Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Νέοι αγιογράφοι σε καιρούς κρίσης

 

Έντεκα άτομα αποφοίτησαν από τη Σχολή Αγιογραφίας της Μητρόπολης Δημητριάδος
Έντεκα άτομα αποφοίτησαν από τη Σχολή Αγιογραφίας της Μητρόπολης Δημητριάδος

Τα πτυχία τους έλαβαν έντεκα νέοι αγιογράφοι από τη Σχολή Αγιογραφίας της Μητρόπολης Δημητριάδος στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας. Μπορεί η εποχή να είναι δύσκολη για τους αγιογράφους, ωστόσο το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού παραμένει έντονο και η εικόνα αποτελεί για πολλούς ισχυρό σύμβολο πίστης και ψυχικής δύναμης. Οι παραγγελίες για αγιογράφηση εικόνων συνεχίζονται, ενώ και πολλοί Ιεροί Ναοί στην πόλη, αλλά και την περιφέρεια δεν έχουν αγιογραφηθεί πλήρως.

Ως δώρο, ως σύμβολο πίστης στο σπίτι, ως τάμα, μια εικόνα έχει τη δική της παντοτινή αξία αναπαριστώντας την εικόνα ενός Αγίου ή ένα θρησκευτικό γεγονός. Μέχρι και πριν λίγα χρόνια οι παραγγελίες για αγιογράφηση εικόνων ήταν πολλές. Η κρίση πλέον έχει περιορίσει κάπως την κινητικότητα που υπήρχε, αλλά το θρησκευτικό συναίσθημα δεν κάμφθηκε που σημαίνει ότι ακόμη και στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες υπάρχουν πιστοί που αναζητούν να αγοράσουν μια εικόνα για να την έχουν στο σπίτι τους.

Πριν μερικές ημέρες έλαβαν από τη Σχολή Αγιογραφίας «Διά Χειρός» της Μητρόπολης Δημητριάδος τα πτυχία τους έντεκα νέοι αγιογράφοι. Άντρες και γυναίκες, από διάφορες ηλικίες, μετά από τέσσερα χρόνια σπουδών επιθυμούν να κάνουν το δικό τους επαγγελματικό ξεκίνημα σε έναν κλάδο που τους ενδιαφέρει και έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Άλλωστε η αγιογραφία είναι γι’ αυτούς ο συνδυασμός της ζωγραφικής με τη θρησκευτική πίστη και τη θεολογία.

Ο 30χρονος Θανάσης Κουρδής είναι ένας από τους έντεκα πτυχιούχους, που ήδη δραστηριοποιείται στο χώρο εδώ και πέντε χρόνια αγιογραφώντας μάλιστα αυτήν την περίοδο τη δεύτερη εκκλησία, πιο συγκεκριμένα στη Φαλάνη Λάρισας.

«Η αγιογραφία είναι παράδοση. Και κάνω κάτι που μου αρέσει και βγαίνει από μέσα μου. Όταν αγιογραφώ, αισθάνομαι ελεύθερος, ανοίγεται η ψυχή μου, χαλαρώνω και αποκτώ μια ιδιαίτερη σχέση με το Θεό» τονίζει ο ίδιος.

Από την παιδική ηλικία του άρεσε η ζωγραφική, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στην αγιογραφία. Τα έργα που παρουσίασε στην έκθεση, αφορούσαν στη Σταύρωση του Χριστού, τον Άγιο Νικόλαο και τον Ευαγγελισμό.

Όπως αναφέρει, λόγω της κρίσης οι παραγγελίες για αγιογράφηση εικόνων έχουν μειωθεί. Ωστόσο δεν χάνει την ελπίδα του ότι δουλειά θα συνεχίσει να υπάρχει, αφού οι πιστοί είναι συνδεδεμένοι με τις εικόνες.

Χρειάζεται πίστη

Η 23χρονη Ελένη Τσιάκα, νέα πτυχιούχος της Σχολής Αγιογραφίας, μας ανέφερε πως ήταν όνειρο πολλών ετών να ασχοληθεί με την αγιογραφία. «Ήθελα να εγγραφώ στη συγκεκριμένη Σχολή και να φοιτήσω. «Στην αρχή είχα λίγο άγχος, καθώς έμπαινα σε μια διαδικασία που ήταν άγνωστη για μένα, να μάθω αυτό το όμορφο επάγγελμα. Οι εμπειρίες ήταν μοναδικές και αξέχαστες. Στην Αγιογραφία μου αρέσει ιδιαίτερα η τοιχογραφία» σημείωσε η ίδια.

Πώς αισθάνεται, όμως αγιογραφώντας μια εικόνα; «Αισθάνομαι απέραντο δέος. Πρέπει να είσαι προσηλωμένος στην προσευχή και στο άτομο που εικονίζεται στην εικόνα να προσεύχεσαι με θέρμη και πίστη, προκειμένου να αποδώσεις αυτό το έργο» μας απάντησε.

Ήδη έχει αγιογραφήσει αρκετούς Αγίους, όπως τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Νικόλαο.

Αναφορικά με την επαγγελματική προοπτική, η ίδια σημείωσε ότι υπάρχει, αρκεί να το θέλει κάποιος και να το επιδιώξει. Ακόμη και μέσα στην κρίση υπάρχουν άτομα που είναι προσηλωμένα στην Εκκλησία και παραγγέλνουν εικόνες για να έχουν μια ψυχική σύνδεση μαζί τους.

Τα χαρακτηριστικά

Από την πλευρά της η 32χρονη Φωτεινή Σπανού μας τόνισε πως η αγιογραφία έχει τα στοιχεία της ιερότητας και της ταπεινότητας που την ελκύουν ιδιαίτερα.

«Όποιος ασχολείται με την αγιογραφία, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει μια σχέση με τη θεολογία, να μπορεί να συνδυάσει και να διακατέχεται από μια πνευματικότητα» τόνισε η ίδια.

Μάλιστα επέλεξε να αγιογραφήσει τη «Θυσία του Αβραάμ», γιατί, όπως είπε, είναι η μόνη εικόνα που συμβολίζει την τριαδικότητα, φανερώνει τον Κύριο. «Οι διαστάσεις της εικόνας είναι 1,80 μ. επί 1,34 μ. και χρειάστηκε περίπου ένα μήνα για να την αγιογραφήσω» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως οι επαγγελματικές προοπτικές είναι λίγο δύσκολες, καθώς οι δουλειές δίνονται σε ήδη καταξιωμένους αγιογράφους. Αλλά από την στιγμή που μας αρέσει αυτό που κάνουμε, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Το ενθαρρυντικό είναι πως ο κόσμος συνεχίζει να παραγγέλνει εικόνες, ενώ υπάρχουν ναοί που δεν έχουν αγιογραφηθεί.

Συνολικά 30 απόφοιτοι

Ο διευθυντής της Σχολής Αγιογραφίας π. Δημήτριος Κατούνης τόνισε πως τα πτυχία είναι αναγνωρισμένα από τη Μητρόπολη Δημητριάδος και την Εκκλησία και οι πτυχιούχοι μπορούν να αναλάβουν εργασίες σε ναούς της Μητρόπολης, να ανοίξουν εργαστήρια αγιογραφίας και να εκτελέσουν παραγγελίες εικόνων είτε για σπίτια είτε για ναούς.

Συνολικά από τη Σχολή Αγιογραφίας της Μητρόπολης Δημητριάδος έχουν αποφοιτήσει περίπου 30 άτομα.

«Η αγιογραφία είναι η έκφραση της πίστης. Και παράλληλα αποτελεί τη διδασκαλία της Εκκλησίας με χρώματα. Ο αγιογράφος, εφόσον μαθαίνει την ορθόδοξη θεολογία και αγιογραφία, μπορεί να τα μεταφέρει με τα πινέλα του» υπογράμμισε ο ίδιος αναφερόμενος στο θεολογικό υπόβαθρο της αγιογραφίας.

Αντίστοιχες Σχολές Αγιογραφίας λειτουργούν και σε ορισμένες άλλες Μητροπόλεις, όπως Πειραιώς, Σερρών.

Οι παραγγελίες εικόνων για το σπίτι, το ναό, ακόμη και ως δώρο, δεν έχουν σταματήσει, μολονότι πλέον μπορεί να αναφέρονται σε μικρότερα μεγέθη, όπου και το κόστος είναι χαμηλότερο.

«Επαγγελματικά τα πράγματα για τους αγιογράφους, τολμώ να πω πως μολονότι είναι δύσκολη η εποχή, στον τομέα της εικόνας υπάρχει μια διαφορετική κατάσταση. Όλοι αγαπούν την εικόνα και όσο και αν δυσκολεύονται να ανταποκριθούν οικονομικά, πάλι θέλουν να την αποκτήσουν. Μια εικόνα είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος. Λύνει δηλαδή πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις. Έπειτα οι εικόνες μπορούν να κυμανθούν σε μια πολύ μεγάλη γκάμα τιμών. Και πολλοί άνθρωποι δίνουν μια εικόνα για δώρο είτε στα ονομαστήρια είτε σε μια περίσταση είτε σαν δώρο για έναν κουμπάρο ή σε γάμο. Σε πολλές κοινωνικές περιστάσεις η εικόνα είναι το καλύτερο δώρο, ενώ υπάρχει το πλεονέκτημα πως η αληθινή εικόνα γίνεται κειμήλιο για μια οικογένεια, όσο περνούν τα χρόνια, ενώ παραδίδεται και στις επόμενες γενιές. Επίσης για τους νέους αγιογράφους είναι παρήγορο το γεγονός πως οι ναοί δεν έχουν αγιογραφηθεί όλοι πλήρως. Υπάρχουν πολλά κενά στους ναούς που θα πρέπει να καλυφθούν, ενώ η Μητρόπολη Δημητριάδος έχει παρακαλέσει τους αρμόδιους από τους ναούς να προτιμούν τους αποφοίτους της Σχολής για τις εργασίες στους ναούς τους» επισήμανε ο π. Δημήτριος.

Οι τιμές των εικόνων ποικίλλουν ανάλογα με τις διαστάσεις τους, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, τα πρόσωπα που εικονίζονται. Πάντως μπορεί να ξεκινούν από τα 20-30 ευρώ και να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα. Έτσι ο καθένας μπορεί να καθορίσει και το ύψος της τιμής.

Συνολικά οι έντεκα απόφοιτοι είναι οι εξής: Σμαράγδα Βουτσιλά – Πέτσα, Έλενα Ερίσοβα, Ιωάννα Θεμελή, Μαργαρίτα Καναλιώτη, Ροδούλα Καρβέλη, Αθανάσιος Κουρδής, Φωτεινή Σπανού, Ελένη Τσιάκα, Αθανασία Μπέλλου, Παναγιώτα Μπέσα, Σεβαστή Μπότα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το