Κατηγορίες: Κόσμος

Νέες «φωτιές» στην ευρωζώνη από τις εξελίξεις στην Ιταλία

Νευρική αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση της παραίτησης Μόντι

Στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων στην ιταλική πολιτική σκηνή και της «μαύρης» Δευτέρας στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο Μάριο Μόντι επιχείρησε στο Όσλο να καθησυχάσει κοινοτικούς εταίρους και χρηματαγορές, βεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πολιτικού κενού στη χώρα και όποιος κερδίσει τις εκλογές στην Ιταλία θα ανταποκριθεί με υπευθυνότητα στις δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ.

Στη νορβηγική πρωτεύουσα ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας ήλθε ενώπιος ενωπίω με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27», λαμβάνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» για την πολιτική του από σύσσωμους τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανουσά Ολάντ, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο Προφεσόρε δήλωσε, παράλληλα, πως «δεν εξετάζει τώρα» το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς τους στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διενεργηθούν στις 17 ή 24 Φεβρουαρίου μαζί με τις περιφερειακές εκλογές στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο) και στο Μολίζε.

Να μείνει εκτός της αναμέτρησης καλεί την ίδια στιγμή τον Μάριο Μόντι ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι της κεντροαριστεράς, κλείνοντας την «πόρτα» σε μία δεύτερη κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τα ηνία του πρώην κοινοτικού επιτρόπου.

Και από την πλευρά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξεσπαθώνει εναντίον πολιτικών και μέσων ενημέρωσης για αρνητικά σχόλια σχετικά με την επαναδιεκδίκηση της ιταλικής πρωθυπουργίας, λέγοντας ότι αυτό συνιστά προσβλητική ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. «Εκτός τόπου» τα σχόλια εναντίον μου, επισημαίνει ο Μπερλουσκόνι και τα χαρακτηρίζει προσβλητικά «όχι τόσο για εμένα όσο για την ελεύθερη επιλογή των Ιταλών».

Το 36% των Ιταλών επιθυμεί ο Μάριο Μόντι να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας την άνοιξη, προκύπτει από δημοσκόπηση για λογαριασμό του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre.

Έχοντας προαναγγείλει την παραίτησή του -κατόπιν της έγκρισης του προϋπολογισμού- ο Μάριο Μόντι κρατά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το εάν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές ενδεχομένως ως επικεφαλής ενός κεντρώου μετώπου. Μιλώντας τη Δευτέρα από το Όσλο, στο περιθώριο της τελευτής βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Νόμπελ Ειρήνης, ο Μόντι ανέφερε ότι δεν εξετάζει ακόμη το ζήτημα ενδεχόμενης υποψηφιότητας.

«Δεν σκέφτομαι αυτό το συγκεκριμένο θέμα σε αυτή τη φάση» δήλωσε ο Μόντι, ο οποίος έφτασε στη νορβηγική πρωτεύουσα με βασική αποστολή να καθησυχάσει τις αγορές για τις συνέπειες του πρόωρου τερματισμού της θητείας του και της αιφνίδιας έναρξης της προεκλογικής περιόδου.

Η νευρική αντίδραση των αγορών στις πολιτικές εξελίξεις «δεν πρέπει να δραματοποιείται» είπε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πολιτικού «κενού» στη χώρα. Η κυβέρνηση εκτελεί τα καθήκοντά της και θα τα εκτελεί έως τις πρόωρες εκλογές, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Προφεσόρε, όπως μεταδίδει η ιταλική Repubblica. «Οι αγορές δεν θα πρέπει να φοβούνται κενό στη λήψη αποφάσεων» υπογράμμισε. Η θητεία του Μόντι επρόκειτο να λήξει τον Απρίλιο, αλλά κατόπιν της απόσυρσης της στήριξης της μπερλουσκονικής δεξιάς στην κυβέρνηση οι εκλογές επισπεύδονται κατά δυόμισι μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση του Μόντι να παραιτηθεί ανακοινώθηκε από το γραφείο του ιταλού Προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, έπειτα από δίωρη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Προβληματισμός στην ΕΕ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανησυχεί για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, μετά τις ανακοινώσεις του Μάριο Μόντι και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung».

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάλεσε τους Ιταλούς «να μη παραδοθούν στην ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν θαυματουργές λύσεις».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σοκαριστικό τροχαίο στην Ταϊλάνδη: Λεωφορείο έπεσε σε δέντρο – Τουλάχιστον 14 νεκροί και εικόνες πανικού

Τουλάχιστον 14 νεκροί και 32 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός ενός σοκαριστικού τροχαίου…

5 Δεκεμβρίου 2023

Eργαστήρι με θέμα τη διαχείριση συγκρούσεων στο χώρο εργασίας του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Θεσσαλίας σε συνεργασίας με δομές της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ

Την Τρίτη 5η Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε δια ζώσης εργαστήρι με θέμα τη διαχείριση συγκρούσεων στο χώρο…

5 Δεκεμβρίου 2023

Επιχορήγηση

Με το ποσό των 20.000 ευρώ θα επιχορηγηθεί έκτακτα το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του…

5 Δεκεμβρίου 2023

Κάλεσμα από το ΚΚΕ (μ-λ) στο συλλαλητήριο ενάντια στην κατασκευή πλατφόρμας LNG

Στο συλλαλητήριο ενάντια στην κατασκευή πλατφόρμας LNG που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9/12 στις 12:30,…

5 Δεκεμβρίου 2023

Παράταση

Μέχρι 30 Ιουνίου 2024 παρατάθηκε το «καλάθι του νοικοκυριού», σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του…

5 Δεκεμβρίου 2023

Λάρισα: Αναβίωσε στο Εφετείο η υπόθεση της διπλής δολοφονίας στη Μακρινίτσα

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας ξεκίνησε σήμερα η δίκη σε δεύτερο βαθμό του 35χρονου σήμερα…

5 Δεκεμβρίου 2023