Photo Gallery, Τοπικά

Νέος υγειονομικός χάρτης στη Μαγνησία

 

 

 

Με υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας, μετακινήσεις γιατρών και συγχωνεύσεις Κλινικών

 

 

«Καμπανάκι» για τις Κλινικές ΩΡΛ, Ουρολογική και Οφθαλμολογική του Νοσοκομείου

 

Υποβάθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας Μαγνησίας σε πρώτη φάση και μεταγενέστερα κλείσιμο Κλινικών του Νοσοκομείου Βόλου, οι οποίες διαθέτουν λιγότερες από δεκαπέντε κλίνες και συγχώνευσή τους με άλλες Κλινικές της Θεσσαλίας, ενδέχεται να φέρει ο «Καλλικράτης» στην Υγεία, στον οποίο το «πράσινο φως» έδωσε η Επιτροπή Σοφών. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι μετακινήσεις γιατρών μεταξύ Νοσοκομείων στην ίδια υγειονομική περιφέρεια. Ήδη από τα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας πέντε παιδίατροι έχουν μετακινηθεί στο Νοσοκομείο Λαμίας, προκειμένου να καλύψουν κενά εφημεριών.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Εν όψει ενός νέου υγειονομικού χάρτη είναι πιθανό να βρεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η Μαγνησία, αλλά και η χώρα συνολικά.

Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών προς το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για υπερπληθώρα γιατρών που συνεπάγεται αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις Κλινικών, αλλά και μετακινήσεις του ιατρικού προσωπικού, όπου υπάρχουν κενά.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία υπολογίζεται ότι στο ΕΣΥ υπηρετούν 6.500 περισσότεροι γιατροί απ’ όσους χρειάζονται. Για παράδειγμα στην Ελλάδα αναλογούν 5,3 γιατροί ανά χίλιοι κάτοικοι, όταν ο μέσος όρος στην ευρωπαϊκή Ένωσης είναι 3,4 γιατροί.

Ο «Καλλικράτης» στις Κλινικές είναι ορατός, καθώς, όπως επισημαίνουν γιατροί, θέση της Επιτροπής Σοφών είναι ότι Κλινικές σε Νοσοκομεία με δεκαπέντε και κάτω κλίνες, είναι ουσιαστικά αντιπαραγωγικές, αφού απαιτούν νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, καθώς και εφημερίες.

Ποιες όμως Κλινικές θα επηρεάζονταν στο «Αχιλλοπούλειο» από μια τέτοια εξέλιξη; Η ΩΡΛ, η Ουρολογική και η Οφθαλμολογική είναι κλινικές που διαθέτουν μέχρι και δεκαπέντε κρεβάτια, όπως τονίζουν γιατροί και προσθέτουν ότι δεν θα είναι απίθανο στο άμεσο μέλλον να δούμε συγχωνεύσεις αυτών των Κλινικών με ομοειδείς τους από άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και να έχουν ως έδρα τη Λάρισα.

Στην ΩΡΛ υπάρχει ένα κενό γιατρού, στην Ουρολογική δύο, ενώ τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις που αναμένονται στο χώρο της υγείας, ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κ. Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος σημείωσε πως αν εφαρμοστούν οι εισηγήσεις της Επιτροπής Σοφών, σε πρώτη φάση αναμένει να υποβαθμιστεί η λειτουργία κάποιων Κέντρων Υγείας πανελλαδικά που λειτουργούν κοντά σε νοσοκομεία. Η υποβάθμιση μπορεί να έχει τη μορφή διακοπής των εφημεριών τους και μετακίνησης των γιατρών τους στα νοσοκομεία. Ουσιαστικά τα Κέντρα Υγείας να λειτουργούν κυρίως για συνταγογράφηση. Σε δεύτερη φάση οι αλλαγές μπορεί να αγγίξουν και τα Νοσοκομεία με συγχωνεύσεις Κλινικών που δεν θα έχουν πάνω από δεκαπέντε κλίνες. Δηλαδή μία Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου να συγχωνευτεί με αντίστοιχη της Λάρισας.

 

Οι μετακινήσεις

γιατρών

 

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας σχετικά με τις μετακινήσεις γιατρών σε άλλους νομούς για να καλύψουν κενά κάνοντας εφημερίες.

Όπως τόνισε η πρόεδρος των εργαζομένων κ. Νέλη Χονδρογιάννη, το πρόβλημα παρατηρήθηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου τέσσερις παιδίατροι από τα Κέντρα Υγείας Αλμυρού και Βελεστίνου μετακινούνταν ορισμένες ημέρες στο Νοσοκομείο Λαμίας για να πραγματοποιήσουν εφημερίες στην Παιδιατρική Κλινική. Μετά βέβαια το φαινόμενο επεκτάθηκε και στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής πάλι με τη μετακίνηση της παιδιάτρου.

Για το ίδιο ζήτημα επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, ο οποίος αρχικά θέτει τα ζητήματα της διαταραχής του προσωπικού και επαγγελματικού προγραμματισμού των γιατρών, οι οποίοι ενημερώθηκαν ξαφνικά για τη μετακίνησή τους, αλλά και το αν νομιμοποιείται να εργαστούν ως γιατροί σε άλλη περιφερειακή ενότητα πλην αυτής στης οποίας τον Ιατρικό Σύλλογο είναι εγγεγραμμένοι.

«Το κυριότερο πρόβλημα όμως προκύπτει για τα ίδια τα Κέντρα Υγείας, στα οποία υπηρετούν οι συνάδελφοι γιατροί, από το κενό που δημιουργείται σε αυτά με την απρογραμμάτιστη μετακίνησή τους. Το πρόβλημα διογκώνεται ακόμη περισσότερο για αυτά τα Κέντρα Υγείας, αφού ήδη στις τόσες κενές θέσεις γιατρών που υπάρχουν από ετών και δεν αναπληρώνονται, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς εσάς, προστίθεται μεγαλύτερο έλλειμμα θέσεων γιατρών με αυτές τις αιφνίδιες και χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα μετακινήσεις γιατρών προς άλλα Νοσοκομεία. Ως Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας διαμαρτυρόμαστε έντονα γι’ αυτή την εμβαλωματική τακτική που ακολουθείται από τη ΔΥΠΕ Θεσσαλίας με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του Νοσοκομείου Βόλου».

Επίσης στην επιστολή καλεί τον υπουργό να προχωρήσει στην κάλυψη των κενών με γιατρούς στα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Θα πρέπει να ντρέπεται αν τελικά γίνει μια τέτοια κίνηση για κατάργηση κλινικών από το νοσοκομείο του Βόλου τόσο ο κύριος Λοβέρδος και πολύ περισσότερο ο εξ Αλμυρού yes man ,διευθυντής του νοσοκομείου, που ανερυθρίαστα τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας κίνησης.Πώς είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο ,όταν μιλάμε για μία πόλη150.000 κατοίκων και ειδικά κατά την τουριστική περίοδο φθάνει και τους 200.000 χιλ και πάνω κατοίκους μαζί με τούς επισκέπτες και ένα αεροδρόμιο σε ανοδική πορεία, να στερηθούν των υπηρεσιών έστω και μιας κλινικής.Θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να αποψιλώνουμε την πόλη από υγειονομικές υπηρεσίες και να τις μεταφέρουμε σε χωριά.Με αυτή την λογική να μεταφερθούν άλλες κλινικές από άλλες πόλεις της Θεσσαλίας ή της Στερεάς ή από όπου αλλού νομίζουν οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης στο Βόλο.
    Για τον κύριο Λοβέρδο νομίζω ότι θα είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να έχει το κεφάλι του ήσυχο από τυχόν ατασθαλίες όπως έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν στη Λάρισα. Το έχουμε τονίσει και θα το τονίζουμε χιλιάδες φορές ακόμη, εμείς οι πολίτες.Θέλουμε πολιτικούς που να μείνουν στην ιστορία ότι πρόσφεραν στον τόπο μας και όχι τα όποια κομματόσκυλα που προτάσσουν το πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον σε βάρος του ίδιου τους του τόπου.Φωνάξτε και κινηθείτε τώρα πριν είναι αργά, Στο Βόλο πρέπει να έρχονται υπηρεσίες και όχι να φεύγουν γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι ανώφελο να λέμε μετά ποιος έφταιξε..και τι δεν κάναμε σωστά.

Μοιραστείτε το