Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Νέοι… σε κίνηση στην Ευρώπη

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες στην παραλία, δίπλα από το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, και διοργανώνονται από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες στην παραλία, δίπλα από το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, και διοργανώνονται από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα

 

Δρόμοι για την κινητικότητα των νέων στην Ευρώπη ανοίγουν μέσω του Βόλου από χθες, καθώς στην πόλη πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Νέοι σε Κίνηση».

Σημαντικές πληροφορίες και άμεση επαφή με τα πλέον αρμόδια στελέχη μπορούν να έχουν οι νέοι του Νομού Μαγνησίας σχετικά με τα ζητήματα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα προ κρίσης συγκαταλεγόταν στις τελευταίες χώρες σχετικά με την κινητικότητα. Όμως πλέον το ενδιαφέρον των νέων έχει αυξηθεί.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν χθες στην παραλία, δίπλα από το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, και διοργανώνονται από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο

Ο Βόλος ήταν η πόλη που επιλέχθηκε φέτος από την Ελλάδα για την πραγματοποίηση αυτών των ενημερωτικών εκδηλώσεων, οι οποίες διεξάγονται και σε διάφορες άλλες πόλεις της Ευρώπης. Οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εντάσσονται στην πρωτοβουλία «Νεολαία σε Κίνηση» άρχισαν χθες και θα συνεχιστούν μέχρι και αύριο Σάββατο.

Επισκεπτόμενος ένας νέος το χώρο που έχει δημιουργηθεί δίπλα στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, θα μπορέσει να ενημερωθεί για όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, αλλά και τα υπόλοιπα εργαλεία για τη μετακίνησή του στην Ευρώπη, με σκοπό να καταρτιστεί, να εκπαιδευτεί, αλλά και να εργαστεί για ορισμένους μήνες.

Εξάλλου η σημερινή εποχή απαιτεί την απόκτηση εμπειριών και δεξιοτήτων από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Παράλληλα λειτουργούν διάφορα θεματικά περίπτερα από το υπουργείο Παιδείας, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, τον ΟΑΕΔ, το υπουργείο Εργασίας, τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων. Το Εράσμους, η πρακτική άσκηση μέσα από τα Γραφεία Διασύνδεσης των ΑΕΙ, η εύρεση εργασίας στην Ευρώπη μέσω του eures είναι μερικά μόνο από τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται.

Φοιτητές, μαθητές, αλλά και άλλοι νέοι προσήλθαν χθες στο χώρο των εκδηλώσεων και ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους φορείς.

Ενημέρωση και κινητικότητα

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Άρης Περουλάκης τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στους νέους τις δυνατότητες που έχουν για να κινηθούν στην Ευρώπη και να κερδίσουν δεξιότητες και προσόντα. Γιατί να μην πάει κάποιος για έξι μήνες στο Παρίσι ή στη Ρώμη, κερδίζοντας μια εργασιακή εμπειρία που ως στοιχείο στο βιογραφικό του εξετάζεται σοβαρά από τους εργοδότες στο πλαίσιο της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων; Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν όλοι οι φορείς που είναι οι εθνικοί εκπρόσωποι των κοινοτικών προγραμμάτων. Για παράδειγμα το ΙΚΥ στην Ελλάδα υλοποιεί τις διαδικασίες για το Εράσμους. Παράλληλα το eures είναι μια κεντρική βάση δεδομένων, μέσω της οποίας κάποιος μπορεί να βρει εργασία στην Ευρώπη. Γενικότερα βλέπουμε ότι η νεολαία ενδιαφέρεται πάρα πολύ για αυτές τις εκδηλώσεις, καθώς θέλει να ενημερωθεί για τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει.

Από τη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Παιδείας που ασχολείται με τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, η κ. Ξανθίππη Τοκμακίδου τόνισε πως στόχος των εκδηλώσεων που συμμετέχει και το υπουργείο Παιδείας, είναι να δείξουν στους νέους τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσω της κινητικότητας στην Ευρώπη για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην εκπαίδευση και να πετύχουν πιο εύκολα τη μετάβαση στον επαγγελματικό στίβο.

Η ίδια πρόσθεσε πως το πρόγραμμα ΕΣΠΑ του υπουργείου Παιδείας χρηματοδοτεί πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως τις δομές απασχόλησης και σταδιοδρομίας στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, τη διά βίου μάθηση.

Παράλληλα υπογράμμισε πως για όλα τα προγράμματα του υπουργείου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους.

Μέσω των γραφείων διασύνδεσης οι απόφοιτοι μπορούν να βρουν εργασία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, να κάνουν οι τελειόφοιτοι την πρακτική τους άσκηση, αλλά παράλληλα να αποκτήσουν και κάποια επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό.

Ενθουσιασμένοι ήταν οι νέοι από τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, οι οποίες εκτός από ενημερωτικό είχαν και ψυχαγωγικό περιεχόμενο.

Δύο φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ βρέθηκαν χθες στο θεματικό περίπτερο του ΙΚΥ με το ενδιαφέρον τους να επικεντρώνεται στο Εράσμους. Οι ίδιοι σημείωσαν πως άντλησαν σημαντικές πληροφορίες. Ο φοιτητής Αριστείδης Βλαχούλης σημείωσε πως και μόνο που θα μεταβεί κάποιος νέος στο εξωτερικό για ολιγόμηνες σπουδές, θα είναι πολύτιμο γι’ αυτόν. Από την εκδήλωση οι φοιτητές μπορούν να ενημερωθούν για διάφορα ζητήματα, όπως το Εράσμους, από το οποίο μπορεί να βρεις ακόμη και εργασία, αν αφήσεις καλές εντυπώσεις.

Από την πλευρά του ο φοιτητής Μάκης Παυλίδης υπογράμμισε πως οι σημερινοί νέοι λόγω και της κρίσης ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που οδηγούν σε εκπαίδευση και εργασία στο εξωτερικό. Είναι μια εμπειρία που αξίζει να την περάσεις, δημιουργούνται ευκαιρίες για δουλειά αρκεί βέβαια και ο νέος να προσαρμοστεί στο ξένο περιβάλλον.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το