Photo Gallery, Τοπικά

Νέα τηλέφωνα για τον ΕΟΠΥΥ

Νέοι τηλεφωνικοί αριθμοί από σήμερα για τα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ

Σε νέα τηλέφωνα, για να κλείνουν ραντεβού, θα πρέπει να επικοινωνούν από σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα ο αριθμός «184» αντικαθίσταται και τη θέση του λαμβάνουν οι δύο αριθμοί «14900» και «14884». Όμως το ραντεβού καθίσταται ακριβή υπόθεση.

Το κόστος θα είναι σημαντικά υψηλότερο. Δηλαδή, αντί για χρέωση μιας αστικής μονάδας ανά κλήση (0,03 ευρώ) όπως ίσχυε έως τώρα, το κλείσιμο του ραντεβού θα αυξηθεί σε 0,99 ευρώ ανά κλήση για το 14884 και σε 1,08 ευρώ για το 14900, όταν η κλήση γίνεται από σταθερό τηλέφωνο. Μάλιστα, όταν η κλήση για ραντεβού με ιατρό πραγματοποιηθεί από κινητό, θα κοστίζει ακόμη πιο ακριβά, δηλ. 1,18 ευρώ ανά λεπτό.

Γενική συνέλευση αύριο των φαρμακοποιών

Σε επ’ αόριστον αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι φαρμακοποιοί του Νομού Μαγνησίας, λόγω των πολλών συνταγών που παραμένουν σε εκκρεμότητα και δεν τους έχουν εξοφληθεί από το συγκεκριμένο Ταμείο.

Οι φαρμακοποιοί του Νομού θα πραγματοποιήσουν αύριο γενική συνέλευση, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του τοπικού συλλόγου, όπου κεντρικό θέμα θα είναι οι προτάσεις για κινητοποιήσεις.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Το κλίμα στο κλάδο των φαρμακοποιών οξύνθηκε ξαφνικά για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ακόμη δεν έχουν πληρωθεί για τις συνταγές του Μαΐου, αν και είχαν τη διαβεβαίωση του ίδιου του Υπουργού, ότι θέμα θα τακτοποιούταν πολύ νωρίτερα, και δεύτερον, επειδή, αντί για 160.000.000 ευρώ θα μοιραστούν 100.000.000 ευρώ.

Βέβαια παραμένει το ζήτημα της μη εξόφλησής τους για τα παλιότερα χρέη από το 2011.

Οι συνταξιούχοι

Στο μεταξύ με επείγουσα εγκύκλιο που έστειλε σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Εργασίας, προωθεί τη συγκέντρωση όλων των αρχείων των συνταξιούχων των Ταμείων και τη διασταύρωση όλων αυτών των δεδομένων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Βασική επιδίωξη είναι να αποκαλυφθεί όλο το φάσμα των παράνομων συντάξεων, να εντοπιστούν οι διπλές και τριπλές συντάξεις που υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια καταβολής, να διασφαλιστεί ότι όλα αυτά τα εισοδήματα δηλώνονται και φορολογούνται και εντέλει να διαπιστωθεί αν όλες οι συνταξιοδοτικές παροχές καταβάλλονται με νόμιμο τρόπο.
Εφεξής, επισημαίνει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση, καμία ασφαλιστική παροχή δεν θα δίνεται χωρίς τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
Σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η πρώτη φορά που διενεργείται ένας τόσο εκτεταμένος και σε βάθος έλεγχος των συνταξιοδοτικών παροχών, καθώς, όπως λέει, «μέχρι τώρα υπήρχε ένα «τυφλό» ασφαλιστικό σύστημα και κανένα ταμείο δεν «έβλεπε» τις παροχές και τις συντάξεις που έδιναν τα άλλα ταμεία στους δικούς του ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι πόροι σε παροχές που δεν έπρεπε να δίνονται και σε φόρους ή σε εισφορές που δεν καταβάλλονταν».
Στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρει, είναι από την 1η Ιανουαρίου 2013 να έχει εξυγιανθεί πλήρως το σύστημα συνταξιοδοτικών παροχών από «μαϊμού» συντάξεις και απώλεια πόρων.

Με βάση την εγκύκλιο τα Ταμεία καλούνται:

-Να στείλουν άμεσα όσα ηλεκτρονικά αρχεία δεν έχουν ήδη στείλει συμπληρώνοντας υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.

-Να καλέσουν τους συνταξιούχους σε αυτοπρόσωπη παρουσία για τη συμπλήρωση είτε του ΑΜΚΑ είτε και του ΑΦΜ.

-Να διακόψουν άμεσα την καταβολή της σύνταξης σε όσους δεν δηλώσουν τα στοιχεία εντός προθεσμίας δύο μηνών από την αποστολή των παρατηρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

-Για να αποφευχθούν καθυστερήσεις (λόγω και των αδειών του Αυγούστου) το υπουργείο ζητεί από τα Ταμεία αναλυτική ενημέρωση εντός των επόμενων πέντε εργάσιμων ημερών και υπενθυμίζει ότι όσα Δ.Σ. Ταμείων δεν πειθαρχήσουν θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις. Τα στοιχεία ζητούνται «ενόψει των κρίσιμων δημοσιονομικών καταστάσεων και προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών να προβούν σε διασταύρωση στοιχείων με σκοπό την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής». Τα στοιχεία των συνταξιούχων, κύριας και επικουρικής ασφάλισης, θα περιλαμβάνουν: ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, ταχυδρομική διεύθυνση, ποσό σύνταξης μεικτό, ποσό σύνταξης καθαρό, φόρος αναλογών και φόρος παρακρατηθείς. Βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι να αποκαλυφθεί όλο το φάσμα των παράνομων συντάξεων, να εντοπιστούν οι διπλές και τριπλές συντάξεις που υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια καταβολής, να διασφαλιστεί ότι όλα τα εισοδήματα δηλώνονται και φορολογούνται και, εντέλει, να διαπιστωθεί αν όλες οι συνταξιοδοτικές παροχές καταβάλλονται με νόμιμο τρόπο. Στόχος του υπουργείου είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2013 να έχει εξυγιανθεί πλήρως το σύστημα συνταξιοδοτικών παροχών από «μαϊμού» συντάξεις και απώλεια πόρων.

Σήμερα το επίδομα αδείας από τον ΟΑΕΕ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ανακοινώνει ότι το επίδομα αδείας έτους 2012 θα καταβληθεί στους δικαιούχους συνταξιούχους του Οργανισμού σήμερα Δευτέρα 6 Αυγούστου.

«Κατ΄ οίκον φροντίδα συνταξιούχων» από τον Οκτώβριο    

Από την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων», σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, απόφαση με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την υλοποίησή του.

Το πρόγραμμα αφορά συνταξιούχους λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, ασφαλιστικών ταμείων κύριας ασφάλισης. Σκοπός του προγράμματος είναι η κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των ανάπηρων συνταξιούχων στην κατοικία τους, με ένα ολοκληρωμένο εύρος παροχής υπηρεσιών κοινωνικής εργασίας. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, οικιακή βοήθεια καθώς και διευκόλυνση για την συμμετοχή τους σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το