρτη που έχει τεθεί σε ισχύ με νόμο από το 2003 (ΦΕΚ 1154, 12-8-2003), η χερσαία Μαγνησία και το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου κατατάσσονται στις περιοχές μεσαίας σεισμικής επικινδυνότητας (ζώνη ΙΙ), με σεισμική επιτάχυνση εδάφους 0,24, όταν η ζώνη Ι έχει σεισμική επιτάχυνση 0,16 και η ΙΙΙ 0,36.

Ο χάρτης συντάχθηκε με βάση τη συχνότητα γένεσης των σεισμών, το γεωλογικό τους υπόβαθρο αλλά και τα μεγέθη σεισμών που έχουν σημειωθεί στην κάθε περιοχή.

Στην ίδια ζώνη έχουν ενταχθεί και τα νησιά των Β. Σποράδων. Στον προηγούμενο χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας οι Β. Σποράδες ανήκαν στη ζώνη ΙΙ, ωστόσο η επιτάχυνση εδάφους ήταν 0,16 και όχι 0,24 όπως ισχύει με το νέο χάρτη.

Ο μελετητής οποιουδήποτε οικοδομικού έργου είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τους συγκεκριμένους σεισμικούς συντελεστές.

«Στόχος μας είναι να αφυπνίσουμε τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει σχεδιασμός για άμεση και προσωρινή στέγαση πληγέντων σε περίπτωση σεισμού», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Όπως είναι γνωστό, τα σεισμικά ρήγματα που βρίσκονται ή διέρχονται από περιοχές του Νομού Μαγνησίας είναι τρία, σύμφωνα με το σεισμικό χάρτη που έχει συντάξει η ερευνητική ομάδα του ομότιμου καθηγητή γεωφυσικής του ΑΠΘ κ. Βασ. Παπαζάχου.

Πρόκειται για ρήγματα μεταξύ 159 συνολικά στον ελληνικό χώρο, που έχουν καταγραφεί και τα οποία έχουν δώσει σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ τα τελευταία 2.500 χρόνια.

Τα τρία σεισμικά ρήγματα βρίσκονται στη Ν. Αγχίαλο, είναι μήκους 30 χιλιομέτρων και έχει δώσει μέχρι σήμερα τρεις σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή της Αλοννήσου, μήκους 24 χιλιομέτρων, που έχει δώσει μέχρι σήμερα δύο σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ και στη θαλάσσια περιοχή Πιπέρι Β. Σποράδων, μήκους 30 χιλιομέτρων, που έχει δώσει μέχρι σήμερα ένα σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ. Τα δύο τελευταία εντάσσονται στα ρήγματα της τάφρου του Β. Αιγαίου.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το