Photo Gallery, Τοπικά

Νέες υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια

Συνεχίστηκαν και την περασμένη εβδομάδα οι υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, στις τέσσερις από τις επτά ημέρες σημειώθηκαν υπερβάσεις από την καύση τζακιών και ξυλόσομπων. Την ίδια στιγμή η Περιφερειακή Ενότητα αναζητεί πόρους για την παρέμβαση στο δρόμο στο Ξουρίχτι.

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία να κινήθηκε σε πιο υψηλά για την εποχή επίπεδα, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τους κάτοικους να καίνε ξύλα και άλλα υλικά στα τζάκια και τις ξυλόσομπες για να θερμανθούν. Αποτέλεσμα; Για ακόμη μία εβδομάδα να είναι περισσότερες οι ημέρες, όπου σημειώθηκαν υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Σημειώνεται πως το επιτρεπτό όριο είναι τα 50 μικρογραμμάρια αιωρούμενων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα  με τα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, την 1η Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 47 μικρογραμμάρια αιωρούμενων σωματιδίων, στις 2 Φεβρουαρίου 62 μικρογραμμάρια, στις 3 Φεβρουαρίου 59 μικρογραμμάρια, στις 4 Φεβρουαρίου 60 μικρογραμμάρια, στις 5 Φεβρουαρίου 44 μικρογραμμάρια, στις 6 Φεβρουαρίου 72 μικρογραμμάρια, στις 7 Φεβρουαρίου 49 μικρογραμμάρια. 

Η ισχύουσα 24ωρη οριακή τιμή για τα σωματίδια είναι τα 50 μg/m3.

Αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων εμφανίζονται κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 19:00 έως 01:00), ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, στις καύσεις για τη θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και τις σόμπες των κατοικιών.

Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το