Οικονομία

Νέα υποβάθμιση για την Ελλάδα;

Υπό παρακολούθηση, με αρνητικές προοπτικές, θέτει την οικονομία ο διεθνής

οίκος αξιολόγησης Fitch


ΑΘΗΝΑ, 21.

Με νέα υποβάθμιση απειλείται η Ελλάδα, καθώς ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch έθεσε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υπό παρακολούθηση με αρνητικές προοπτικές.

Το rating watch negative υποδεικνύει πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να υποβαθμιστεί στο άμεσο μέλλον η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο βρίσκεται από τον Απρίλιο σε ΒΒΒ-.

Η Fitch είναι ο μοναδικός οίκος που δεν αξιολογεί σε επίπεδα junk την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Νωρίτερα το Δεκέμβριο τόσο η Standard & Poor’s, όσο και η Moody’s είχαν προειδοποιήσει την Αθήνα για πιθανή υποβάθμιση.

Η Fitch εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή της τον Ιανουάριο.

Υπό στάθμιση στοιχεία είναι η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών, οι οικονομικές προοπτικές και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Όχι στην αναδιάρθρωση χρέους»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Γιέργκ Κρέμερ, η «πρώτη γραμμή άμυνας» για το ευρώ είναι ο Μόνιμος Μηχανισμός Κρίσεων από το 2013 που αποφάσισε το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Εάν απειληθεί να τεθεί και η Ισπανία υπό την ομπρέλα διάσωσης, ενδεχομένως θα ακολουθήσει το ευρω-ομόλογο», λέει ο κ. Κρέμερ σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Handelsblatt».

Όπως εξηγεί ο κ. Κρέμερ, με το ευρω-ομόλογο «η κρίση χρέους θα περιοριζόταν αμέσως, διότι χώρες με υψηλή αξιοπιστία θα εγγυηθούν για τα χρέη χωρών χαμηλής αξιοπιστίας. Αλλά το κόστος για τις χώρες αυτές θα ήταν μεγάλο, κυρίως για τη Γερμανία».

Εκτιμά πως το ύψος του επιτοκίου που θα κληθεί να πληρώσει η Γερμανία «θα εξαρτηθεί από το εύρος των εγγυήσεων που θα αναλάβουν οι χώρες υψηλής αξιοπιστίας». Πάντως αυτό θα σημάνει αλλαγή στη φυσιογνωμία της ΕΕ, καθώς «με το ευρω-ομόλογο θα γίνουμε μία Ένωση εγγυητών».

Ωστόσο, ο κ. Κρέμερ απορρίπτει την ιδέα της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. «Αυτό θα ισοδυναμούσε με στάση πληρωμών. Και αυτό το βλέπουμε μόνο στις υπό ανάπτυξη χώρες. Αλλά πτώχευση σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου; Θα έσπαζε ένα ταμπού με απώλεια γοήτρου τεραστίων διαστάσεων», λέει ο οικονομολόγος της Commerzbank. Συμπληρώνει, δε, πως θα ήταν «αφελές» ένα άμεσο «haircut», εκτιμώντας ότι «θα οξύνει δραματικά την κρίση».

Ο κ. Κρέμερ απορρίπτει κατηγορηματικά και τα σενάρια εξόδου από το ευρώ είτε των αδύναμων χωρών είτε της Γερμανίας.

Σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας «δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να δει τις συνέπειες», λέει ο κ. Κρέμερ: «Οι Έλληνες θα απέσυραν αμέσως τα ευρώ τους από τις τράπεζες για να αποφύγουν την αναμενόμενη υποτίμηση της δραχμής. Κανένα τραπεζικό σύστημα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να αντέξει μία τέτοια πίεση. Και αντιστρόφως: Εάν αποχωρήσει η Γερμανία, οι Ισπανοί και οι Έλληνες θα άνοιγαν αμέσως λογαριασμούς στη Γερμανία πυροδοτώντας μία φυγή κεφαλαίων από τις ούτως ή άλλως αδύναμες χώρες».

Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Commerzbank, «τρόπον τινά είμαστε καταδικασμένοι στη διατήρηση του ευρώ, διότι όλες οι εναλλακτικές λύσεις κρύβουν ανεξέλεγκτους κινδύνους».

Πάνω από 9.800 πολίτες

υπέβαλλαν αίτημα πτώχευσης…

Το 2011 θα είναι η κρισιμότερη χρονιά για το ελληνικό επιχειρείν και τις τράπεζες. Θα κριθεί η βιωσιμότητα του συστήματος και οι αντοχές του σε μια χρονιά που θεωρείται από πολλούς η δυσκολότερη των τελευταίων ετών.

Ωστόσο τραπεζικά στελέχη σπεύδουν να προειδοποιήσουν.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια και βεβαίως το 2010 παρά την γενικευμένη κρίση που ξεκίνησε σε παγκόσμιο επίπεδο και εστιάσθηκε στην Ελλάδα δεν κατεγράφησαν  ουσιαστικές χρεοκοπίες.

Πριν 7-8 χρόνια οι εταιρίες στην Ελλάδα κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν και βεβαίως ορισμένες εξ αυτών όντως βρέθηκαν σε αδιέξοδο μια περίοδο όμως που υπήρχε οικονομική ανάπτυξη.

Εν έτη 2010 παρατηρείται ένα αξιόλογο φαινόμενο.

Η οικονομία κινδύνευσε να χρεοκοπήσει αλλά φαινόμενο έξαρσης χρεοκοπιών στις εταιρίες δεν σημειώθηκε.

Οι βασικές αιτίες ήταν δύο οι αναχρηματοδοτήσεις των τραπεζών και η μέριμνα των ιδίων των επιχειρήσεων.

Όμως ενώ αυτά συνέβησαν το 2010 το 2011 εκτιμάται ότι οι χρεοκοπίες θα είναι περισσότερες καθώς η κρίση στην Ελλάδα θα φθάσει στην κορύφωσή της.

Ωστόσο μια παράμετρος άκρως σημαντική είναι ότι οι τράπεζες έφθασαν στα όρια των αναχρηματοδοτήσεων. Η ρευστότητα πιέζει ασφυκτικά και ως εκ τούτου οι τραπεζίτες προειδοποιούν το 2011 θα δούμε περισσότερες χρεοκοπίες εταιριών.

Πάντως είναι ενθαρρυντικό ότι οι περίπου 1 εκατ. μικρές, ατομικές και πάσης φύσεως εταιρίες δεν είναι υπερδανεισμένες. Περίπου 450 χιλ. δεν έχουν δανειστεί και αυτό τουλάχιστον είναι στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχουν έστω και περιορισμένα ταμιακά διαθέσιμα.

Το νούμερο είναι όχι υψηλό αλλά αξιόλογο. Περίπου 9.800 Έλληνες έχουν υποβάλλει αίτημα πτώχευσης ως φυσικά πρόσωπα κάνοντας χρήση του νέου νόμου περί ατομικής χρεοκοπίας.

Αυτό είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο.

Όμως το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τον Τειρεσία.

Με βάση πληροφορίες του «bankingnews.gr» από τις διατάξεις του νόμου 3816 του νόμου Κατσέλη που επέτρεψε σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να βγουν νωρίτερα από τις μαύρες λίστες του Τειρεσία προέκυψε ένα εντυπωσιακό στοιχείο.

Βγήκαν περίπου 30 χιλ. επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα ως καθαγιασμένοι από τον Τειρεσία. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι 10 χιλ. εξ αυτών επανήλθαν εκ νέου ως κακοπληρωτές ή ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η τάση επιδείνωσης εμφανίζει πολύ υψηλούς ρυθμούς στοιχείο τουλάχιστον αποθαρρυντικό που σίγουρα προβληματίζει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το