Photo Gallery, Τοπικά

Νέος διοικητής στην 111 ΠΜ και προβληματισμοί για τις περικοπές

Τη διοίκηση της 111 Πτέρυγας Μάχης σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία με γνωστές δημοσιονομικές δυσκολίες και σχέδια για νέες περιστολές στις Ένοπλες Δυνάμεις, παρέλαβε χθες στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου ο Σμήναρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, υποσχόμενος να διατηρήσει το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του σχηματισμού στα υψηλά επίπεδα, στα οποία του παραδόθηκε από τον απερχόμενο διοικητή, σμήναρχο (Ι) Κων. Γιάνναρο.

Κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που παρέστησαν στη χθεσινή εκδήλωση παράδοσης – παραλαβής διοίκησης στην 111 ΠΜ, οι οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν σε ατομικό επίπεδο, οι περικοπές αμυντικών δαπανών, αλλά και τα σενάρια για οικονομίες κλίμακας στην Πολεμική Αεροπορία με αποσύρσεις μαχητικών αεροσκαφών που θίγουν και μονάδες του ΑΤΑ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, «οι οριστικές αποφάσεις μέχρι στιγμής αφορούν τα 28 A-7E και 15 TA-7C, τα 18 RF-4E, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να ακολουθήσουν τα F-4E AUP. Ίσως μέχρι εδώ τα πράγματα να ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενα, αλλά στο τραπέζι έχουν πέσει και τα μαχητικά της περίφημης «πάλαι ποτέ» αγοράς του αιώνα, δηλαδή τα 32 F-16 block 30 και τα 19 Mirage 2000EGM/BGM. Εάν οι σχεδιασμοί αυτοί προχωρήσουν τότε σε κάθε περίπτωση μιλάμε για 130 περίπου μαχητικά, σε μια κίνηση δίχως αύριο, όμως κάτι που σημαίνει πως τα αεροσκάφη θα φύγουν χωρίς να αντικατασταθούν από καμία νέα προσθήκη.

Τα RF-4E Phantom εδρεύουν στη Λάρισα (110 ΠΜ, 348 Μοίρα “Μάτια”) και η απόσυρση ήταν ήδη ενταγμένη στις επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΠΑ. Για τα F-16 block 30 (το 1989 πραγματοποιήθηκε η παραλαβή 40 Block 30 στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος Peace Xenia I,) η απόφαση της ΠΑ να μην τα συμπεριλάβει σε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης -το οποίο τυπικά υφίσταται για τα block 50 και 52+ ουσιαστικά τα θέτει σε πορεία απόσυρσης.

Αν και οι αποσύρσεις μαχητικών γίνονται όταν αυτά εξαντλούν την επιχειρησιακή τους ζωή και δεν υφίστανται κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης, εντούτοις το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι για τις αποσύρσεις δεν προβλέπονται ανάλογες αγορές είτε νέων είτε μεταχειρισμένων αεροσκαφών.

Έτσι και εάν η τρόικα επιμείνει στις περικοπές στις ΕΔ τότε βρισκόμαστε προ ενός ουσιαστικού Αρμαγεδδών με ολέθρια αποτελέσματα για την ισχύ της ΠΑ, τέτοιου που δεν έχουμε ζήσει στο πρόσφατο παρελθόν με απρόβλεπτες συνέπειες στην αμυντική αποτροπή της χώρας.

Ήδη η Ελλάδα έχει αναδειχτεί πρωταθλήτρια στις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό της, με το εντυπωσιακό ποσοστό του 47,3% για το τρέχον έτος, 2012, σε σχέση με τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του 2008, μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ειδική έκδοση της έγκυρης αμερικανικής επιθεωρήσεως Defense News της 4ης/6/2012. Στο άρθρο αυτό η Ελλάδα καταλαμβάνει… την πρώτη θέση, με τη μείωση του φετινού αμυντικού προϋπολογισμού της να φτάνει φέτος σε απόλυτους αριθμούς τα 4,8 δισ. δολάρια (οι τιμές είναι σε δολάρια, επειδή η εφημερίδα είναι αμερικανική) από 9,1 δισ. δολάρια το 2008. Δεύτερη σε μειώσεις έρχεται η Ισπανία, ο αμυντικός προϋπολογισμός της οποίας κατρακύλησε από τα 13,2 δισ. δολάρια (2008) στα 7,8 (2012), μια μείωση με άλλα λόγια της τάξεως του 40,9%. Στην τρίτη θέση αυτού του άτυπου διαγωνισμού η Ιρλανδία, που από το 1,31 δισ. δολάρια (2008) έπεσε στο 0,899 (2012), μείωση της τάξεως του 31,4%. Τέταρτη η Ιταλία, η οποία από τα 22,4 δισ. δολάρια (2008) έπεσε στα 17,6 δισ. δολάρια – ή 21,4%. Πρακτικά, βλέπουμε ότι οι χώρες της ευρωζώνης που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα είναι και αυτές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες περικοπές στους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους».

Οι αναφορές στις οικονομικές προκλήσεις της εποχής δεν έλειψαν και στη χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής ενώπιον του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας και διοικητή CAOC-7, αντιπτέραρχου (Ι) Ευαγ. Τουρνά που ανέλαβε καθήκοντα πριν περίπου ένα μήνα στη Λάρισα, καθώς και του επιτελάρχη του ΑΤΑ, υποπτέραρχου (Ι) Λεων. Τσιούτρα και άλλων εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν περιοριστεί σε όλες τις Πτέρυγες Μάχης σε σημαντικό βαθμό οι δαπάνες, ενώ οι διοικήσεις κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να διατηρήσουν με μικρότερα κονδύλια για καύσιμα, ανταλλακτικά κ.ά. το αξιόμαχο των σχηματισμών.

Για παράδειγμα, ο απερχόμενος Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Φ. Κρεβάικα, παραδίδοντας πριν ένα περίπου μήνα τη διοίκηση του ΑΤ στη Λάρισα στο νέο Αρχηγό ΤΑ κ. Τουρνά (που επίσης έχει υπηρετήσει, όπως και ο νέος διοικητής στην 111 ΠΜ), είχε επισημάνει στην ημερήσια διαταγή του και τα εξής: «Πιστεύοντας στη χρήση της τεχνολογίας προς διευκόλυνση του έργου της Πολεμικής Αεροπορίας,  επιδίωξα και καθιέρωσα την τηλεδιάσκεψη ως θεσμό στις εκπαιδεύσεις και μέσω αυτής επιτεύχθηκε πρώτα απ’ όλα η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στελεχών της

Τακτικής Αεροπορίας, καθώς και η εξοικονόμηση σημαντικών ποσών προς όφελος της Πολεμικής Αεροπορίας και της χώρας».

Ο νέος διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, γεννημένος στα Χανιά το 1963, υπηρετούσε μέχρι πρότινος στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα και είναι παλιός γνώριμος, όπως οι περισσότεροι ιπτάμενοι, της Ν. Αγχιάλου. Μάλιστα στις 17/6/98 κατά τη διάρκεια πτήσης αξιολόγησης υποσμηναγού στη Λάρισα, αντιμετώπισε βλάβη του αεροσκάφους (απασφάλιστος ριναίος) και τελικά το προσγείωσε στη Ν. Αγχίαλο. «Η σωστή αντιμετώπιση της βλάβης, αποτέλεσμα υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης αποσόβησε σοβαρό αεροπορικό ατύχημα και διέσωσε πολύτιμο υλικό της ΠΑ» αναφέρθηκε σχετικά για τον επισμηναγό τότε Θεμ. Μπουρολιά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το