Photo Gallery, Τοπικά

Νέες επιδοτήσεις των αγροτών

Μέχρι τις 31 Μαΐου οι αιτήσεις για ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα


Ταχυδρομικά θα λάβουν οι αγρότες που δεν είχαν μεταβολές εισοδήματος ή αλφαριθμητικές, αιτήσεις για επιδότηση (ενιαία ενίσχυση) ή δηλώσεις εκτροφής και καλλιέργειας στα σπίτια τους. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώς τις 31 Μαΐου (αντί της αρχικής προθεσμίας της 18ης Απριλίου).

Αγρότες που δεν έχουν την παραμικρή μεταβολή αγροτικού εισοδήματος μπορούν εδώ κι ένα μήνα να καταθέτουν αιτήσεις για επιδότηση και δηλώσεις εκτροφής ή καλλιέργειας (δηλώσεις ΟΣΔΕ) μέσω Διαδικτύου ή τηλεφωνικά στο 1540. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις διαδικτυακά ή μέσω τηλεφώνου και δωρεάν και όσοι έχουν αλφαριθμητικές μεταβολές στα στοιχεία τους, δηλαδή όσοι δεν νοίκιασαν, μεταβίβασαν, πούλησαν ή κληρονόμησαν χωράφια για καλλιέργειες ή βοσκοτόπια για τα ζώα τους.

Έτσι αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν διαδικτυακά ή μέσω τηλεφώνου, όσοι άλλαξαν τηλέφωνα, αστυνομικό δελτίο ταυτότητας ή ακόμη κι αν άλλαξαν καλλιέργεια, δηλαδή αντί να καλλιεργούν 35 στρέμματα με βαμβάκι στο ίδιο χωράφι, πλέον καλλιεργούν καλαμπόκι.

Αγρότες που δεν κατέθεσαν αιτήσεις ΟΣΔΕ, εάν δεν έχουν μεταβολές ή αλφαριθμητικές μεταβολές, θα λάβουν τα έντυπα ταχυδρομικά. Προβλέπεται απαντητικός φάκελος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος υπογράφεται και αποστέλλεται μέσω ΕΛΤΑ πίσω στον οργανισμό.

Και οι αγρότες που δεν παίρνουν επιδοτήσεις, οφείλουν να καταθέσουν δηλώσεις καλλιέργειας ή εκτροφής ζώων, ώστε να είναι ασφαλισμένο το γεωργικό ή κτηνοτροφικό τους κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ. Η αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 1540.

Όσοι αγρότες έχουν μεταβολές στα γεωχωρικά τους δεδομένα, δηλαδή έχουν αλλάξει τα αγροτικά περιουσιακά στοιχεία τους (χωράφια, βοσκότοποι), τότε θα πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Αιτήσεις για μεγάλα σχέδια βελτίωσης, δηλαδή για ένταξη σε αγροτικά επενδυτικά προγράμματα, κατατίθενται ήδη από τον Φεβρουάριο.

Το σημαντικό είναι ότι η προκαταβολή φτάνει ως 50%, αντί 20% που προβλεπόταν αρχικά, εφ’ όσον οριστικοποιηθεί η ένταξη του αγρότη σε επενδυτικό πρόγραμμα. Θυμίζουμε πως αγρότες που είχαν ενταχθεί παλαιότερα σε επενδυτικά συγχρηματοδοτούμενα από την Κοινότητα προγράμματα αγανάκτησαν «στο περίμενε», για να πληρωθούν 2 ή και 3 χρόνια αργότερα. Για επενδύσεις ως 50.000 ευρώ οι αγρότες γλιτώνουν το κόστος μελέτης για ένταξη στο πρόγραμμα.

Αναλυτικά:

* Φυσικά πρόσωπα: Αιτήσεις μπορούν να καταθέσουν άτομα 18-65 χρόνων, αντί 60, που ήταν πριν.

**Νομικά πρόσωπα: Αιτήσεις υπό προϋποθέσεις. Το πλειοψηφικό πακέτο του κεφαλαίου πρέπει να ανήκει σε αγρότες, που το 35% του ατομικού τους εισοδήματος προέρχεται από γεωργικές ή κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Εάν μέτοχοι του πλειοψηφικού πακέτου είναι ετεροεπαγγελματίες, δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερα από 115 ημερομίσθια σε τομείς εκτός γεωργίας, υπολογιζόμενα με μέσον όρο τριετίας, με εξαίρεση την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΓΑ.

* Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για όσους νοικιάζουν χωράφια-ακίνητα ή προχωρούν σε μεταβιβάσεις σε συγγενικά πρόσωπα για ένταξη στα σχέδια βελτίωσης των ίδιων ή συγγενών τους.

* Δυνατότητα επενδύσεων ως 500.000 ευρώ σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων, αντί 300.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.

* Δυνατότητα επενδύσεων σε οπωροκηπευτικά, χωρίς τον περιορισμό των 50.000 ευρώ , για μη φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα). Υπάρχει περαιτέρω πρόβλεψη για καθετοποίηση παραγωγής.

Στα βαθμολογικά κριτήρια, μειώνεται η βάση των 40 μορίων που προβλεπόταν, η οποία άφηνε απ’ έξω αγρότες κυρίως νησιών. Ειδικότερα:

**20 μόρια για τους νέους γεωργούς του Μέτρου 112.

* 25 μόρια για κτηνοτρόφους ενταγμένους στο μέτρο Νέων Γεωργών, λοιπές κατηγορίες υποψήφιων γεωργών (και πρώην καπνοπαραγωγών) και λοιπών κτηνοτρόφων.

* Κατάργηση της βάσης των 15 μορίων και βελτιώσεις στα κριτήρια βαθμολόγησης (π.χ. αύξηση της βαθμολογικής πριμοδότησης «πρώην» και «νυν» καπνοπαραγωγών).

* Κατάργηση της βάσης για τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους (πλην Κρήτης και Εύβοιας) λόγω ιδιαιτεροτήτων. Για πληροφορίες: www.agrotikianaptixi.gr.

Μέχρι 29 Απριλίου

η  απογραφή

δικαιούχων

πολυτεκνικών

επιδομάτων ΟΓΑ

Μέχρι και 29 Απριλίου 2011 παρατάθηκε η διαδικασία απογραφής των δικαιούχων πολυτεκνικών επιδομάτων του ΟΓΑ, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού. Κατά την κατάθεση του Απογραφικού Δελτίου, θα πρέπει οπωσδήποτε ο δικαιούχος να έχει μαζί του:
α) Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατήριο ή ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς/αλλοδαπού πολιτικού φυγάδα, ή ειδικό δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, κατά περίπτωση.
β) Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ. Αν δεν διαθέτει ΑΦΜ θα πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.
γ) Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε περίπτωση που δεν διαθέτει, θα πρέπει να απευθυνθεί στο πλησιέστερο ΚΕΠ ή στα Γραφεία ΑΜΚΑ των Ασφαλιστικών Φορέων για να του χορηγηθεί.
δ) Το βιβλιάριο της Τράπεζας (εφόσον υπάρχει).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το