Photo Gallery, Κόσμος

Νέες πιέσεις από τη Δύση στον Άσαντ

Εξετάζεται η λήψη νέων μέτρων Ομπάμα, Σαρκοζί και Μέρκελ

 

Συνεθλίβη η εξέγερση στην πόλη Χάμα λέει το καθεστώς της Δαμασκού

 


Για ακόμα μία φορά καταδίκασαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας την «αδιάκριτη χρήση βίας» από τις συριακές δυνάμεις κατά διαδηλωτών. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, οι Μπαράκ Ομπάμα, Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί θα συζητήσουν για τη λήψη μέτρων κατά της Δαμασκού. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες της κατεστραμμένης Χάμα, λέγοντας ότι «συνέθλιψε την εξέγερση» στην πόλη.
Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι τρεις ξένοι ηγέτες καταδίκασαν τη συνεχιζόμενη, αδιάκριτη χρήση βίας κατά του λαού της Συρίας.
«Καλωσόρισαν την ανακοίνωση της 3ης Αυγούστου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε τις πράξεις της Συρίας, αλλά συμφώνησαν να συζητήσουν και επιπλέον μέτρα που μπορούν να ληφθούν ως πίεση στο καθεστώς Άσαντ και στήριξη στο λαό της Συρίας» ανέφερε η ανακοίνωση.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον θα καλέσει ανοιχτά τον Μπασάρ Αλ Άσαντ να παραιτηθεί, εφόσον νωρίτερα αυτή την εβδομάδα Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υποθάλπει την αστάθεια.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στη Συρία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα λόγω των συνεχιζόμενων ταραχών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.
«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη Συρία να φύγουν αμέσως όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα μέσα μεταφοράς», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ουάσιγκτον. «Οι περιορισμοί που επιβάλλει η συριακή κυβέρνηση στους παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένης και της σύντομης κράτησης διαπιστευμένων διπλωματών, καθιστούν δύσκολο για το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας να δώσει μια ορθή εκτίμηση για τους υφιστάμενους κινδύνους και τις πιθανότητες να συνεχιστούν οι βιαιότητες», υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στα τέλη Απριλίου η Ουάσινγκτον είχε απομακρύνει από τη Συρία τις οικογένειες των διπλωματών και το μη αναγκαίο προσωπικό της πρεσβείας.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε χθες ότι οι αρχές αναχαίτισαν ένα φορτίο όπλων από το Ιράν με προορισμό τη Συρία, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή. Ερωτηθείς σχετικά με ένα δημοσίευμα ότι ένα φορτηγό που μετέφερε όπλα αναχαιτίστηκε από τις τουρκικές αρχές, ο Νταβούτογλου είπε: «Έχουμε αυτή την πληροφορία και οι απαραίτητες έρευνες είναι σε εξέλιξη. Θα δώσω πιο λεπτομερή στοιχεία όταν είναι αναγκαίο». Δημοσίευμα στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung την Πέμπτη, που επικαλείτο «δυτικές διπλωματικές πηγές», ανέφερε ότι η Τουρκία απέτρεψε την παράδοση φορτίου όπλων.
Το Μάρτιο η Τουρκία είχε αναφέρει σε μια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι κατέσχεσε φορτίο όπλων που το Ιράν αποπειράθηκε να εξαγάγει στη Συρία κατά παραβίαση του εμπάργκο όπλων του διεθνούς οργανισμού.

Συνεχίζεται η καταστολή

Τουλάχιστον 24 άτομα έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή, από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας κατά διαδηλωτών σε πολλές πόλεις της Συρίας. Χιλιάδες άτομα είχαν κατέβει στους δρόμους για να δηλώσουν τη στήριξή τους στην πολιορκούμενη Χάμα.
Εν τω μεταξύ, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες της κατεστραμμένης Χάμα, υποστηρίζοντας ότι «συνέθλιψε την εξέγερση» στην πόλη.
Κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του στρατού «εργάζονται για να επαναφέρουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και κανονικούς ρυθμούς ζωής στη Χάμα», λέγοντας ότι η πόλη είχε καταληφθεί από «τρομοκράτες».
Οι κάτοικοι της πόλης παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα: Προειδοποιούν ότι τελειώνουν οι ιατρικές προμήθειες και ότι μετά από έξι ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα τρόφιμα έχουν αρχίσει και σαπίζουν.

Η εξαήμερη επιχείρηση, με τη χρήση αρμάτων μάχης, στην πόλη Χάμα, στην κεντρική Συρία, για να συντριβούν οι κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 300 αμάχων, ανακοίνωσε η οργάνωση Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού επικαλούμενη πρόσφυγες.
Η Ένωση Συντονισμού της Συριακής Επανάστασης και οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, δύο οργανώσεις των αντικαθεστωτικών, ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Άσαντ πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο διαδηλωτές και τραυμάτισαν 12 μετά τις απογευματινές προσευχές στη συνοικία Μεϊντάν της Δαμασκού. Στη συνοικία Ναχρ Αΐσα οι άντρες των υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν έναν 17χρονο, ενώ ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στην πόλη Χομς.
Άρματα μάχης συνέχιζαν να βάλλουν με οβίδες στη Χάμα για έκτη ημέρα. Κάτοικοι εξέφραζαν φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ υψηλότερος από τους 300 που εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί.

Παρεμπόδισαν κυπριακό

αεροσκάφος

 

Οι Κυπριακές Αερογραμμές διερευνούν το ζήτημα που προέκυψε με αεροσκάφος της εταιρείας, του οποίου την πτήση στον εναέριο χώρο της Συρίας απαγόρευσαν χθες οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της χώρας. Το θέμα έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Πολίτης». Το αεροσκάφος έκανε την πτήση από Τεχεράνη προς Λάρνακα.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο εκπρόσωπος Τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών Κυριάκος Κυριάκου, απέδωσε το γεγονός στην εντεινόμενη πολιτική αστάθεια, που ταλανίζει τη Συρία. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Αμμάν και οι 65 Ιρανοί επιβάτες του μεταφέρθηκαν με άλλες πτήσεις στον προορισμό τους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το