Photo Gallery, Τοπικά

Νέο επεισόδιο μεταξύ Π. Σκοτινιώτη και εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ

  Εξώδικο και απάντηση αναφορικά με τη μισθοδοσία

Εξώδικο και απάντηση αναφορικά με τη μισθοδοσία

Συνεχόμενες είναι οι οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, που δίνουν αγώνα για να μην υποστούν τις περικοπές των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Συνολικά 151 εργαζόμενοι με νέο εξώδικο, που υπογράφει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Αναστάσιος Βολιώτης, απειλούν τη διοίκηση ότι θα υποβάλουν μήνυση με στόχο την ποινική δίωξη κάθε υπευθύνου της Επιχείρησης, για παραβίαση της προσωρινής διαταγής που εξέδωσε ο δικαστής Κ. Μαρτίνος, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΥΑΜΒ έπρεπε να τους καταβάλει τις αποδοχές των υπαλλήλων, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 31 Οκτωβρίου του 2012.

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για αχαρακτήριστη πράξη. Η υπηρεσία, σύμφωνα με το δήμαρχο, εφάρμοσε την προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου και καταβάλει τη μισθοδοσία, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στις 31 Οκτωβρίου του 2012. Ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ είχε ακολουθήσει το Νόμο και είχε προβεί σε διορθώσεις στη μισθοδοσία, καθώς πολλοί εργαζόμενοι λάμβαναν χρήματα που δεν δικαιούνταν, με τα ποσά να κυμαίνονται μέχρι 130 ευρώ μηνιαίως. Οι εργαζόμενοι ωστόσο δεν προσέφυγαν κατά της απόφασης διόρθωσης της μισθοδοσίας. Με το εξώδικό τους θέλουν να εφαρμοστεί η προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου, που σύμφωνα με το δήμαρχο, εφαρμόζεται.

«Δεν έχει παραβιαστεί καμία απόφαση δικαστική. Η διόρθωση στη μισθοδοσία δεν έχει σχέση με το επίδικο αντικείμενο» τόνισε ο δήμαρχος και απέστειλε προσωπική επιστολή στον κάθε εργαζόμενο.

Το εξώδικο, η απάντηση

Οι εργαζόμενοι καλούν τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ σε διάστημα τριών ημερών μετά τη λήψη του εξώδικου να αποκαταστήσει τη βλαπτική μονομερή μεταβολή των τακτικών τους αποδοχών του Φεβρουαρίου 2013 …σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν υπάρξει συμμόρφωση, δηλώνουν ότι θα αναγκαστούν να ασκήσουν εναντίον της διοίκησης κάθε νόμιμο δικαίωμά μας ενώπιον των Ποινικών Δικαστηρίων και δη στρεφόμενοι εναντίον της διοίκησης με μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της 15/2/2013 προσωρινής διαταγής του δικαστού του Πρωτοδικείου Βόλου Κων/νου Μαρτίνου…
Ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ απέστειλε χθες στον κάθε υπάλληλο ξεχωριστά την ακόλουθη επιστολή:
«Ως διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ αισθανόμαστε την ανάγκη και την υποχρέωση να σας απαντήσουμε προσωπικά σε σχέση με την από 4/3/2013 εξώδικη διαμαρτυρία, πρόσκληση και δήλωση που επιδώσατε με δικαστικό επιμελητή στην Επιχείρηση στην οποία εργάζεσθε. Το εξώδικο υπογράφει για λογαριασμό σας, όπως κι άλλων συναδέλφων σας, ως πληρεξούσιος δικηγόρος σας, ο κ. Αναστάσιος Βολιώτης.
Και τούτο, διότι δεν πιστεύουμε ότι έχετε επιλέξει να επικοινωνείτε με τη διοίκηση και τη διεύθυνση της Επιχείρησης με τελεσίγραφα και μέσω δικαστικού επιμελητή, χωρίς μάλιστα προηγουμένως να έχετε ζητήσει την οποιαδήποτε διευκρίνιση για το θέμα που θίγετε στην ανωτέρων εξώδικη διαμαρτυρία, πρόσκληση και δήλωση.
Πολλώ μάλλον δεν πιστεύουμε ότι έχετε λάβει γνώση και συμφωνείτε με το περιεχόμενο του ανωτέρω εξωδίκου και την απειλή που μέσω αυτού εκτοξεύεται, ότι δηλαδή θα υποβάλλετε μήνυση με στόχο την ποινική δίωξη κάθε υπευθύνου της Επιχείρησης για, δήθεν, παραβίαση της από 15/2/2013 προσωρινής διαταγής του δικαστού του Πρωτοδικείου Βόλου Κωνσταντίνου Μαρτίνου.
Για την ουσία του θέματος που θίγεται στην ανωτέρω εξώδικη διαμαρτυρία, πρόσκληση και δήλωση, σας κοινοποιούμε το από 27 Φεβρουαρίου 2013 Γνωμοδοτικό Σημείωμα του νομικού συμβούλου της Επιχείρησης Δημήτρη Μακρυγιάννη, με βάση το οποίο ενήργησε η υπηρεσία, συμμορφούμενη πλήρως προς την αναφερόμενη προσωρινή διαταγή.
Περιοριζόμαστε με ειλικρινή θλίψη, να επισημάνουμε ότι όσοι είχαν την αχαρακτήριστη πρωτοβουλία αυτού του εξώδικου, επέλεξαν να το πράξουν τη στιγμή που η διοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη με υποθέσεις «φωτιά» που κληρονόμησε από το παρελθόν και προσπαθεί, μέσα από άπειρες αντιξοότητες, να κρατήσει όρθια την Επιχείρηση, κόβοντας ταυτόχρονα κάθε σχέση με πρακτικές και καταστάσεις που είχαν τροφοδοτήσει μια έντονα αρνητική εικόνα τα τελευταία χρόνια. Και ότι επέλεξαν να το πράξουν τη στιγμή που η διοίκηση προσπαθεί, μαζί με τη μεγάλη πλειονότητα -θέλουμε να πιστεύουμε- των εργαζομένων της Επιχείρησης, να χαράξει μια νέα πορεία για τη ΔΕΥΑΜΒ, με διασφάλιση του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της και με απαρέγκλιτη τήρηση των αρχών της νομιμότητας και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, ως θεμελιακών αρχών για την οργάνωση και λειτουργία της».

Θα πληρωθούν οι υπερωρίες
Ο Δήμος Βόλου θα καταβάλει σήμερα στους εργαζόμενους τις υπερωρίες των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2012, ενώ ήδη έχει εκδοθεί το ένταλμα και για καταβολή υπερωριών μέχρι το τέλος του 2012, για όσες υπηρεσίες εργάστηκαν, καθώς στο Δήμο είχε μπει «λουκέτο» από κινητοποιήσεις.

Για την πληρωμή των υπερωριών ενημέρωσε χθες ο δήμαρχος το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, ενώ σε ό,τι αφορά στο αίτημα για τη μη προκήρυξη των διαγωνισμών για ατομικά είδη προστασίας και παραλαβής γάλακτος, επέρριψε όλες τις ευθύνες στις Υπηρεσίες.

«Ο δήμαρχος δεν κάνει διαγωνισμούς. Τους διαγωνισμούς τους κάνουν οι Υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι τις Υπηρεσίες πρέπει να καταγγείλουν γιατί δεν κάνουν τη δουλειά τους. Εάν εμείς ως διοίκηση αποτρέπαμε τις Υπηρεσίες από τη διεξαγωγή των διαγωνισμών, να καταγγέλλανε δικαίως εμάς. Είναι αδύνατον να κρατά ο δήμαρχος ημερολόγιο για το πότε πρέπει να διεξαχθεί ένας διαγωνισμός  Οι Υπηρεσίες δουλεύουν με κάποιους απίθανους ρυθμούς και αυτό πρέπει να καταγγελθεί. Δεν είναι ο Δήμος Βόλου, Κοινότητα Μακρινίτσας, με έναν κοινοτάρχη και μια  γραμματέα να περνούν όλα από τα χέρια τους» τόνισε. Για το 2012 τα είδη ατομικής προστασίας και το γάλα χάθηκαν εφόσον δεν έγιναν οι διαγωνισμοί και ο Νόμος δεν προβλέπει την καταβολή σε χρήμα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το